ŽURIĆ: Autoput za sjever predstavlja pitanje njegovog opstanka

Objavljen je tender za trajno snabdijevanje autoputa električnom energijom vrijedan 38,2 miliona eura, kaže za Novu M predsjednik Odbora direktora Monteputa Aleksandar Žurić. Međunarodni tender za trajno snabdijevanje autoputa električnom energijom  podrazumijeva mnogo kompleksniju investiciju u elektroenergetski sistem Crne Gore, kojom će se stvoriti pretpostavke za sve planirane razvojne projekte i zadovoljiti sve druge potrebe sjevera u narednih nekoliko decenija, kada je riječ o snabdijevanju električnom energijom, kaže Žurić.
Objavljeno: 17. 06. 2019 - 17:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tender je procijenjen na 38,2 miliona eura i nadamo se da će biti uspješno sinhronizovano i da prati rokove, odnosno rokove prioritetne dionice onako kako je planirano – poručio je Žurić.

Napajanje autoputa električnom energijom važno je za autoput, koliko i za sjever. 

Bili smo i zagovornici za ideje oko građenje autoputa Bar-Boljare, da je to pitanje opstanka sjevera iz ugla najbržeg i najsnažnijeg uticaja na najveće probleme s kojima se sjever susrijeće, na inhibiranu ekonomiju, na visoku stopu nezaposlenosti, na iseljavanje... I smatramo da je upravo autoput najsnažniji instrument kojim se Vlada suočila s tim problemom – navodi Žurić.

Na samom projektu autoputa uposleno je 2.843 radnika, od čega je 1.903 kineskih, dok je ostalo domaća radna snaga i nešto zaposlenih je iz regiona. Takođe, oko 90 naših firmi uposleno je na projektu vijeka, dok je oko 20 firmi iz regiona. 
Početkom julaMonteput će potpisati sporazum sa hrvatskim Autocestama. Interesovalo nas je da li se u nekom skorijem periodu može očekivati povezivanje sa hrvatskim autoputem, odnosno s evropskim cestama.

Tačno je da je za 1. jul u Zagrebu sa Hrvatskim autocestama zakazano potpisivanje sporazuma o zajedničkom rješavanju svih stvari koje su nam zajedničko-interesne u sferi kopnenog saobraćaja. Pitanje nastupa i zajedničko kandidovanje projekata prema EU fondovima, na potezu od Boko-kotorskog zaliva. Naravno da autoputevi imaju smisla samo ako su uključeni u širu mrežu evropskih puteva – kaže predsjednik Odbora direktora Monteputa.

Slična inicijativa, kaže naš sagovorinik, biće pokrenuta i prema Srbiji i Bosni i Hercegovini. 

Kina sa Srbijom već potpisala nekoliko protokola i ugovora, od kojih jedan podrazumijeva građenje dionice od Preljine do Požege i  protokol o sklapanju uslova vezanih za posljednju dionicu Požega-Boljare – poručuje Žurić.

Kao društveno odgovorno preduzeće, Monteput je nastavio da podržava sportske klubove. Zanimalo nas je da li će sa tom praksom nastaviti i ubuduće.

Veliku pažnju u protekloj i ovoj godini zavređuje KK Budućnost, COK i nekoliko zdravstvenih ustanova, koje već tradicionalno u tom pravcu podržavamo. Ove godine će to biti za nabavku aparata u KKCG, dječijoj bolnici. Biće tu prostora za podršku još par organizacija – ističe on.

Kako zaključuje Žurić, u ovoj godini, od 1.350.000 neto dobiti, više od 800.000 eura opredijeljeno je za troškove investicije trajnog napajanja autoputa električnom energijom i dva manja projekta.
 

Komentari: 1

Jes

17. 06. 2019 - 18:18

BP ce ionako ostat slijepo crijevo ako se kad nastavi dalje od Matoseva. Do autoputa ima lijepih 60 km. Blize je preko Cacka i Preljune.
Novi komentar