Ocijenila kandidatkinja za predsjednika SDP-a

Vuksanović Stanković: Crna Gora pred paralizom

Crna Gora će bez izgradnje makar minimuma povjerenja u izborni proces nazadovati u evropskim integracijama, a politički sistem može biti doveden do potpune paralize, ocijenila je kandidat za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović Stanković.
Objavljeno: 17. 06. 2019 - 16:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ona je u intervjuu agenciji MINA kazala da je afera Koverta do kraja ogolila sistem izbornih manipuacija kojima se služi Demokratska partija socijalista (DPS), dodajući da nije ništa objavljeno što javnost nije znala, već je ovoga puta konkretno dokumentovano.

„Bez izgradnje makar minimuma povjerenja u izborni proces Crna Gora će dalje nazadovati u evropskoj integraciji, a politički sistem može biti doveden do potpune paralize“, ocijenila je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, vlast toga mora biti voma svjesna i tim krupnim pitanjem se baviti ozbiljno, a ne demagoški i propagandistički.

„Oni se sada ponašaju kao da je sve u redu, kao da javnost nije svojim očima vidjela aferu Koverta, kao da EU u svom izvještaju nikada decidnije ne upozorava na nepostojanje uslova za slobodne izbore. Zamislite zemlju – formalnog lidera EU integracija koja samo godinu dana prije izbora, po riječima naših evropskih partnera, nema minimum uslova za njihovo sprovođenje“, navela je Vuksanović Stanković.

Kako je dodala, vlast tim povodom ništa ozbiljno ne radi, već se pretvara da je sve u redu.

„Radi istine mora se istaći i nespremnost opozicije da i sama zauzme ozbiljniji pristup i inicijativnost po ovom pitanju, koji bi bio lišen isključivosti i radikalnih pristupa o kojima je EU već iskazala svoj jasan stav. I o takvoj opozicionoj politici i posebno o njenim akterima“, rekla je Vuksanović Stanković.

Kada je riječ o uslovima za učešće na parlamentarnim izborima naredne godine, Vuksanović Stanković je ponovila stav SDP-a da je preduslov svakog dogovora o cjelovitoj reformi zakonodavstva da se prethodno postigne dogovor o formiranju tehničke vlade, o svim elementima tog modela – kakav će biti njen mandat i koliko će biti njeno trajanje da bi taj aranžman uopšte imao smisla.

„Dogovor o zakonima, a da nemamo adekvatan mehanizam primjene tog dogovora kroz model tehničke vlade ne znači ništa, niti ima smisla i neće otkloniti suštinu problema“, tvrdi Vuksanović Stanković.

Kako je naglasila, opozicija ne traži tehničku vladu radi vršenja vlasti sa DPS-om, jer su takve predloge više puta odbili, već da bi kontorlisali izborni proces i sprječavali zloupotrebe.

„Svako ko ovo pitanje želi da sagleda elementarno realno izvući će ovakav zaključak. Da li to shvataju u vlasti teško je sa sigurnošću reći. Vidjeli smo da predsjednik i zamjenik predsjednika DPS-a imaju oprečne stavove po ovom pitanju“, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je kazala da je velika odgovornost primarno na vlasti da shvati realnost da je prošlo vrijeme raznih snimaka, koverti, kupovina ličnih karata i da ta praksa ne vodi nikuda, sem u još dublju političku i socioekonomsku krizu.

Prema riječima Vuksanović Stanković, interes građana su stabilnost i fer izbori, do kojih se, kako smatra, jedino može doći tako što će na raspolaganju biti konkretni mehanizmi kontrole procesa.

„SDP želi da bude konstruktivan dio takvog cjelovitog rješenja, a nipošto nećemo učestvovati u fingiranju procesa kroz poznati repertoar zloupotreba u režiji vlasti o kojima i naša i evropska javnost već sve zna“, poručila je Vuksanović Stanković.

Vuksanović Stanković je, govoreći o razlozima za kandidaturu, kazala da su Crnoj Gori potrebne stabilne i progresivne promjene, koje mora da iznese nova generacija.

„Te promjene ne smiju da budu radikalne, već one moraju da obezbijede stabilnost. Istovremeno, moraju biti dinamičnije i progresivnije“, navela je Vuksanović Stanković.

Ona smatra da je Crnoj Gori potrebna nova energija, građanima sigurnost, a svima optimizam i energija.

„Generacija koju ja predstavljam s pravom traži da sa puno samopouzdanja, energije i osmijehom gradimo bolju budućnost. Osjećam da mogu da doprinesem u ovom smjeru. Uvjerena sam da predstavljam ogromnu većinu građana Crne Gore koji s pravom traže i zaslužuju boljitak u godinama koje su ispred nas“, istakla je Vuksanović Stanković.

Kako je kazala, ponosna je što je kandidat za predsjednika državotvorne partije, koja je uvijek imala viziju i išla ispred svog vremena, svjesna i svih grešaka na tom putu.

