Komentar Darka Šukovića

Šapčanin Atanasije i Sveti Vasilije

Bezobrazluk, manipulacija i neznanje, trojedini je komunikacioni model, što ga državne, partijske i medijske armije (veliko)srpstva primjenjuju radi istjerivanja istine, logike i crnogorstva iz Crne Gore! Nije srednji vijek, ali vonja na egzorcizam i višak "sile i opačine". Od savremenih sadržaja tu je narativ o ugroženosti i prijetnja žestokim uzvraćanjem. Zvuči poznato, zar ne?
Objavljeno: 18. 06. 2019 - 13:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Darko Šuković

Popovi i političari, reklo bi se, ponovo mućkaju koktel iz 90-ih! Iste snage, istim sredstvima, na istoj ideologiji, spremaju se za posljednju bitku. S vjerom da će predominacijom u propagandi i parama zadobiti puk i pobjedu. Cetinjski manastir i Ostrog, dva kamena temeljca Crne Gore, strateški su označeni kao međaši projekta koji se ne miri sa Badinterovim granicama Srbije. I kao, oprosti im Bože, svetinje u koje treba useliti kult Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića.

Kakva galerija likova čeprka po površini crnogorske prošlosti i kvoca o kapitalnim istorijskim pitanjima! Ministri, prvosveštenici, poslanici, istoričari, novinari... Većina, ne razlikuje vladiku Danila i knjaza Danila. Više znaju o Sijuksima i Apačima, nego o Cucama i Bjelicama. Bez mape ne bi od Biljarde stigli do Bajica. Prije su čuli za Top hil i Trokadero, nego za Grahovac i Vučji do. Za "Gorski vijenac" im treba prevodilac, kažu da idu u "Pljevlje" i da su bili u "Tuziju"... Ukratko, Crnu Goru poznaju koliko Tibet, a razumiju i manje.

E, bulumenta takvih, razvikuje verziju crnogorske istorije, u kojoj Amfilohije farba činjenice kao uskršnja jaja. Koje, nakon toga, više vonjaju na amonijak, nego što liče na stvarne događaje. Lakše je izabrati najbolje "zakucavanje" u NBA ikad, nego najveći falsifikat što su ga, samo u posljednjih mjesec dana, izgovorili ili napisali "stručnjaci" za nacionalno i crkveno pitanje u Crnoj Gori. A, svi staju u jedan - da je ova SPC, ista ona CPC iz vremena Crne Gore Petrovića i ranije. Samo što je registrovana u Beogradu, a ne na Cetinju. Bitno je da je račun ovđe, iako ne plaća PDV.

Samo je logika, pod čizmom pristalica škole prirodnog prava Srbije na Crnu Goru, u gorem položaju od istorijskih činjenica i savremenih interpretacija. Potraga za razumom u Irinejevom regionalnom konceptu srpstva, u vapajima Predraga Markovica zbog posthumnih duševnih bolova kralja Nikole, u Vučićevim aspracijama da ustanovi institut prekograničnog veta... još nije dala rezultate. Njihova crnogorska istorija nije preskočila onu koju, kao kolektivni čin, ispisuju na tribinama "delije" i "grobari". Uzgred, izgleda da je konsenzus u srpstvu moguć samo povodom Crne Gore. Čast izuzecima...

Teško je, u tako bogatoj konkurenciji, izabrati ludilo nad ludilima.

Zapravo, bilo je teško, dok se sa govornice, ispred Hrama u Podgorici, u subotu, nije oglasio Atanasije Jevtić, penzionisani episkop i nikad umirovljeni ratni huškač. I to ne stupidnom izmišljotinom da je vino "Vladika" nazvano po njemu, nego prijetnjom da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog odnijeti u Mrkonjiće, rodno selo sveca, ako crnogorska vlast "naljuti nas Hercegovce" i ne ustukne pred prijetnjama i kletvama SPC!

Zašto je taj Šapčanin koji se lažno izdaje za Hercegovca, zaslužio da postane kodno ime površnog znanja i dubokog nerazumijevanja Crne Gore?

