Pojačati sankcije ako Iran pređe limit u proizvodnji uranijuma

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je svjetske sile da brzo pojačaju sankcije protiv Irana, ukoliko on ostvari plan o prekoračenju proizvodnje obogaćenog uranijuma.
Objavljeno: 17. 06. 2019 - 17:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je kazao da ukoliko Iran ispuni svoje prijetnje, međunarodna zajednica će odmah morati da primjeni unaprijed definisan mehanizam sankcija.

Kako prenosi B92, Iran će već 27. juna preći limit u proizvodnji uranijuma, koji je toj državi postavljen na osnovu nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Taj sporazum na „klimavim je nogama“ od kako je američki predsjednik Donald Tramp objavio da povlači Ameriku iz tog sporazuma.

Prema riječima portparola iranske Agencije za atomsku energiju Behrouza Kamalvandija, proizvodnja uranijuma već je povećana u centru za nuklearna istraživanja u Natancu, u centralnoj provinciji Isfahan.

Kako se navodi, to znači da će Iran proizvesti više uranijuma nego što mu je dozvoljeno sporazumom iz 2015. godine, odnosno preći će cifru od 300 kilograma do 2031. godine.

Zvanični Teheran zaprijetio je liderima Evropske unije (EU) da imaju rok od 60 dana da redefinišu ulogu u sporazumu iz 2015. godine, koji je, mnogi ocjenjuju, postao “ništavan” onog momenta kada je Tramp povukao Sjedinjene Američke Države iz njega.

Iranski predsjednik je tada ocijenio da je ultimatum zapravo pokušaj spasa sporazuma, jer se od zemalja EU tražilo da zauzmu čvršći stav po pitanju svojih obaveze kako bi se zaštitili naftni i bankarski sektori Irana od američkih sankcija.

Komentari: 0

Novi komentar