Istorijski dokumenti

Prije 99 godina ukazom regenta Aleksandra formirana SPC i ušla na teritoriju Crne Gore

Na današnji dan, 17. juna 1920. godine regent Aleksandar Karađorđević potpisao je ukaz kojim je formirana  Srpska pravoslavna crkva
Objavljeno: 17. 06. 2019 - 10:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ne postoji niti jedan jedini ZVANIČNI dokument prije nego što je srpska vojska 1918. okupirala Crnu Goru, u kom se pravoslavna crkva u Crnoj Gori naziva - Srpska.

Pravoslavlje je u Duklju/Zetu ozvaničeno 1219. godine, nakon što je Sv. Sava odigravši prepredenu igru i iskoristivši potpuno neredovnu situaciju u Vizantiji, od izbjegličkog Nikejskog cara Laskarisa dobio autokefalnost za crkvu u državi kojom je vladao njegov brat. Domentijan, posljednji Savin učenik i njegov biograf, je zapisao kako je Nikejski patrijarh izdao zapovijest, iz koje vidimo tačan naziv crkve koja je osnovana:

"Preosvećeni patrijarh sve vaseljene German, postavih ovoga kir Savu kao arhiepiskopa svima srpskim i pomorskim zemljama". (Život Svetog Save od Domentijana, Stara srpska književnost I, Novi Sad, 1970, str 205)

Dakle, nazvana je crkva Srpskih i pomorskih zemalja. Duklja/Zeta nije smatrana srpskom, već pomorskom zemljom. To je bio naziv crkve koju je osnovao Sv. Sava i taj naziv se koristio vjekovima.

U Ustavu Knjaževine Crne Gore 1905. godine, u članu 40. navedeno je da je crkva Crnogoraca autokefalna, i iz tog člana vidimo naziv crkve:

"Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno pravoslavnom Vaseljenskom crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori".

Dr Goran Sekulović je 2011. godine objavio knjigu "Crnogorski identitet", možete je pročitati na linku.

6-clan-40-ustav-knjazevine-crkvaDio iz knjige koji se tiče teme ovog članka:

"Prije nego što je 17. juna 1920. godine regent Aleksandar donio riješenje i proglas o ujedinjenju ‘’svih pravoslavnih crkvenih oblasti’’ u Kraljevstvu SHS, što je praktično značilo i ukidanje Crnogorske pravoslavne crkve, dakako potpuno nelegalno i nelegitimno, tj. protivno pozitivnom pravu suverene i međunarodno priznate crnogorske države, održan je 13/26 maja 1919. godine ‘’zbor svih srpskih pravoslavnih arhijereja iz Kraljevstva SHS’’. Tom prilikom donijeta je odluka o jedinstvu ‘’svih Srpskih pravoslavnih crkvenih oblasti’’.

U svome dekretu regent Aleksandar se poziva, između ostalog, i na ovu ‘’Odluku Druge Konferencije Arhijereja Ujedinjene Srpske pravoslavne crkve od 13/26. maja 1919. godine, u predmetu ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve: Izriče se duhovno, moralno, i administrativno jedinstvo svih Srpskih pravoslavnih crkvenih oblasti, koje će se jedinstvo definisati i urediti svojim putem kada se ceo Arhijerejski Sabor Ujedinjene Srpske Crkve kao jedno nezavisno (autokefalno) telo sastane pod predsedništvom svoga patrijarha. Dotle se ovo ujedinjenje ima izraziti u jednom privremenom odboru episkopa, izabranom od ove episkopske konferencije…’’