Zato što je "devet krvavih ostroških dana" epicentar crnogorskog junaštva i spremnosti na odbranu svojih svetinja. U toj odbrani Ostroga od desetine puta brojnijeg neprijatelja, u nadnaravnom herojstvu odreda Katunjana, predvođenih velikim vojvodom Mirkom Petrovićem, nalazi se ono što Atanasije i oni u čije ime prijeti, nikad neće stvarno razumjeti. Kako, uostalom, da ljubitelj lika i djela ratnih zločinaca spozna da u crnogorskom dnk stoji čast, tamo đe kod drugih zapisan strah.

Portparol Atanasije slabovidac, vijek i po kasnije, prijeti Crnoj Gori onim što ni Omer paša Latas nije uspio da ispuni! Ne prihvata činjenicu da ovo više nije Crna Gora u kojoj se grobovi Petrovića mogu razvaljivati i njihove kosti šutirati, a mošti sveca vozikati i koristiti u antihrišćanske svrhe. Hegel bi rekao, utoliko gore po Atanasija.

Novak Kilibarda je, tokom tranzicione faze političkog osvješćivanja, često citirao banjansku sentencu: ako smo braća, nijesu nam kese sestre. Pitanje srpsko-crnogorskog bratstva odavno je smorni, guslarski motiv i malo koga motiviše na akciju, ako i kese nijesu u igri. Mobilizacija protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti je, prije svega, pokušaj da se sačuva visokoprofitabilna monopolska pozicija "kompanije SPC" u Crnoj Gori. Ideološki talambasi, nesumnjivo, gode ušima i duši ceremonijalmajstora, ali je njihova osnovna funkcija da zagluše zvuk srebrenjaka koji se slivaju u crkvenu kasu. Zato Atanasijevu najavu treba staviti u biznis kontekst, da bi se pravilno razumjela.

E, pa nijesu Katunjani ginuli pod Ostrogom i spasili mošti sveca vođeni najuzvišenijim motivima, da bi ga Šapčanin danas ponio i na novoj lokaciji unovčio stari kult. Ali bi, ukoliko želi da opere barem promil svojih grehova, mogao da ponese, đe mu je volja, sve one skalamerije što ih je oko manstira , na sramotu institucija države Crne Gore, divlje izgradio neimar Amfilohije. To bi bilo sasvim u duhu istorijske pravde i predloženog zakona.

Antena M

Komentari: 45

Sreten Vujović

18. 06. 2019 - 14:12

Uzalud je, Darko, sve dok "kese sestre" ne presuse i vlasnici ruske (naše zemlje) ne procjene da je jedino preostalo korito u Crnoj Gori! A što je bolje, kada je šteta već nepopravljiva! Prije 10 godina rekao sam isto što i Djukanovic i gledaj čuda, samo su me napale crnogorske medijske patriote!
@

18. 06. 2019 - 15:20

MENE JE NAJVISE POGODILO TO STO ON OD SVETOGA VASILIJA BLAZENOGA,,KOJI JE POMAGAO LJUDIMA SVIH VJERA, PRAVI ANFILOHIJA RADOVICA I PRIJETI KLETVOM.ZNATE KAKVA JE NJEGOVA KLETVA KAZE TA SPODOBA.SVETI VASILIJE VAS NECE PROKLETI NEGO VAM POMOCI I NE BOJTE SE VASILIJA NEGO KACAVENDE IRINEJA ANFILOHIJA I RAZNIH SOTONA A VASILIJE JE SVETAC A NE ZLOCINAC
Mihailo,Bgd

18. 06. 2019 - 14:39

Bravo Darko. Nadajmo se da će te razumjeti Crnogorci i odbraniti Sebe a i četničko velikosrpska kamarila kojoj je ponestalo pljačke. Kolektivna patriotska snaga sa prijateljima ima mogućnost da se zaštiti od Projekta Velikog Zla.
Mikaile rdjo ljucka

18. 06. 2019 - 14:50

Vala ste ljudine i ti i Darko. Nije lako tebi covjece. Zivis medju onim koje mrzis . Da te nijesu lancem vezali pa moras ?
Kako da ne

18. 06. 2019 - 16:29

Zamijenio si istinu sa lažavinom. Vi srbijanci i posrbijančenicrnogorci mrzite sve oko sebe, i jedino volite lažavine.
Ne već obratno

