Dan piše

Kućni pritvor zbog zlostavljanja pacijenta u bolnici u Dobroti

Bivši službenik obezbjeđenja Specijalne bolnice za psihijatriju u Dobroti Ž.M. (48) osuđen je na četiri mjeseca kućnog zatvora zbog zlostavljanja pacijenta te bolnice, o čemu su mediji pisali prošle godine.
Objavljeno: 19. 06. 2019 - 08:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema presudi, Ž.M. je kriv jer je 4. marta 2018. godine, oko 20.30, u hodniku odjeljenja za Sudsko-forenzičku psihijatriju bolnice kao službeno lice zlostavljao pacijenta i prema njemu postupao na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo, piše Dan.

Ž.M. je zajedno sa radnikom obezbjeđenja i medicinskim tehničarem savladao pacijenta nakon što ga je napao po izlasku iz toaleta. Nakon toga odveo ga je i legao na krevet, a zatim pesnicom lijeve ruke udario u glavu, a potom i otvorenom lijevom šakom u glavu, pa opet pesnicom lijeve ruke u glavu, kada ga je tehničar M.B. odvojio od pacijenta.

Potom je, kako se navodi u presudi, a što je utvrđeno pregledanim snimkom video-nadzora, bacio ćebe na pacijenta i vezao mu nogu za okvir od kreveta. Potom mu je opet prišao i udario ga lijevom rukom, povukao ga sa kreveta, a zatim ga udario još dva puta desnom rukom u glavu, a zatim i nogom, nakon čega ga je u daljem napadu spriječio tehničar M.B., koji ga je odvojio od pacijenta.

Za krivično djelo zlostavljanje koje učini službeno lice u vršenju službe propisana je kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Obrazlažući izrečenu sankciju kućnog zatvora, sudija Danijela Samardžić navela je da su olakšavajuće okolnosti to što je Ž.M. porodičan čovjek i otac četvoro djece, dok je otežavajuća to što je ranije osuđivan.

“Sud smatra da je izrečena kazna adekvatna ličnosti okrivljenog, težini učinjenog krivičnog djela i okolnostima pod kojima je djelo učinjeno, te da će se njome u dovoljnoj mjeri uticati na okrivljenog i druge eventualne učinioce ovih i sličnih krivičnih djela da ubuduće ne vrše kako ova, tako ni druga krivična djela, odnosno da će se ostvariti ciljevi specijalne i generalne prevencije”, navela je u obrazloženju sudija Samardžić.

Komentari: 0

Novi komentar