„Šteta što mu Đukanović nije dao državu“

Janjić: Amfilohijeva ambicija je da gospodari Crnom Gorom

Predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ističe da se Srbija previše miješa u unutrašnje stvari Crne Gore i da je odnos Podgorice i Mitropolije crnogorsko-primorske unutrašnja stvar Crne Gore.
Objavljeno: 19. 06. 2019 - 10:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Janjić u razgovoru za Dnevne novine napominje da ne vidi nikakvu racionalnost da se pitanje crkve prelama na odnose Crne Gore i Srbije, a izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića povodom toga su “na pola puta”.

“Prvo je molio crnogorske vlasti da povuku zakon, a potom je govorio po principu ‘ja sam uradio što sam mogao’ To sve može da zbuni i pitanje je da li će se ovakav ‘nedorečeni’ trend nastaviti. Generalno mislim da se Srbija kao država nalazi u situaciji kada ozbiljno mora da preispita politiku podrške Srbima u regionu. To je ključ budućih odnosa na Balkanu. Što se tiče Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori to je unutrašnja stvar Crne Gore, i to nije nešto u šta bilo koja držvama spolja može da se miješa. Kada je podrška Srbima u regionu u pitanju, mislim da je Srbija prešla granicu koja je uobičajena u zaštiti svoje manjine”, kaže Janjić.

On podsjeća da je još u vrijeme Borisa Tadića usvojena Strategija odnosa prema Srbima u regionu, kojom, zapravo, srpsko pitanje u Crnoj Gori nije definisano kao manjinsko pitanje.

“U njoj su Srbi u Crnoj Gori definisani kao neko kome je oduzet status konstutivnog naroda i da oni treba da se bore za povraćaj tog statusa. Nadam se da će Vučić preispitati i tu varijantu i da je više neće pratiti, jer se, jednostavno, Srbija isuviše uvukla u unutrašnjo-političke odnose u Crnoj Gori”, ističe ovaj politički analitičar.

On smatra da Srbija mora da riješi ovaj problem koji se stalno javlja i koji utiče na odnose sa Crnom Gorom.

“Srbija bi morala da uradi te dvije stvari da preispita svoju politiku i zaustavi dalje miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore. Mene, istina, iznenađuje izjava o autokefalnosti Crnogorske crkve, ali smatram da je normalno donošenje zakona koji će u isti položaj staviti sve vjerske zajednice”, kaže on.

Janjić naglašava da u svojim stavovima o imovini Srpske pravoslavne crkve Crna Gora mora biti jasnija.

“Da li je cilj da se podrži Crnogorska crkva ili da se u istu ravan stave sve vjerske zajednice. Što se tiče pretenzija i želja mitropolita Amfilohija, kada bih htio da budem zao, rekao bih da je šteta što mu Milo Đukanović nije dao državu. Možda bi ga to zadovoljilo. Mislim da mitropolitove ambicije nisu u okvirima Statuta Srpske pravoslavne crkve, već one mnogo to nadilaze, a siguran sam da ih mnoge vladike i sam patrijarh ne dijele do kraja”, ističe Janjić.

On tvrdi da je mitropolit Amfilohije snagu izvlačio iz kontakata sa Moskvom, ali je ona, u posljednje vrijeme, oslabila, jer je i patrijarh Irinej saopštio da je vezao mali brod SPC za Rusku pravoslavnu crkvu.

“O kakvoj mi, onda, autohtonosti govorimo, o kakvoj borbi za sprečavanje daljeg cijepanja SPC govorimo ako su patrijarh, mitropolit i drugi svoj brod vezali za Rusku pravoslavnu crkvu. Ruska pravoslavna crkva nema nikakve simpatije za autohtonost SPC. Ona želi taj mali čamac SPC da ga ljulja, ali ne da ga integriše. Zbog toga sveti Sinod SPC mora da se oslanja na mlađe vladike, koji razumiju da SPC pripada srpskom narodu, a ne srpskoj državi, ali ne ni Moskvi. Tu se crkva pogubila”, navodi Dušan Janjić.

Janjić se osvrnuo i na prosrpske partije u Crnoj Gori.

“U ovom zaoštravanju odnosa Srbije i Crne Gore, stranke koje sebe definišu kao prosrpske, a u stvari su proruske, sve će više da koriste te loše odnose i od Srbije prave ruskog trojanskog konja. To Srbiji apsolutno ne treba i to je dodatni razlog da se vlast u Srbiji zapita dokle će da ide. Odgovor na to pitanje je mogućnost, sloboda i kapacitet Srbije da se osamostali od ruskog interesa”, tvrdi Janjić.