18. 06. 2019 - 17:59

Slika našeg društva,,Loše je podignuto na nivo opšteg, tako da javnost na njega reaguje tupo. Utoliko je to onda pobeda Lošega, jer ako nema protivljenja Lošemu, ako se ne čuje nikakva reakcija, onda to jeste pobeda Lošega. U totalitarnim režimima je banalizovanje negativnih pojava uvek bilo licemerje. A svi su uvek znali da se lagalo od jutra do mraka, da su lagali svi, i političari, i štampa, pa i sam narod je na laži odgovarao lažima. rekao jedan profesor,,
Malo preciznije

18. 06. 2019 - 19:54

Gospodine, kako se definise lose ? Ima li subjektivnijih kategorija od dobrog i loseg. Ko ste vi da ocjenjujete sto je dobro i lose za ovu drzavu ? Za nekog ko patronski govori u ime naroda ili dobrobiti ove drzave bi ocekivao da VOLI OVU DRZAVU. ovdje imamo paradox mozda jedinstven u svijetu da pretendenti na vlast tj bar 80% opozicije zapravo i ne zele ovu drzavu, da ne govorimo o inace prevalentnom spoljnopolitickom putu zemalja ovog kontinenta. A sto se lazi sa koje katedre stize kritika ? Totalitarni rezim ne definisu dinarski napaljeni provincijalci nego EU, strani diplomati , renomirana stampa itd.
john waine i apache

19. 06. 2019 - 16:10

Meni se naviše dopao ovaj dio,,Lagalo od jutra do mraka, da su lagali svi, i političari, i štampa, pa i sam narod je na laži odgovarao lažima. A za gospodina koji misli da jedino on vole CG moram reći da griješi.Jer skrivanje istine je kao i pijanstvo u dogledno vrijeme zaboli glava .E da nas ne zaboli glava treba počistiti kuću A NE KOD DRUGOGA VIĐET VLAT SLAME A KOD SEBE NE VIĐETI GREDU-TO NIKAKO
Bijeli Pavle

18. 06. 2019 - 16:31

Svaki Crnogorac koji zivi u Srbiju je za normalnu Srbiju postuje njene simbole i od njih ta drzava nema nikakve stete,dok posrbice bi drzavu u koju zive da prevedu u drugu ne priznaju simbole granuce crkvu jezik mrze je amputiraju drugome da to radi sa zemljom u kojoj zivi.Zamislite amfilohije mandic knezevic radulovic medojevic se fale da su vidjeni crnogirci sto bi mi pokraj Zete rekli bi oni kad bi i ko pustio.Dovedi Sukovicu Novaka Kilibardu sto prije, a za tebe cao maestro!
Ljubitelj Tutusa

18. 06. 2019 - 14:43

Aferim.
LUKA P

18. 06. 2019 - 14:56

Gledah danas emisiju o Kurdima, pa se zapitah, da ne spremaju i nama nešto tako? Nosilac istine je , izgleda, nemoćan pod pritiskom velikih brojeva filovanih besomučnim lažima. Da pitate Turke što je bilo sa kurdima u I sv.ratu, odgovoriće vam isto kao i Srbi za Crnogorce, P:S:Ova sličnost Srba i Turaka je slučajan istorijski kontekst, nema veze sa 400godina.
Poucna emisija

18. 06. 2019 - 15:52

I mi cemo na kaju proci kao kurdistanci na kraju . Evo u Siriji su ih Ameri podrzali jedan vakat dok su im valjali a onda ostaviili Erdoganu i Asadu da ih mlate .
LUKA P

18. 06. 2019 - 17:23

Misliš ovo oko kosova, sjever, jug i to?
Nijesi mi jasan

18. 06. 2019 - 15:39

Sukovicu poteka si iz sela Pavino Polje koje je udaljeno svega par kilometara od granice sa Srbijom.Po zvanicnom drzavnom popisu Cg u selu vecinu stanovnistva cine Srbi.Da je crnogorska vojska kralja Nikole prilikom oslobadjanja od Turaka 1912g. malo okasnjela danas bi tvoje selo bilo u Srbiji.
Ma zbilja ?

