Komesar EU poručio

Han: Politički kompromis na Balkanu mora biti nagrađen

Politički kompromis na Zapadnom Balkanu mora biti nagrađen, poručuje uoči sjutrašnje sjednice Savjeta EU komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han.
Objavljeno: 17. 06. 2019 - 11:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

U okolnostima u kojima bi Savjet EU mogao sjutra ponovo da odgodi odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Sjeveranom Makedonijom i Albanijom, Han je pozvao ministre EU da što prije omoguće pokretanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i ocijenio da bi to bio važan signal za cio region.

"Ako dođe do ponovnog pokretanja dijaloga između Srbije i Kosova, oni moraju da vide da će investicija u pronalaženje političkog kompromisa biti nagrađena. U suprotnom nemaju podsticaj. Svi treba da shvate koliko je u interesu cijelog regiona važno dati sigal jednoj zemlji", poručio je Han.

Han je ponovio da je Sjeverna Makedonija uradila sve što je od nje traženo i upozorio da bi svako odlaganje adekvatnog EU odgovora na to predstavljalo rizik.

On je rekao da, ako jedna zemlja koja je investirala mnogo u evropsku perspktivu, a njeni lideri pokazali hrabrost u postizanju kompromisa ne bude nagrađena za to to, onda EU gubi kredibilitet, ali i moć djelovanja u cijelom regionu Zapadnog Balkna.

Ministri spoljnih i evropskih poslova EU na sastanku Savjeta u Luksemburgu sjutra bi trebalo da donesu zajključke i preporuke o daljim koracima zemlja koje se nalaze u procesu pristupanja EU.

Očekuje se i da se definiše i odgovor Savjeta na preporuku Evropske komisije o poretanju pristupnih pregovora sa Sjeveranom Makedonijom i Albanijom.

Prema posljednim informacijima, ta odluka mogla bi da bude ponovo odgođena.

Dok se grupa zemlja na čelu sa zemljama Baltika i Centralne Evrope zalaže za otvaranje pristupnih pregovora već u junu, Njemačka traži odgađanje do septrembra zbog rasprave na Bunsetagu.

Istovremeno, Francuska i Holandija smatraju da bi ta odluka za Sjevernu Makedoniju mogla biti donijeta i kasnije, a protive se i početku pristupnih pregovora sa Albanijom zbog, kako ocjenjuju, neubjedljivih dokaza o napretku u oblasti vladavine prava, prvenstveno u borbi portiv organizovanog kriminala.

Komentari: 0

Novi komentar