„To SDP pokazuje i podrškom mojoj kandidaturi odnosno željom da izvrši smjenu generacija, da otvori prostor za mlade i nove ljude koji će svi zajedno činiti tim za novu i bolju Crnu Goru – državu svih“, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je navela da je SDP jedina partija koja je ostvarila sve svoje strateške državne ciljeve zapisane na samom početku crnogorskog višestranačja prije skoro tri decenije – i nezavisna i građanska Crna Gora, NATO članstvo i EU put.

„Naravno, svjesni smo i svih grešaka koje smo pravili na tom putu. SDP je partija koja je nakon svih ovih dostignuća napustila vlast smatrajući da je stanje u zemlji potrebno mijenjati, da Crna Gora nije jednako svih nas, da živimo u zemlji gdje je partija snažnija od države, da postoje privilegovani pojedinci i interesne grupe, da sve više mladih zbog lošeg socioekonomskog stanja napušta Crnu Goru“, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je kazala da je Krivokapić odustajanjem od kandidature pokazao da želi da otvori prostor za novu generaciju lidera i da pomogne u suočavanju sa novim izazovima, dodajući da je upravo to veliki, za crnogorske prilike, specifični kvalitet SDP-a koji pokazuje zbog čega ta partija uspješno traje tri decenije u crnogorskoj politici.

Vuksanović Stanković je, na pitanje šta će biti njeni prioriteti po preuzimanju funkcije i koliko će se razlikovati u odnosu na politiku Krivokapića, rekla da nije riječ o razlikama, već pristupu i ciljevima.

„Ne razmišlja o razlikama i ne mislim u razlikama. Ovde je riječ o pristupu i ciljevima, a moj pristup je orijentacija na građane i njihove potrebe. Moj zadatak je da pokrenem ogromnu količinu energije i optimizma koji su utihnuli u prethodnim godinama usled besomučnih, nerijetko bespotrebnih, konflikata između političkih aktera i partija. Ja iskreno vjerujem da mogu da dam doprinos u tom smislu“, poručila je Vuksanović Stanković.

Na pitanje koliko na njen rad i na dalje pozicioniranje SDP-a može uticati činjenica da je supruga vrhovnog državnog tužioca, Vuksanović Stanković je pitala zar neko može pomisliti da se ona može na bilo koji način miješati u posao supruga i obrnuto, da bi se usudili i to dozvolili.

„Ne mislite valjda da treba da rasturam bračnu zajednicu da bih ostvarivala političku karijeru, da patrijarhalni obrazac može biti mjera mog političkog djelovanja? Ne mislite valjda da ću izaći u susret malicioznim, marginalnim, malograđanskim, provincijskim i u suštini primitivnim zahtjevima nekih pojedinaca i grupa čiji je cilj da uređuje moj i privatni život bilo kog građanina Crne Gore?“, navela je Vuksanović Stanković.

Govoreći o mogućnosti ponovne koalicije sa vladajućom partijom i saradnji sa nekim drugim strankama na političkoj sceni, ona je podsjetila da je SDP opoziciona partija koja je vlast sa DPS svojevoljno napustila zbog političkih principa i želeći da pomogne stvaranje kvalitetne građanske i evropske alternative.

„Rijetki su primjeri, ako opšte postoje, da je bilo ko u Crnoj Gori tako nešto uradio. Nakon izbora 2016. godine, od vrha vlasti je bilo u više navrata poziva opoziciji da udje u Vladu pa je to SDP, kao i ostatak opozicije, odbio“, navela je Vuksanović Stanković.

Da bi se neko kvalifikovao da sa SDP-om sarađuje u političko-programskom smislu, prema njenim riječima, mora sa to partijom da dijeli fundamentalne političke vrijednosti.

„Neupitnost nezavisne, građanske, multietničke, evropske i evroatlantske Crne Gore je svakako preduslov bilo kakvog političkog partnerstva sa bilo kim“, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je kazala da SDP tri decenije gradi svoj put na tim bazičnim političkim vrijednostima i da žele da te temelje programskog djelovanja u narednom periodu dodatno jačaju.

„Ne u cilju promovisanja jeftinog kvazipatriotizma i sa njim povezanog folklora i galame koji je najčešće kontraproduktivan, već isključivo u cilju boljeg, kvalitetnijeg i bogatijeg života svakog građanina. Jedino na tom konceptu se može mijenjati Crna Gora na bolje i spremni smo da pružimo ruku svima koji na ovaj način vide političke procese i neminovne promjene“, istakla je Vuksanović Stanković.

Kada je riječ o promjenama u rukovodećim strukturama, Vuksanović Stanković smatra da je vrijeme da se obezbijedi mnogo više prostora za kadrovsku obnovu SDP-a.

Prema njenim riječima, SDP ima kvalitetan kadar za izazove koji čekaju partiju i državu u budućnosti, kako obrazovane mlade ljude tako i one starije sa ogromnim znanjem i iskustvom bez kojega nijedna ozbiljna politika ne može ići naprijed.