18. 06. 2019 - 17:42

Da, I sto onda ? ocigledno se Darko davno izdigao iznad sela ako je ikad duhom i bio tamo. Darko gleda i sliku Crne Gore iza gornjeg rakursa, bakterije velikosrpske, i fucka mu se za Srbe iz sela
Objektivni

18. 06. 2019 - 17:42

A vidis nije oksnijela . Nije okasnijela ni u Metohiju ni u Prizren. Pa vam ga vratismo . Sta da vam cinimo kad vi brze bjezite nego ratujete. I ne igrajte se sa nama i naravno sa NATO-m . Nije valjda da ste se uzeljeli opet ??? Nadam se da je ostao jos makar mikron pameti u Srbiji.
Ne već

18. 06. 2019 - 18:01

Doći će Rusi pa će tvoj nato da bude ,,kuku tato!!!!!!!
Ne već

06. 07. 2019 - 23:00

Eto ga Erdogan sa vojskom na vrata Moskve. Kakvi Rusi i serbi tu ratnika nikad ne bjese.
Njegus

18. 06. 2019 - 15:48

Tako je Darko, hvala veliko na trudu i istini koju pises. Ne bi smo ni bili tu dje smo da nam nije borba vjecna, vazda je neko zelio da pokori malu zemlju Crnu Goru. Nekad su se nasi bajonetima i macevima borili, a danas samo istina, jer veliki je Bog koji staje na stranu pravednika bez obzira kako to nama izgleda sada. U mraku smo, a mrak se jedino svjetloscu pobjedjuje. Ocigledno da nece biti lako, uz tebe smo Darko i sve vas koji pisete ono sto mi mislimo. Samo hrabro, casno, s ljubavlju i bez straha!
B.Scepanovic

18. 06. 2019 - 15:49

Zaprepascujuce je sa kakvim smo se sve sovinistickim ispadima, izlivima mrznje i glupostima gospodina Sukovica susretali u poslednjih dvadesetak godina! Posebno je nevjerovatno to sto on o sebi I danas misli kao o univerzalnom ekspertu za dogadjaje iz crnogorske istorija, strucnjaku za tumacenje lokalnih drustvenih pojava, nadnaravnom intelektualnom guruu sa obavezom da nas uci pameti. Tekst o vladici Atanasiju Jefticu je odlican prilog takvoj dugoj karijeri naseg novinara. U daljim komentarima cu ga, blago, "secirati".
Sovinizam na kub

18. 06. 2019 - 19:23

Gospodine Scepanovicu, optuzujuci Darka na sovinistickim ispadima u clancima u kojima je tema kritika velikosrpskog sovinizma dolazimo do deadlock-a. Sumnjam da ce vas Darko, ako je kojim slucajm procitao, optuziti za sovinizam i nastaviti spinovanje u krug. Odmaknimo se malo u nazad i pogledajmo krupniju sliku. Molim vas lijepo ko je u ovoj drzavi, u ovom region pa i sire poznat po sovinizmu ili ekstremnom nacionalizmu? Ko je aktivno ucestvovao u ratnom huskanju 90-ih, nosio puskomitraljeze ispod brade i preko mantije, ko je drugovao sa ratnim zlocincima i profanirao Cetinjski manastir, ko je blagosiljao zlocince osudjene u Hagu, ko je koristio vulgarne uvrede za cijele narode, krsio zakone drzave, .... I nakon svega ovoga vi vidite sovinizam Darka Sukovica ?
B.Scepanovic

18. 06. 2019 - 16:33

Prva cetiri pasusa teksta zaista se sa naporom citaju - stotine puta standardna, nerafinirana navijacka lupetanja : opet popovi i politicari sa istom ideologijom, poslednja bitka za puk i pobjedu ... A sve neznaveni, za razliku od pisca - ne razlikuju knjaza od vladike, Cuce I Bjelice... Tek sto su nepismeni, idu u Pljevlje, a bili su u Tuziju! Takva bulumenta! Tako da ni on, inace strucnjak za falsifikate, tesko da moze da izabere najveci! Ipak, ludilo nad ludilima - Vladika Atanasije Hectic!
Scepan B.

