Kosovski analitičar

MALOKU: CPC postoji vjekovima i mora joj se vratiti imovina

Nije novina da Crnogorska Pravoslavna Crkva je postojala oduvijek i da ne može se smatrati obračunom sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom ako se zahtijeva autokefalnost CPC-a, ocijenio je kosovski politički analitičar Albinot Maloku.
Objavljeno: 17. 06. 2019 - 11:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

 “Crnogorski pravoslavci zbog uticaja i kontrole koju imaju od strane SPC-a ne mogu da prate njihove obrede, a, u nekim momentima i ne smiju iskazivati svoj vjerski identitet. Imovina, znači manastiri i crkve koje su pripadale CPC-u, a koje je okuprao SPC, mora se vratiti realnom vlasniku”, kazao je Maloku za Portal Analitika.

On je rekao da je imao priliku razgovarati sa Njegovim Blaženstvom Arhiepsikopom Cetinjskim i Mitropolitom Crnogrskim Mihailom, čovijekom kojem treba cijeniti i koji se iskreno bori za čuvanje identiteta crnogorskih pravoslavaca.

“To što je rekao predsjednik Đukanović u vezi uloge SPC-a nije nikakva novina. SPC kao stožer srpstva uvijek je imala svoju ulogu u kreiranju državne politike i da je duboko bila umiješana u političke vode na cijelom prostoru Zapadnog Balkana. Đukanović možda je i atesita ali ima obavezu da reguliše odnose vjerskih zajednica u Crnoj Gori. Oni koji kažu da predsjednik Đukanović krši Ustav Crne Gore po pitanju situacije sa CPC-om u svakom pogledu griješe”, zaključio je Maloku.

Komentari: 5

Zaid

17. 06. 2019 - 11:56

Znate li vi šta znači riječ "ODUVIJEK" ???
xy

17. 06. 2019 - 12:06

Maloku iz najbolje namere pravi problem zajedno sa Mihajlom. Prvi moji kontakti sa ovom temom su bili saopštenja koje je kroz svoju vrhunsku emisiju Istorijske paralele, dao Novak Adžić. Tada sam i postao velika pristalica CPC. Šta me je oduševilo. Crkve i manastiru u Crnoj Gori nikada nisu pripadali CPC nego državi koja ih je davala na korišćenje svojoj crkvi. Imovinom je upravljalo Ministarstvo prosvete. Ako je pop hteo da nekom seljaku da "na pola" parče zemlje, da učini seljaku a sebi olakša posao, morao je da dobije saglasnost ministarstva. Zato, u konkretnom slučaju, država Crna Gora vraća svoju imovinu koja je oteta 1918. godine, a kome će je dati na korišćenje to čemo videti. Možda sve opet vrati Amfilohiju u najam, a možda nešto odvoji i za Mihajla? Ja lično bih sve dao na korišćenje CPC-u.
Ateist

17. 06. 2019 - 12:23

CPC nije pravni sledbenik ondašnje Mitropolije Crnogorske - to je današnja Mitropolija. Prosečan Analitičar bi morao da prepozna očigledno. Kao i urednik
a be Maljoku

17. 06. 2019 - 13:04

Nasli se isti
Мирослав Ђукић

17. 06. 2019 - 14:30

"analitičar Albinot Maloku", из Подујева, експерт за црквену догматику!? А ја сам за космонаутику! Хахахаха!
Novi komentar