Komentari: 33

Antihrist

19. 06. 2019 - 10:47

To su propale ambicije, fantazije, velikosrpske-četničke ideologije! Srbijanski i posrbljeni popovi , četnici, vojvode, izgubili su sve ono što su oteli i okupirali od 1913 godine!! Vidjite samo kako su dobili po p*knu u Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Makedoniju, Kosovo i sada demokratski Montenegro!! Zadnjim trzajima kao zecki krap na suvo, pop Risto jalovo pokušava da povrati vlast, diktaturu nad Crnogorcima jer se sada fata za gušu sa Vučićem!! Džabe mu sve svetosavske akrobacije, sa četništvom i klanjem završeno je na Balkanu, nek traže po Karpatima nove žrtve!!
Da, da ....

19. 06. 2019 - 12:46

SPC je svetosavska zato je osvajač i nasilna. ta crkva nema nikakve veze sa Hristovim učenjem!!!
Stefo12

19. 06. 2019 - 11:01

E vala bude li mu vucic pomagao daleko ce dogurati
Liberal

19. 06. 2019 - 11:02

Ovo je jako bitno pitanje,jer ako se ne rijesi pitanje crkve sledece na sta ce da udare je ponistenje nezavisnosti,a znajuci nas naivan narod bilo bi onih koji bi to i podrzali
Nataša

19. 06. 2019 - 17:13

Ne vjerujem da u CG živi toliko avetnih koji bi mogli tražiti nešto drugo mimo rođene zemlje svoje...
Bar_pamti

19. 06. 2019 - 11:03

Ja mislim da se ovaj vucic hvata za slamku da ce nadoknaditi gubitak kosova ponovnim prisvajanjem crne gore ,ali dzaba mu nada
Komita

19. 06. 2019 - 11:03

Sreca pa arkana nema vise ,znajuci ovoga kakav je doveo bi ga da mu pomogne s tigrovima
Janica Matova Beograd

19. 06. 2019 - 11:39

@Komita . Kakav si ti kukavni Komita kad strepiš i od mrtvog Arkana .Hrabrija je i čovječnija jedna Nikčevicka koja vam je svima rekla istinu u oči nego pola jadocrnogoraca!
Da

19. 06. 2019 - 15:13

Za Tamaru se slazem, hrabra, bistra i kosmopolita
Bp

19. 06. 2019 - 21:35

Bistra ko boza, a inače je žena čist nasista, glupo je i komentarisati je
marta

19. 06. 2019 - 11:44

Dzaba im i ambicije i sve oni nikad nece biti na celu CG i nikada se nizasta pitati nece pa da su jos toliki
Mona99

19. 06. 2019 - 11:46

Svi oni treba malo da se dozovu pameti i da Crnu Goru ostave na miru da se malo pozabave svojim poslovima
kamiondzija78

19. 06. 2019 - 11:47

Sreca pa niko od njih se nizasta ne pita i nemaju nikakvog uticaja.
HanaPG

19. 06. 2019 - 11:48

Kako mlate praznu slamu svi sto se miješaju u poslove CG svejsni nijesu
goran1978

19. 06. 2019 - 12:41

Amfilohije ne moze da bude gospodae CG, ta njegova ambicija nema nikakvo uporiste u stvarni zivot.
Kosta

19. 06. 2019 - 12:42

To sto Amfilohije lazno predstavlja odnos koji ima sa ruskom crkvom to mu nece pomoci u ovim njegovim izjavama se ne donese zakon u CG o vjerskoj slobodi.
oliver14

19. 06. 2019 - 12:45

Mijesanje Srbije u unutrasnje pitanje CG je nedopustivo i to je ono sto ne moze se tolerisati, jer CG je medjunarodno priznata drzava, nezavisna i suverena i nema sta da se mijesa u zakonodavstvo CG.
Vitinka

19. 06. 2019 - 12:50

Bolje da se Srbija okrenula sebi i rjesavanju svojih problema kojih ima previse nego sto se okrecu Crnoj Gori i mijesanju dje joj nije mjesto.
Koviljka tomic

19. 06. 2019 - 13:01

Ambicija je jedno a realnost drugo, tako da ne moze Amfilohije kako misli on, zakon kad se donese mora ce ga postovati.
Koviljka

19. 06. 2019 - 13:38

Volio be da bude kako kazes. Ali. Sve me strah od one, TRESLA SE GORA RODIO SE MIS!
No sto

