Reagovao na izjavu Joanikija

Vučinić: Brane svetosavlje

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), Stevo Vučinić, komentarišući za Pobjedu tvrdnje episkopa budimljansko-nikkšićkog  Joanikija, da je Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti udar na pravoslavlje, istakao  da nije tačno da je „vlast namjerna da bilo koga ponizi i porobi, nego obratno, da Crnogorce dovede u ravnopravan položaj, a Crnogorskoj crkvi vrati domicilni status“. 
Objavljeno: 19. 06. 2019 - 06:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Zavjereni protiv ove države, nezakonito su ispisali s države na Beogradsku patrijaršiju 12 kvadratnih kilometara zemljišta, većinu od 60 manastira i većinu od oko 600 crkava. Nezadovoljan što će novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti biti uspostavljen red i poredak u pitanju vlasništva crkvene imovine, sad on zaklonjen epitrahiljom oblajava Crnu Goru kao antisrpsku tvorevinu. Tu i takve izjave beogradska štampa koristi kao dokaz da se u zemlji vodi antisrpska politika pod kojom se podrazumijeva svaki pokušaj zaštite državnih interesa – istakao je Vučinić.

Podsjetio je Vučinić da su Joanikije „i neki njegovi iz državne administracije, u vrijeme beogradske okupacije, od 1990. do 2016. godine, bili namjerni da Crnogorce pretvore u kmetove i robove u sopstvenoj domovini, za koju su krv prolijevali naši, a ne njegovi preci“.

On je upozorio na objave beogradske štampe, intelektualaca i političara koji, kako je rekao, ovih dana reinterpretiraju našu prošlost, tumače je na temelju izvrnutih vrijednosti i propagandno naoružavaju prosti narod ‘handžarima i džeferdarima’, optužujući crnogorsku vlast za zavjeru protiv srpskoga naroda, pretvarajući je u cilj s kojim se, na koncu, treba i oružano raspraviti.

„Brane svetosavlje“

Stevo Vučinić pitao je Joanikija čije su vlasništvo mađarske, rumunske, slovačke i hrvatske svetinje u Vojvodini ili katolička katedrala u Novom Sadu.

- Čije su vizantijske, odnosno grčke crkve, ruinirani gradovi i arheološki lokaliteti po istočnoj Srbiji - države Srbije ili država Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Slovačke i Grčke – pita Vučinić.

Ocjenjuje da je Joanikije uspostavljanje zakonitoga reda u vlasništvu crkvene imovine nazvao udarom na pravoslavlje.

- To što on naziva pravoslavljem koje on i njegovi ispovijedaju, u stvari je svetosavlje, odnosno mračnjačko tumačenje hrišćanstva, oblikovano pod uticajem feudalnih ideja, primjereno srednjemu vijeku, koje nema ništa zajedničko s istinom pravoslavlja. Ali zbog njega i takvih, koji su se s osloncem na vojno-žandarmerijsku silu, na nezaštićenu i razoružanu Crnu Goru, dva puta, 1918. i 1989. godine, slavodobitno obrušili donoseći nam zlo i nesreću, sva sreća što će se od sada suočavati s Crnom Gorom koja je pod visokom zaštitom velikih zapadnih sila i NATO-a, i s vlastima spremnim da im se suprotstave – zaključio je Vučinić.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 12

Realno

19. 06. 2019 - 07:15

Tako je, svaka ti je zlatna Vucinicu !
Zaid

19. 06. 2019 - 07:18

Nece Vucinic da kaze da im je sve to DPS omogućio i prepisivao na SPC uglavnom 90-ih godina, a za jednu nikšićku crkvu postoji podatak da su to uradili i 2010. godine.. Oće li biti pušten komentar prije 3 popodne
Sovereign

19. 06. 2019 - 07:27

Стевице, ти би до кесе, као ономад када си државно продао музеју. Може, али уз одређену цијену....
xy

19. 06. 2019 - 08:50

Kad smo kod "kese", zahvaljujući Vama g. Sovereign, otkrio sam jedan veliki nedostatak predloga Zakona o verskim zajednicama. Objekti za koje nema dokaza da su na zakonit način uknjiženi na srpsku crkvu pre 1918. godine će biti vraćeni Crnoj Gori. To je ok. Ali kako će Crna Gora da se namiri za nezakonito korišćenje i eksploataciju njene kulturne baštine čitav jedan vek. Kako pravedno nadoknaditi građanima Crne Gore 100 godina x 50 miliona evra godišnje samo iz Ostroga? To mora da predvidi zakon. Ja mislim da srpskoj crkvi treba sve oduzeti što koristi na teritoriji Crne Gore. Do 1918. zato što je vlasništvo države, a ostalo, posle 1918. za kiriju.
xy