Vidi se da ova odluka ujedinjuje ‘’sve Srpske pravoslavne crkvene oblasti’’, a Crnogorska pravoslavna crkva nije bila neka, tj. jedna od više pravoslavnih crkvenih oblasti u sastavu Srpske pravoslavne crkve, već je bila nezavisna, samostalna, autokefalna pravoslavna crkva, koja je imala na teritoriji suverene države Crne Gore svoje sopstvene dvije pravoslavne crkvene oblasti (Cetinjsku arhiepiskopiju i Zahumsko-Rasijsku eparhiju, a od 1913. godine i treću – Pećku eparhiju, jer je Metohiju od turske  okupacije 1913. oslobodila Vojska Kraljevine Crne Gore, pa je ta oblast Londonskim ugovom iz 1913. priznata kao integralni dio crnogorske Kraljevine!); imala je svoje organe na čelu sa Svetim Sinodom i odgovarajuća zakonska akta, među kojima i Ustav Sv. Sinoda i Ustav Pravoslavnih konsistorija u Knjaževini Crnoj Gori. Crnogorska crkva je 1909. godine donijela samostalno i  Zakon o parohijskom sveštenstvu u Knjaževini Crnoj Gori. Prema tome, ova odluka ’’zbora svih srpskih pravoslavnih arhijereja iz Kraljevstva SHS’’ je, takođe, bila nelegalna i  nelegitimna – što se tiče autokefalne Crnogorske crkve. Ona se naprosto ni po čemu nije mogla odnositi na Crnogorsku crkvu, tako da je sa pravnog (njenog) gledišta ova odluka nepostojeća, inexistent, pa kao takva ne može ni proizvoditi bilo kakve posljedice po Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Isti je slučaj i sa aktom regenta Aleksandra kojim se praktično ‘’ukida’’ Crnogorska crkva.

U “Glasniku”, službenom listu Ujedinjene Srpske pravoslavne crkve od 14. jula 1920. godine, objavljena je odluka Aleksandra Karađorđevića, donešena 17. juna 1920. godine, o “Ujedinjenju svih pravoslavnih crkvenih oblasti u Kraljevstvu SHS”. Odluka glasi:

U ime Njegovog Veličanstva Petra i po milosti Božjoj i volji Narodnoj Kralja Srba, Hrvata i Slovenaca Mi Aleksandar Naslednik Prestola – Na predlog Zastupnika Našeg Ministra Vera, Našeg Ministra Prosvete, a po saslušanju Ministarskog Saveta i saglasno sa odlukom zbora svih srpskih pravoslavnih arhireja iz Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca od 13/26. Maja 1919. godine, rešili smo i proglašujemo: Ujedinjenje svih pravoslavnih crkvenih oblasti u Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca, a naime: Arhiepiskopije beogradske i Mitropolije Srbije, Arhiepiskopije Karlovačke i Mitropolije srpske sa dalmatinskim episkopijama dalamtinsko-istrijskom i bokokotorskom, Arhiepiskopije Cetinjske i Mitropolije Crne Gore, Brda i Primorja, Mitropolija Skopske, Raško-prizrenske, Veleško-debarske, Pelagonijske, Prespansko-ohridske, Strumičke, jednoga dela Mitropolije Vodenske, Episkopije Poleanske, Mitropolija Bosne i Hercegovine-Dabro-bosanske, Hercegovačko-zahumske, Zvorničko-tuzlanske, Banjalučko-Bihaćske, – u jednu Avtokefalnu Ujedinjenu srpsku pravoslavnu crkvu Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca. Zastupnik Našeg Ministra Vera, Naš Ministar Prosvete, neka izvrši ovaj Ukaz. 

Aleksandar, s. r.”

Odlukom Svetog Arhijerejskog Sinoda Vaseljenske patrijaršije br. 2056 od 19. marta 1920. g. se ‘’priznaje proglašeno ujedinjenje Crkava Srpske, Crnogorske i Karlovačke, kao i dviju dalmatinskih eparhija.’’ O tome se zvanično nalazi podatak u Glasniku Srpske pravoslavne crkve od 14. oktobra 1920. g., đe piše da Carigradska patrijaršija ‘’priznaje proglašeno ujedinjenje autokefalnih Crkava Srpske, Crnogorske i Karlovačke, kao i dviju dalmatinskih eparhija’’. (podv. G. S.) Srpska pravoslavna crkva je od Carigradske patrijaršije dva puta anatemisana, jer je njena ‘’autokefalnost nekanonski ustanovljena’’(Novak Kilibarda: 2010). Formalno je priznata 1879. g. (kao Mitropolija). Dakle, tek nakon proglašenja samostalne i nezavisne srpske države na Berlinskom kongresu 1878. g., što je još jedna potvrda pravoslavnog principa o poklapanju nezavisne države i samostalne, nacionalne autokefalne crkve u okviru njenih granica.