19. 06. 2019 - 15:02

Jasno Kove !
Neka gospodari po Karpata

19. 06. 2019 - 14:13

U svom dnevniku pred smrt 1992. godine pisao je Koča Popović o braniteljima srpstva i "Srbima po profesiji". „Bašibozluk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Srbi su samo protiv onoga ko bi hteo da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kome su bili pre sto godina. Oni nisu u sukobu sa svetom, već sa samima sobom, vraćajući se na šajkaču i opanak iz kojih su jedva izašli. Bio sam i ostao Srbin, ali nisam bolesna zadribanda i Srbenda. Takvi su izdali i osramotili srpski narod i narugali se njegovoj slavnoj istoriji”, preneo je svoje misli na papir Koča Popović.
Odmah zakon

19. 06. 2019 - 15:01

ZAKON donijeti bez odlaganja ako je Venecijanska komisija odobrila !!! Grdno cete pogriejsiti ako i ovaj put popustite. Posljedice nedonosenja ce bit u DUZEM ROKU daleko gore !!
Tommy_h

19. 06. 2019 - 15:58

Amfilohije se uvijek vise bavio politikom nego crkvenim pitanjima!
Svetlana_TV

19. 06. 2019 - 15:59

Amfilohije je godinama upucivao prijetnje crnogorskom narodu. Govorio je da ce biti krvoprolice za Bozic, da je crnogorska nacija izmisljena i brojne druge izjave su ostale upacene, koje su imale za cilj unosenje nemira medju narodom CG.
Kinez

19. 06. 2019 - 15:59

Crkvena imovina pripada drzavi, a SPC je malo po malo prisvojila tu imovinu, koju sad navodno brani od drzave koja je njen istinski vlasnik. Gradjani CG zasluzuju obnovu CPC!
Udruzeneje Crnogoraca Srbije

19. 06. 2019 - 16:39

Sve je jasno, jedino sto je njih vise i svi srpski mediji su protiv Crne Gore, sto se ne moze reci za sve crnogorske medije, jedan dio nasih je protiv nas jer se finansiraju upravo od srpske i ruske vlade. Nema se sto puno razmisljati, oni idu na staru srpsku ponovimo laz hiljadu puta i svi ce povjerovati da je to istina, ali danas u Crnoj Gori zive mladi ljudi koji uvidjaju ovu prevaru. Vucic je zaboravio da ovo nisu 90te, svi imaju internet svako moze da provjeri njegove lazi. Necemo se dati dok ne vratimo svaku nasu crkvu i ovu kubu ne isceramo iz Crne Gore!
Realista BG

19. 06. 2019 - 16:44

Puno vas je u Crnoj Gori koji ste po zanimanju SRBI, ali nece to jos dugo. Normalan narod uvidja i sve im je jasnije da je ustvari narod u Crnoj Gori samo topovsko meso vlasti u Srbiji. Kad god je stvarno trebalo da pomognu tkz Srbima u Crnoj Goru previli su se Englezi... Odje se samo radi o velikom navcu, da ih narod stvarno interesuje pomagali bi Srbima na Kosovu koje su ostavili na milost i nemilost, sramota od Vucica i Srbije...
Nada Z.

19. 06. 2019 - 17:21

Da. Nedavno sam vidjela dokumentarac o stanju Srba na Kosovu.... Tuga, jad, greota.... Sram bilo cijelu Srbiju što su uradili sa tim ljudima. Međutim, mi im ne možemo pomoći, a da su pametni, SAMO od Crne Gore bi pomoć dobili. Napravile su srpske vlasti od njih neprijatelje Albancima, a od Albanaca neprijatelje Srbima... Žao mi je, mogli su to biti mirni, vrijedni ljudi... malo njiva, malo stoke, rad i red i sve kako treba. A oni im u glave "ubacili" hiljade "umišljaja" za koje nisu kadri ni da ih shvate, a kamoli da se za njih izbore. Ostavili šačicu ljudi da rješavaju ono što je srpska politika posljednjih decenija sasvim urnisala! Srbija je Srbima otela Kosovo!
Janica Matova Beograd

19. 06. 2019 - 17:43

Nije u pitanju Amfilohije nego SPC koja je nosilac srpske imperijalne politike u Crnoj Gori.Svaki sveštenik je Amfilohije u SPC ako ne i gori od njega.I pored toga vi kao vajni analitičar se čudite zašto se Crna Gora zalaže za obnovu autokefalnosti crkve.To je ipak licemerstvo !
Vojnik777

19. 06. 2019 - 21:39

Amfilohije manipulise narodom ali mu to nece uapjeti
Edi89

19. 06. 2019 - 21:40

Jaca je Crna Gora od ovoga licemjera Amfilohija koji sebe naziva mitropolitom crnogorskim
CRNOGORAC

20. 06. 2019 - 08:17

JANJICU BRAVO AKO NASTAVIS TAKO DOBIJAS MINISTARSKO MJESTO U NOVOJ VLADI C.GORE.
Novi komentar