Guverner CBCG o Atlas i IBM banci

Žugić: Otkinuli smo kontaminirani dio bankarskog sistema

Slučaj Atlas i IBM banke, koje su u stečaju, nije uzdrmao crnogorsko bankarsko tržište već je unaprijedio bankarski sistem Crne Gore, tvrdi za bankar.rs guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić.
Objavljeno: 19. 06. 2019 - 09:13 Promjenite veličinu teksta: A A A
Zugic: Otkinuli smo kontaminirani dio bankarskog sistema
Foto: bankar.me

Napominje da su nakon pomenuta dva slučaja unapređeni svi bankarski parametri.

“Početkom decembra uveli smo privremenu upravu, a početkom januara je u manju banku ušao stečaj, a dva mjeseca kasnije i u Atlas banku. Svi ključni bankarski parametri su unaprijeđeni. Raste nam likvidnost, rastu depoziti i mislim da smo otkinuli takoreći kontaminirani dio bankarskog sistema i dobili mnogo zdraviji domaći bankarski sistem”, objašnjava Žugić.

Pobornik je, dodaje, dobre saradnje i prevencije, te edukacije.

“Ipak, snaga institucije se mora pokazati, jer ako dobro preventiramo neće ni doći do takvih situacija”, ističe guverner.

Govoreći o aktuelnoj ekonomskoj situaciji kaže da kriza uvijek vreba, a to da li smo danas u krizi ili smo van nje, pitanje je samo percepcije.

“Generalno moramo raditi u dobrim vremenima i stvarati prostore i sigurnosne bafere za vremena koja mogu doći kasnije, u nekoj fazi lošijeg ekonomskog okruženja. Mi smo mali i posredično otvoreni, a tu je usporavanje globalnog rasta i usporavanje rasta u njemačkoj auto industriji, kao i trgovački ratovi između SAD i Kine, te brojne druge neravnoteže na globalnom nivou, što se posljedično reflektuje na manje i otvorene ekonomije a negativan inpakt definitivno može da se desi kod nas. Upravo zato treba raditi na snaženju institucija, na kadrovskom jačanju i na zalihama iz dobrih vremena za ne daj bože”, poručuje Žugić.

Stabilnu valutu, između ostalog, ističe kao veliki benefit.

“Stabilna valuta može da bude odraz samo stabilne i jake ekonomije. Mislim da je uvođenje eura u Crnoj Gori naš najveći ekonomski benefit. To je uvođenje potpunog reda u monetarne vlasti. Kada bih mogao da biram između nacionalne valute i eura, uvek bih kao guverner odabrao euro. Nema političkih pritisaka a benefiti su ogromni”, zaključuje Žugić.

Komentari: 4

Fizičar

19. 06. 2019 - 10:57

Žugiću, ti si Černobil našeg bankarskog sistema.
Met.

19. 06. 2019 - 10:59

Vi ste tkivo koje je zahvatila metastaza i djaba otkidanje kad se vec prosirilo
Zoran

19. 06. 2019 - 14:51

A kako Vam se "kontaminirala" banka, a imali ste kontrole. Kako Vam vjerovati da za koji mjesec nećete opet "nalećeti" na neku "kontaminiranu" banku? Nijesam od te struke, ali nijesam pristalica "otsijecanja" u principu. Da se možda nešto nije moglo sanirati, najlakše je odsijecati. Pošto Vi rekoste da nijeste odgovorni za "kontaminaciju", nadjoste li ikoga do sada ko jeste?
Kontaminacija lovom

19. 06. 2019 - 15:56

Imali su diverzanta viceguvernera a sigurno nije bio sam .
Novi komentar