Povodom proglašenja tadašnjeg mitropolita Srbije Dimitrija Pavlovića patrijarhom Srpske patrijaršije, u ‘’Glasniku’’, Službenom listu Srpske pravoslavne patrijaršije br. 1., g. I, od 1/14. oktobra  1920. g. na strani 102 piše:

‘’Slično tome postupalo se i kod osnivanja nacionalnih autokefalnih oblasti u svima pravoslavnim državama. Tako su uzdignute katedre na stupanj autokefalne arhiepiskopije u prestonim  Srbiji, na Cetinju za crkvu u Crnoj Gori, u Bukureštu za Rumuniju, u Sofiji za Bugarsku, a u Rusiji dignut je arhijerejski presto druge prestonice u Moskvi na stupanj patrijaršije.’’

Iz ovog zvaničnog istorijskog dokumenta Srpske crkve vidi se da nema nikakvu činjeničnu osnovu njeno sadašnje, dakle, aktuelno zalaganje i tvrdnja, izrečena povodom nedavne pośete ukrajinskog patrijarha Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, da ne postoje nacionalne pravoslavne crkve, već samo jedna jedina, apostolska pravoslavna crkva. U zvaničnom biltenu Srpske pravoslavne crkve, kao što smo vidjeli, apodiktički se ističu ‘’nacionalne autokefalne oblasti u svima pravoslavnim državama’’, pa se poimenice nabrajaju grčka, srpska, crnogorska, rumunska, bugarska i ruska pravoslavna nacionalna crkva."

Komentari: 40

Realista

17. 06. 2019 - 11:32

Sve je jasno kao dan, samo ovi nasi kojima je mozak oprao Milosevic, Arkan, Amfilohije, Seselj, Karadzic i ostali ne mogu da vide jer im je um isprljan mrakom... Vjecna je Crna Gora!
Мирослав Ђукић

17. 06. 2019 - 12:24

Све је јасно, то је мој имењак најбоље објаснио. А ко би то урадио на јаснији, ведрији и веселији начин од њега? Ја највише, од свих шербиста, њега волим да читам, дан ми увек набоље крене, кад са његовим текстом испијем прву кафу!
Rugala se ruga

17. 06. 2019 - 13:33

Važno je da, sem što se rugaš, nikada ga nijesi osporio, niti jedan kontraargument iznio!
Мирослав Ђукић

17. 06. 2019 - 14:26

Руго, не могу да одолим, да се не нашалим! Зна Ћосовић да ми је драг и да нисам злонамеран. Немам шта ту да демантујем, један Шербиста цитира другог Шербисту.Какав оригинал - такви и цитати! А одатле, мој имењак изводи изврнуте закључке. Укратко, суштина је у овоме: Да би једна црква постала аутокефална, мора предати Васељенској патријаршији захтев, предходно добити пристанак матичне цркве и тек онда ће добити томос. А томос потписују сви чланови светог синода Васељенске патријаршије. Ако један не потпише - томос не важи. Не може да потпише неки други владика, уместо члана Светог синода. Зато тзв. томос, који је Вартоломеј дао Украјинцима не важи и нико га у светском православљу не признаје. Потписивао га је ко је стигао!
Rugala se ruga

17. 06. 2019 - 17:27

Koja matična crkva? Vaseljenska je matična crkva svih pravoslavnih crkvi. I još - te kanone si ti sastavljao Đukiću? Ukrajincima tomos ne važi. hahahahaa E fanatiku.
danilo s.

17. 06. 2019 - 18:34

g. Djukiću, Pošto ste "s-tručnjak" za crkveno pravo, da pretpostavimo da ste u pravu? To jest," Да би једна црква постала аутокефална, мора предати Васељенској патријаршији захтев, предходно добити пристанак матичне цркве и тек онда ће добити томос. А томос потписују сви чланови светог синода Васељенске патријаршије. Ако један не потпише - томос не важи. Не може да потпише неки други владика, уместо члана Светог синода. .." Dakle, objavite svu tu dokumentaciju koju je popunio Sava Nemanjič za samostalnu crkvu u Raškoj i potpise svih svih čalanova sv. Sinoda, Kao i dokumentaciju/potpise za patrijaršiju cara Dušana. Takodje, pokažite nam akt kojim je osnovana, a kasnije ukinuta, Pećka patrijaršija (koju proglašavate "srpskom", iako to nije bila). Jesu li i Rusi u tome učestvovali (potpisali)? I kako to da Vaseljenski patrijarh ne zna to što vi "znate"?
Мирослав Ђукић

17. 06. 2019 - 22:14

Данило, Зашто бих се тиме бавио? Тиме бих Вас убедио да сте у заблуди?
Daj ..