18. 06. 2019 - 17:32

Scepanovicu kako se osjecas kad iz Srbije pocnu da ti pljuju i vrijedjaju tvoje sugradjane koji se ne izjasnjavaju Srbima (mada oni pljuju po svima), jeli ti lijepo, jesi li ponosa, srecan, postajes li jos veci ljubitelj Srbije?
Cverglani

18. 06. 2019 - 20:05

Gospodine Scepanovicu, nemam utisak da ste svjesni svojeg intelektuanog nivoa i elokventnosti. Inace se ne biste ovako pomalo infantilno zaletjeli, ocigledno iziritirani Darkovim clankom da ga "secirate" :) Izmedju vas i Darka je poprilicna razlika u novou i izgledate pomalo kao kocoperni pjetlic koji kidise na Darka, a ovaj ga ne primjecuje. Cuj "pasusi se sa naporom citaju". Za ime svijeta govorite u svoje ima. Sto mi znamo o vasim sposobnostima citanja ?
Crna Gora

18. 06. 2019 - 16:43

Tako je Darko. Dako se i ovo poglqvlje vise zavrsi.
B.Scepanovic

18. 06. 2019 - 17:32

Prvo, gospodine Sukovicu, imate problem sa logikom : ako je grijeh Atanasija Jevtica sto, kao rodjeni Sapcanin, sebe poistovjecuje sa Hercegovinom u kojoj je dugo stolovao, kako to da nije nas grijeh sto za rodjenog Hercegovca, Svetog Vasilija Ostroskog, kazemo da je crnogorski svetac? Naravno, da je I jedno I drugo jasno, cisto, ispravno. Sta je sporno? Drugo, od od desetak hiljada nas (bulumente, zaboravili ste da napisete ono standardno "bezube") ubijedjen sam da je bar 9000 ispravno razumjelo salu Vladike o svom vojnikovanju po Cemovskom polju.
Logika spinovanja

18. 06. 2019 - 19:16

Gospodien Scepanovicu, vi focus pomjerite tamo gdje vidite priliku za nadmetanje na brvnu, umjesto da ga drzite na siroj slici I poenti, kao sto je prijetnja sa ivice razuma, ali sasvim adekvatna za cetnicki um, da ce nam odnijeti Sv Vasilija iz Crne Gore ukoliko se drznemo da manastire koje su gradili Crnogorci i koji predstavljaju simbole znacjnih istorijskih poglavlja ove drzave, vratimo u status prije 1918-te. Sto se 10000 tice , tu vjerovatno ubrajate i Srbadiju koja je sjedila pored radio aparata i slusala direktan prenos na Trojicino dne i zdusno navijala ?
Bijeli Pavle

18. 06. 2019 - 20:53

Vasilije Ostriski je dosa u Montenegro ka prosjak crnogirski narod je od njega napravio sveca a mnogi hercegivci ugledali slobodu zahvaljujuci crnogirskom macu , sto oni to ne priznaju je idraz primitivizma
Definitivno

27. 06. 2019 - 01:38

Scepanovicu, sv. Vasilije je Jovanovic. Dje god da se rodio i stolovao on je Jovanovic Crnogorac. Nema Hercegovaca Jovanovica. Kujava i Ostrog! Scepanovicu, da ne polemisemo.
Принц Павле

18. 06. 2019 - 17:34

Е мој Дарко Шуковићу. Немаш ти проблем са Србима и посрбицама, већ са пола Црне Горе, која се сабрала на Тојичинданском сабору. Они су ти све казали, ако си био, рад да разумеш. Ако их ниси разумео, ја ти ништа немогу помоћи. За тебе нама спаса.
Savjet

18. 06. 2019 - 19:26

Pavle covece, bavi se onim sto je korisno za tvoj okrug u Srbiji i prebaci nos preko plota. Penzioner si i odigraj koju partiju saha na klupi , dok jos basta
pavle Bre kako zdravlje ?

18. 06. 2019 - 20:18

Pavle, zavrsio si fakultet, makar i stocni. Kaze se "ne mogu" (odvojeno) . Daje na trojicino dne se skupilo ne vise od 2000 Srba od kojih dio iz RS i Srbije. Vidi sliku iz zraka, izbroj 20-tak usijanih glava na nekoj povrsini i pomnozi. Greska moze biti 200-300 ljudi opet tacno.
xy

18. 06. 2019 - 21:01

Istina nisam iz Crne Gore pa možda grešim, ali koliko sam učio u školi, Prijepolje, Nova varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Kragujevac, Novi pazar ... su u Srbiji ili i vi imate gradove sa takvim imenima? Koje bre pola Crne Gore. Sa sve Srbima iz Srbije nije bilo 3000 ljudi, od toka jedno 2500 poslao Vučić.
B.Scepanovic

