Utorak 18. juna

Izložba “U LIKU SERENISSIME


Ogledi iz istorije peraškog graditeljstva (1687-1797)” arhitekte Luke Pajovića, biće otvorena u utorak 18. juna u galeriji muzeja grada Perasta u 20 sati. Tom prilikom će uz ključne artefakte iz Nadžupske zbirke i Arhiva grada Perasta biti predstavljeni i crteži do sada ne mapiranih peraških crkava i zvonika, kao i drugi rezultati istoimenog naučno-istraživačkog projekta.

Objavljeno: 17. 06. 2019 - 15:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

U LIKU SERENISSIME: Ogledi iz istorije peraškog graditeljstva (1687-1797)” prati prostorni i graditeljski razvoj Perasta tokom posljednjeg vijeka mletačke vladavine, i to prvenstveno kroz tri javna projekta koji do danas dominiraju urbanom topografijom grada. Otkrivajući veze, zajedničke uzore i sličnosti izmedju projekata zvonika, nove Nadžupske crkve Sv. Nikole i zavjetnog svetilišta Gospe od Škrpjela, kao i manje poznate nerealizovane alternative, ova izložba za cilj ima prezentaciju do sada manje proučavanih tema iz graditeljske istorijePerasta.

Ideja za izložbu je proistekla iz nezavisnog istraživačkog projekta koji je autor kao stipendista Kraljevskog institute britanskih arhitekata, sproveo od Septembra 2018. do juna 2019. godine.

Luka Pajović je rođen 1995. godine u Podgorici. Nakon dvogodišnjeg školovanja u internatu St. Peter’s School u Jorku (UK) osnovne  studije arhitekture je upisao na arhitektonskom fakultetu univerziteta  Cambridge, gdje je kao puni stipendista Trinity College-a dvije godine za redom postigao najviši rezultat u klasi. Nakon studija je godinu dana proveo stičući praksu u višestruko nagrađivanom londonskom studiju Tim Ronalds Architects, a potom i u Crnoj Gori, gdje već nekoliko mjeseci radi na spomenutom istraživačkom projektu. Luka će od sredine jula 2019. Postdiplomske studije nastaviti na univerzitetu Yale (SAD) kao puni stipendista odsijeka za arhitekturu.

Izložba će biti otvorena do sredine jula.

plakat-perast-luka-pajovic

Komentari: 0

Novi komentar