18. 06. 2019 - 13:02

.. ne lupaj. Tako ti Rista i ostalih. Koliko VRCEVA ZLATA platiste za taj vas tomos? Mogli ste kupit Jamahu ili Dukati za mnogo manje.
Mирослав Ђукић

17. 06. 2019 - 15:30

Rugo не да ми админ да објавим аргументе!
Boban Bg

17. 06. 2019 - 17:04

E raduje me što je SPC dobila jačeg kanonistu od Nikodima Milaša! Bravo Djukiću pobio si ono što piše Nikodim Milaš u svom Pravoslavno crkveno pravo, objavljenom u Zadru 1903. g, zamisli, baš u to vrijeme, dje piše, izmadju ostalih crkava, da je Crnogorska crkva nezavisna, aitokefalna i kao takva priznata od drugih pr. crkava!!! Problem je, moj Miroslave, što vi izmišljate ono što mislote da vam odgovara. Da CPC nije bila autokefalna, zbog njenog Ustava dje to piše, ona bi bila izopštena, kao što je bila SPC u vrijeme Stefana Dušana, kada je bačena anatema na SPC i srpski narod!
Мирослав Ђукић

17. 06. 2019 - 22:12

Бобице, то Вам је тако, поздравите Никодима, кад га видите!
@ za miroslava

17. 06. 2019 - 14:55

Pijes li prvo kafu pa ljekove ili obrnuto.Mozda je to razlog Miroslave.inace jedno prosto pitanje ako je irinej iznad Anfilohija ko je bio iznad Svetog Petera Cetinjskog ili iznad Njegosa miroslave.oko pametno i bistro
Мирослав Ђукић

17. 06. 2019 - 22:11

Изнад њега је био Исус Христ.
@

18. 06. 2019 - 01:10

DAKLE NIJE SV SAVA
Mирослав Ђукић

18. 06. 2019 - 08:29

Било је Свето Тројство. Је ли Вам сада лакше?
Мирослав Ђукић

18. 06. 2019 - 09:48

А није ни ДПС!
@

18. 06. 2019 - 17:02

a nije ni SPC
Njegos

17. 06. 2019 - 11:33

Petar Petrovic Njegos “Ada čoče, Božija ti vjera, znam ja tu veselu Srbadiju, no kud su joj ti sinovi junaci bili, dok joj nije Bog dao Karađorđa. Ta vi svi tamo fastate jednoga njega junaštvom; a kad vi Bog njega uze između vas, a vi sve sunovrat u turski jaram opet! No kršina i siromašna Crna Gora ne haje ni za Nemanje ni za Murate ni za Bunaparte; oni svi biše i preminuše, a Crna Gora ostade dovijeka i strašnoga suda, u svojoj volji i slobodi; a to ti je u slavi“.
Ramdama

17. 06. 2019 - 11:34

Što bi rekao kralj Nikola: ,,Neka živi naše milo srpstvo!''
Nole

17. 06. 2019 - 17:22

A sjećaš li se da kralj Nikola kad je prestao da srbuje iz interesa jer mu je rus obeća da će biti kralj CG , Srbije i Bugarske reče " Ko crnogorstvu ne bio vjeran vazda bodom i ljudima bio ćeran"Tada na njegovu žalost a na našu sreću više nije srbovao oz interesa nego bio ono što i svi Petrovići - Crnogorac.
Realno

17. 06. 2019 - 11:34

Koliko je stvarno Srba bilo u Crnoj Gori prije ovog ludila Milosevicevog 90tih jasno kaze nas Svetac: https://portalanalitika.me/storage/2017/01/04/thumbs/586ceeb5-f744-44dc-85e6-52120a0a0a69-6-petar-i-o-simi-previewOrg.jpg
xy

17. 06. 2019 - 12:26

Nadam se g. Ćosoviću da čitate komentare. Evo jednog upućenog vama lično. Nema sumnje u vaše dobre namere i stručnost. Sve što napišete je zasnovano na dokumentima i nemoguće je to demantovati. Međutim, smatram da je potrebno malo proširiti vidike i OBAVEZNO krenuti tragom radova akademika Radonjića koji potpuno drugačije tumače crnogorsku istoriju i to na način koji je danas najprikladniji uslovima u kojima živimo. Ako su komunisti želeli da malo gurnu pod tepih srpstvo Petrovića jer su iskreno mislili da tako pravedan sistem kakav je socijalizam i partija kakva je komunistička ne mogu biti upitni, što je bila velika strateška greška, savremena Crna Gora ne mora da pravi tu istu grešku. Pišite i podignije Crnu Goru na novi nivo. Pišite o podaničkom mentalitetu Petrovića prema Rusiji i gluposti kralja Nikle prema Srbiji. To će dati potpuno tumačenje crnogoeske istorije.
Miroslav Ćosović