Vuksanović Stanković je, kada je riječ o njenim budućim najbližim saradnicima, kazala da SDP nije i nikada neće biti autoritarna partija i da joj nijesu potrebni saradnici koji će biti izvršioci autoritarnih zahtjeva njihovog lidera.

„Meni, a kad kažem meni mislim i SDP-u i celoj Crnoj Gori, potrebni su jaki karakteri, snažni pojedinci, oni koji imaju energiju, viziju i volju da se bave građanima i njihovim potrebama“, naglasila je Vuksanović Stanković.

Komentari: 16

Nenen KO

17. 06. 2019 - 16:48

Imaćemo najljepšu predsjednicu neke partije u Evropi :)))
danilo s.

17. 06. 2019 - 18:54

Nažalost, od sjedećih izbora vanparlamentarne partije? Ništa novo. Puno praznih fraza i obećanja. Ako baš želite da kontrolišete izbore dovedite strane posmatrače. Prije toga sjedite i dogovorite se o novom izbornom zakonu. Dosta više izgovora. I - prestanite više sa tom "tehničkom vladom". Kome ta glupost treba?
Pejan Dejan

17. 06. 2019 - 17:05

Ovo je smiješno, koji uzusi važe za Vuksanović. Koji kodeks primjenjuje?
nenad mne

17. 06. 2019 - 17:20

Tamo gdje ste pobijedili izborni proces nije problem???
Zeljko R

17. 06. 2019 - 17:33

Ljudi ja ne mogu da objasnim nikome van Crne Gore da je ova zena ustala sa muzem iz postelje vjerovatno popila kafu sa njim posla na miting i sa govornice tome istome muzu porucila da mora podnijeti ostavku. Ima li ovo idje na kugli zemaljtskoj da mi je znati.
Nemanja

18. 06. 2019 - 06:25

Jednostavno, nije ona sa njim zbog prava.
Fahro

17. 06. 2019 - 17:40

Gospodjo iz partije u nestanku,vi nijeste u poziciji bilo sta da zahtijevate, cak ni teoretski kad pocinjete jednu teoriju sa: zamislite jednu partiju.... cinjenica je da uskoro za nekih godinu i nesto jace dolaze izbori,htjeli vi to ili ne. To sto ste se vi zezali po ulica i pravili sprdnju od poverenja vasih glasaca,to morate njima objasniti. Licno mislim da ste vi kao i ostala opozicija napravili kardinalnu gresku prema svojim biracima a narocito prema drzavi CG.
Kad je najteze skace SDP

17. 06. 2019 - 18:11

Ovo je osoba koja je dolazila na skupove DF majki. Pogledajte na Google. Ali SDP bira momenat kad je drzavi najteze, kad je pod najzescim udarima ili Rusije ili Velikosrba I onda skoci na ledja. Nemajte ni malo iluzija da ce se SDP ovaj I ovakav odvojiti od prosrpskog dijela opozicije
Jedina paraliza

17. 06. 2019 - 21:59

Jedina paraliza u CG je ona, kojom je Draginja "paralizzovala" svojeg bračnog partnera da ne radi svoj posa'. U sred Skupštine prijete krvoprlićem, pred njim, a on ćuti. Prije nekoliko mjeseci poslanik u Parlamentu Grčke pozva vojsku da izvši vojni puč, zbog sporazuma sa Makedonijom. Javni tužilac Grčke posla za po ure policiju te ga uhapsiše u sred Parlamenta, ne tražeći skidanje imuniteta. A to je bio samo "verbalni delikt", A ovi u CG i dalje prijete ubistvima i atentatima.
Nestanite sram vas bilo

17. 06. 2019 - 18:14

Ovi zaista treba da nestanu sa politicke scene. jednostavno su stetocine, bez ikakvog osjecaja kad sto treba uraditi ili reci. Kako smo vidjeli I sami su bili ukljuceni u korupciju
SDP-u

17. 06. 2019 - 18:58

Ja bi rekao da ste vi ne paralizovani nego slogirani evo ima 4 godine
Kukoljac

17. 06. 2019 - 19:44

Nema 4. no tačno 10.godina.
Hvala SDP jos jednom

17. 06. 2019 - 19:01

Velikosrbi vele: "U dobri cas Draginja - Hvala ti na pomoci !!!"
JOVETA.

17. 06. 2019 - 19:25

ne računajte na mene da ću pročitati ovoliki članak.
S’brda dola, bez koncepta

17. 06. 2019 - 22:00

SDP sa osobinama koje je njegovala do prije nekoliko godina vise ne postoji. Ovo sto priča gospodja Vuksanović je nedefinirano, skupljeno s’brda dola, bez jasnog koncepta.
Seriously

18. 06. 2019 - 09:24

American pronunciation of this name would be: Vouck'Son'ovich, and translation: WHATEVER.
Novi komentar