19. 06. 2019 - 08:01

Red je da i Srbi jednom u istoriji pokažu malo svesti i ne podlegnu huškanju svoje neofašističke elite, pa se ne bih ja mnogo oko toga brinuo. Ako nemaju snage za takav iskorak, njihov proble. U Crnoj Gori, siguran sam, nećemo proći kao u Hrvatskoj, ali da se malo pokažu zubi vojvodama u mantiji i civilu, to obavezno. Biće to lekovito i za nas u Srbiji. Šta više, neophodno nam je. Kad već mi nismo u stanju, onda barem naša braća Crnogorci da ih malo privedu pameti. Samo vi terajte svoje, možda to nama pomogne da postanemo normalna država.
Svaka čast Vuče!

19. 06. 2019 - 10:34

U demokratski Montenegro nema šta da se brani jer ništa nije ugroženo! Srbijanci i posrbice nek idu ( oklen su i dobravili u sedmom vijeku pored Dunava) za Rumuniju, Vlaške predjele, Karpate i Ural, pa tamo nek vode genocidnu histeriju, svetosavlje, četništvo, etnička čišćenja, silovanja, klanja, jer u demokratski Montenegro vlada red i mir!! Ako nemaju para ( valjda će im Rusija i Srbija dati??) za pruge, vozove, traktore, Crnogorci nijesu cicije, skupit će mo pare za prevoz i užinu!! Srećni vi put!!
Pitanje ratne odštete!!

19. 06. 2019 - 10:37

Crna Gora treba da odmah pokrene pitanje ratne odštete i genocida od strane Srbije nad Crnogorcima od 1918 -1941 godine!! Vojvodina i Sandžak takodje imaju pravo na isto!!!
Odštete!!

19. 06. 2019 - 12:13

Srbija neka traže odštetu od Turske. 550 godina to je burazeru trodupla asimilacija kazali bi im Turci.
=

19. 06. 2019 - 11:06

Neka što će doć da se narod Srbije otrcana srpstva i Srbina batale laži da ne postoji crnogorski narod/Crnogorci i CPC-nego će doć i vakat da se uči i stvarna/istinita istorija da oni ne mogu nosit ime pokojnog Srbina i srpstva-kojeg su s Turcima sa državom zanavijek bez povratka uništili. E da su ovi otrcana srpstva i Srbina zaista u srcu i grudima nosili pokojni srpski narod-dizali bi pobune i ustanke neprekidno i danas srpski narod bi postojao i ko zna bili bilo ovih svih današnjih naroda na Balkanu.
Neko

19. 06. 2019 - 11:32

Molim te Vucinicu objasni nam koje crkve to pripadaju vama? Do 1918. pola danasnje Crne Gore nije pripadalo nasoj drzavi. Ne razumijem zasto bi sad nesto mijenjali.Crnogorska crkva je bila autokefalna ali ne u rangu patrijarsije vec kao Mitropolija, jer su Tursci nasilno ukinuli Pecku patrijarsiju. I sami znate da je njegos egzarh Peckog trona. Ko nije gledao neka pogleda osnivcacku skupstinu CPC i shvatice da se radi o ljudima koji su ateisti. Pozdrav
Sremac

19. 06. 2019 - 22:41

Lepo je predsednik rekao tudje necemo svoje ne damo. Boka i sever nisu bili CG, ali sada jesu i te crkve su nase, drzavno vlanistvo, odnosno vlasnistvo CPC. Mileseva nije u CG i to nam ne treba. Prosto ko hoce da shvati. Srbija je okupirla CG 1918 i kao rezultat toga, dobili smo teritorijalno prosirenje. To je nase i ne damo. Srbi su tudji i to necemo. Napolje svi.
Мирослав Ђукић

19. 06. 2019 - 14:59

А зашто би било проблематично заступати светосавље? За неког су идеје комунизма мрачњаштво, за другог идеје капитализма, за трећег таоизма... За мене је дрљевићевско-штедимлијска идеја врхунац мрака! Свако има право на своје мишљење.
Novi komentar