17. 06. 2019 - 13:35

Neuporedivo su više Petrovići dobrog uradili za Crnu Goru, nego pogrešnog. Pozdrav.
xy

17. 06. 2019 - 19:54

Poštovani g. Ćosoviću, iako se dugo amaterski bavim istorijom i dosta toga znam, nije mi ni napapet palo da nešto tvrdim. Jedino u šta sam sigursn je da su rezultati istraživanja akademika Radonjića toliko upečatljive da su istoričari dužni, zbog Crne Gore, da se tim tvrdnjama detaljno pozabave. Ako tako značajna ličnost tvrdi da je, npr. Petar II kidnapovan u Beču i odveden u Moskvu gde mu je ispran mozak pa je pristao da vrhovnu svetovnu vlast u Crnoj Gori, i formalno, preda ruskom caru, onda je neophodno, ili demantovati akademika Radonjića ili promeniti mantru o Petrovićima. Što se tiče Nikole I već je dokazano da je naneo značajnu štetu.
Ima pravo

17. 06. 2019 - 13:57

Možete lupati minuse koliko god hoćete ali čovjek je u pravu. Nikola je srbovao u nadi da će on postati monarh svih pravoslavnih Slovena, to jest Srba po njegovoj definiciji, zbog toga jer je njegova dinastija starija i slavnija. To njegovo bačanje Srbima pod noge ili đe Srbi okom tu on skokom, se najbolje ogleda u njegovim postupcima u vezi I Svjetskog rata. Ko bi osim njega dao tuđinu da mu komanduje vojskom pored njegovih slavom ovjenčanih i školovanih brigadira? Ili poslije pogibije na Skadru automatska objava rata Austrougarskoj. Totalna zaslijepljenost.
Vitni Voren

18. 06. 2019 - 15:07

Xy, takozvano "srpstvo" Petrovica NIJE SRPSTVO u smislu "pripadnosti" Srbima, no PRAVOSLAVLJU, cak HRISCANSTVU. Teoreticari Njegoseve knjizevnosti su naoravili promasaje, i to namjerno. Kako objasnjavate stih "srpska Italija" u pjesmi Srbin Srbinu? Ne mislite, valjda, da su Italijani Srbi. Uodtalom, kako je moguce tumaciti sljedecu Njegosevu recenicu, sem onako kako je ona sama kaze: "U svim zivotnim situacijama Crnogorac je uvijek Crnogorac". (1847). To znaci da NEMA SITUACIJE u kojoj je Crnogorac Srbin. Apsolutno nr sporeci crnogorstvo Radonjica, treba sagledati kontekst u kome Njegos zivi, i cemu je namijenneno njegovo slovenofilstvo. Citaj: Homjakov (1860) i jos sto ruskih akademika. Duga je prica i NEOPHODNO je novo citanje Njegosa na osnovu marginalija koje to nijesu. Jer, dosadasnja citanja, a bilo ih je more, definisana su po jednoj matrici, bez obrazlozenja koja zadovoljavaju ptistup djelu i cinjenju Njegosa. I Petra Prvog, takodje....
Milo Vujović

17. 06. 2019 - 15:17

Stekli su se Svi Pravni Uslovi da se Ukine Okupatorska ilegalna tzv.sPc u Crnoj Gori,a posebno poslije Ukidanja tzv.Podgoričke skupštine u Parlamentu skojom se Poništava tzv Podgorička Skupština i njeni Svi Akti i Akt/Dekret,Zločinca karađorđevića kojim je Ukinuo Našu Svetu CPC i NASILNO UVEO OKUPATORSKU ILEGALNU TZV.sPc.Crnogorska Nacija Treba da Pokrene PETICIJU u Crnoj Gori i Dijaspori za Ukidanje Okupatorske ilegalne tzv.sPc u Crnoj Gori,Milon Crnogoraca i Crnogorskih Muslimana u Dijaspori će Potpisati PETICIJU za Ukidanje Okupatorske ilegalne tzv.sPc u Crnoj Gori,Ćosoviću trebate pisati o Ukidanju Okupatorske ilegalne tzv.sPc u Crnoj Gori,jer su se Stekli Svi Pravni Uslovi da se Ukine Okupatorska ilegalna tzv.sPc u Crnoj Gori,a vi koji ostavljate pro Crnogorske komentare treba da se isključivo piše o Ukidanju Okupatorske ilegalne tzv.sPc u Crnoj Gori,to je Jedini Spas za Nas,sve drugo Vodi Crnu Goru i Crnogorsku Naciju u Nestanak !!
B.Scepanovic