18. 06. 2019 - 18:03

Dobro, bilo je uzasno vruce, moguce da smo na 40 stepeni (na suncu) pogresno razumjeli salu - Tu ste Vi da nam, bez sovenstva, razjasnite "stupidnu izmisljotinu" Vladike. Veliki tumac is hladovine!
Rafinirane srednjev. metafore

18. 06. 2019 - 20:14

Pa tvoje vladike su poznate po lakoci i sirini duha, salama, hriscanskom milosrdju, pa kad nesto kazu sporno, prvo sto pomislimo jeste da je sala u pitanju. Evo na primjer kad je Amfi doveo svog pajtasa Arkana u manastir, zapravo je u pitanju bila rafinirana alegorijska sala, kojom je on uputio kontraintuitivnu poruku mira Crnoj Gori. Kad nam je rekao da smo nakot, kopilad i volovi, u pitanju je bila sala, a mozda i simbolcna poruka da smo snazan narod kao vo ili da nam treba ocinska paznja , a ko bolji no on za to?
Aferim, g.Sukovicu!

18. 06. 2019 - 18:37

Crna Gora je srecna sto ima ljude kao Vi koji imaju moralnu i uopste ljudsku hrabrost da zovu stvari pravim imenom. Molim Vas nastavite, iako znam da je govoriti ISTINU u Crnoj Gori tesko! I ovo ZLO nece do vijeka pa ce mo pisati i o tome kao i o okupaciji 1918 i srbijanskoj strahovladi! Pozdrav!
B.Scepanovic

18. 06. 2019 - 19:14

Trece je o ambijentu I to novinar nije shvatio. Naravno, ne radi se o prijetnji vladike Atanasija o prenosu mostiju, vec o imaginarnoj situaciji u kojoj bi se Sveti nasao okruzen ortodoksnim srbomrziteljima, toboznjim svestenicima. I sta tada dopustiti nedostojnima !
danilo s.

18. 06. 2019 - 23:14

"sta tada dopustiti nedostojnima" Vjerujem da se sveti poslije 100 godina adaptirao na nedostojne?
Drekalo

18. 06. 2019 - 21:03

Crkva nikada neće biti u vlasništvu nekih tamo neokomunjara, zapamti to Darko. Ako bi se to nekim čudom desilo, to bi bila vječna borba za oslobođenje.
Bp

18. 06. 2019 - 21:14

Mislim da bi darka trebalo proglasiti mitropolitom cpc?
B.Scepanovic

18. 06. 2019 - 22:03

I predlog, nepretenciozan: Pozovite u "Zivu istinu" vladiku Atanasija, ne uskacite mu u rijec i oci za svako slovce koje Vam se ne svidja, pa ce on lijepo objasniti sta je rekao I htio da kaze. I ne samo to.
Objektivni

18. 06. 2019 - 23:33

Šćepo . Sveti Vasilije je nas svetac nekoliko vjekova. Molim te ( lako je provjeriti ) kaži nam ovdje javno. Napisi. Kad je SPC priznala Sv. Vasilija za svog sveca. Jeste prije popa Mace , ali nam kazi - KAD ??
Велимље

22. 06. 2019 - 11:23

Велите г-дине Шуковићу - Шапчанин! А да ли су преци Мирка Петровића доселили на Његуше прелазећи са запада на исток преко наших имања или, по Вашој пројекцији, из супротног смјера. Дакако да је Србин Херцеговац бранио манастир српскога подвижника.
Mladen

07. 07. 2019 - 18:19

Ovo je nečuveno. Da se ovako priča o jednom vladiki. On je da znate jedan o najcjenjenih bogoslova i teologa današnjice u pravoslavnom svijetu pa i u hrišćanstvu. Provjerite? A pritom on nije nikoga vrijedjao. Jedan novinar ne bi smio sebi da dozvoli da ovako prica i da se ovako ophodi prema nikome pa i prema vladici Atanasiju. Iz teksta autora Šukovića se vidi mržnja i netrpeljivost. Ovaj tekst podstiče kod mladog crnogorca mržnju i netrpeljivost. Treba hitno da se uvedu neka mjerila ponašanja i kodeks i da se ne dozvoli ovakvo ophodjenje prema ljudima. Malo civilizacije uvedite braco crnogorci.
Poslovica

11. 07. 2019 - 11:08

Bolje popa vezat no se s njim natezat.
Novi komentar