Tramp produžio važenje povišenog stepena upozorenja

Zapadni Balkan i dalje prijetnja za SAD

Predsjednik SAD-a Donald Tramp produžio je važenje povišenog stepena upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom koje je na snazi od 2001. godine. Tramp je obavijestio Kongres SAD-a da prijetnja zbog koje je takav stepen upozorenja uveden i dalje postoji, saopštila je Bijela kuća.
Objavljeno: 19. 06. 2019 - 10:52 Promjenite veličinu teksta: A A A
Zapadni Balkan i dalje prijetnja za SAD
Foto: Shutterstock

"Prijetnja koja se ogleda u postupcima osoba koje su uključene, pomažu, finansiraju ili podržavaju ekstremističko nasilje u Sjevernoj Makedoniji i drugim državama Zapadnog Balkana, kao i opstrukcije implementacije Dejtonskog sporazuma u BiH ili Rezolucije UN 1244 na Kosovu, nije otklonjena", navedeno je u odluci koju je potpisao Tramp.

U Trampovoj odluci upućenoj Kongresu navodi se i da su "činovi ekstremističkog nasilja i opstrukcije, navedeni u izvršnoj uredbi (iz 2001. godine) neprijateljski prema američkim interesima" i da "i dalje predstavljaju neuobičajenu i veliku prijetnju nacionalnoj bezbjednosti i spoljnoj politici SAD-a".

"Zbog toga sam odlučio da je neophodno da stepen povišenog upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom ostane na snazi i poslije 26. juna 2019. godine", naveo je Tramp.

Izvršnu uredbu o povišenom stepenu upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom prvi je potpisao Džordž Buš, 26. juna 2001. godine. Ona je dopunjena 2003. godine kako bi obuhvatila dodatne korake u vezi sa opstrukcijom primene Ohridskog sporazuma u tadašnjoj Makedoniji.

Komentari: 0

Novi komentar