17. 06. 2019 - 15:20

Vi g-dine Cosovicu svakim svojim tekstom uspijevate pokazati da nijeste ni istoricar ni pravnik. Prije nego sto Vam, na danasnjem tekstu, objasnim zasto nijeste pravnik, mala digresija : I istorija i pravo su nauke, potrebno je je mnogo znanja, truda I znoja da bi ih mogli tumaciti - I naravno nepristrasno, bez navijackih strasti.
B.Scepanovic

17. 06. 2019 - 15:44

Dakle, pogresno tumacite akt tvrdeci da je na danasnji dan 1920 ukinuta crnogorska crkva. Akt regenta Aleksandra samo konstatuje i prihvata cinjenicu da su svi arhijereji is novoformirane drzave donijeli odluke da se ujedine u jednu crkvu. Odluke su donijete na nivou crkve, a regent to prima k znanju. U Crnoj Gori Sinod pravoslavne crkve donio je odluke 16. decembra 1918, (jednoglasno). Sta je izuzetno vazno : sve mitropolije i episkopije su zadrzale pravo subjekta koje su imale I prije ujedinjenja.
Zapanjeni ste?

17. 06. 2019 - 17:24

Dakle, regent Aleksandar je donio konačnu odluku, ali vi se ste zasigurno zapanjeni kad predsjednik Đukanović kaže da će on učestvovati u obnovi CPC?
danilo s.

17. 06. 2019 - 18:42

B.Šćepanović - Tu postoji mali problem. Saglasnost Cetinjske mitropolije nije bila legalna, ni legitimna. Osim neustavnosti, potpisao se, neovlašćeno, sekretar Sv.Sinoda.
...

18. 06. 2019 - 15:11

Scepanovicu, ne skacite sebi u usta!
......

19. 06. 2019 - 10:56

Prema sraroslavenskim jezičnim redakcijama ime Stephanus je u srpskoj redakciji Stefan, u hrvatskoj Stjepan, Stipan, u crnogorskoj Šćepan .
B.Scepanovic

17. 06. 2019 - 15:50

Odmah da dodam - mislim da razumijem Vasu poziciju. Tema je "uzarena", lokalnih "strucnjaka" na sve strane, a valja i za nasusni hljeb zaraditi. Vazno je uci u hot.
lolo

17. 06. 2019 - 16:04

Ponavljat koliko je moguce cesto da ljudi vide. Ovo se vrti vec tri decenije ali sve dok ne bude zvanicna politika, ka sto sa srecom postaje, uzalud, ljude je strah da povjeruju. Eto nakon 100 godina mi cemo sa srecom,polozit ispit ovija generacija i oduzit dug svima koji su polozili zivote za Crnu Goru Vratit nelegalno i na silu i prevaru oteto.!!!
Sta je sporno,

17. 06. 2019 - 16:16

U clanu 40. nista , Kazete 1905.god Ok. dajte crkveni kalendar za tu godinu jel moze ?
Zoran

17. 06. 2019 - 16:21

Sve je to tačno gospodine cosovicu samo to ristova srbadija nikad da shvati.
Posmatrač

17. 06. 2019 - 18:05

Dekret regenta Aleksandra bio je potpuno nepoznat naučnoj javnosti sve dok ovaj dokument nije pronašao u arhivu i prvi objavio akademik dr Danilo Radojević u neđeljniku „Monitor“, br. 29, 10. maja 1991, na strani 33. Ako se već piše o ovom značajnom dokumentu korektno je pomenuti ime istraživača koji ga je prvi predočio javnosti.
=

18. 06. 2019 - 04:28

Pa nije čudno što narod od 100 otaca nema ljubav prevma đedu.
Posmatrac

18. 06. 2019 - 10:11

A ti od 100 djedova ne vidis pradjeda.
Novi komentar