Profesor dr Nebojša Vučinić

Vučinić: I francuske crkve su državno vlasništvo

Profesor  Nebojša  Vučinić izjavio je da Crna Gora ima legitimno pravo da pitanje vjerske imovine rješava na način koji će biti u skladu sa njenim ključnim državnim interesima i navodi da u Evropi ima primjera gdje je država formalni vlasnik crkvene imovine.
Objavljeno: 19. 06. 2019 - 13:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

"U Francuskoj je država nominalni vlasnik svih katedrala i crkvenih objekata i to nije ništa neobično. Naravno, nikome u Francuskoj ne pada na pamet da ospori korišćenje tih objekata za potrebe Rimokatoličke crkve koja je tamo dominantna", ističe Vučinić za Radio Slobodna Evropa.

"Uostalom", dodaje profesor međunarodnog prava, "i u Ustavu Kraljevine Crne Gore to pitanje je jasno bilo precizirano".

"Naravno, to sada implicira dosta problema u kontekstu Zakona o slobodi vjeroispovijesti i imovini vjerskih organizacija ali je legitimno pravo države da uredi svojinska pitanja u vezi sa crkvenim objektima. To je stari problem i on ne može dovijeka da se gura pod tepih, uzimajući u obzir interese svih aktera u ovom sporu i računajući na pomoć međunarodne zajednice , Savjeta Evrope, Venecijanske komisije i slično", kaže profesor Vučinić, koji je bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Profesor Nebojša Vučinić ne isključuje mogućnost da dođe i do međunarodnog spora sa Srbijom o tom pitanju.

"Mislim da je u ovom kontekstu vrlo jasno, legitimno pravo Crne Gore da uredi tu problematiku u skladu sa svojim državnim i nacionalnim interesima i tu nema nikakve dileme. Mislim da taj zakon o kojem se govori kakav god da je može da izdrži taj mogući test zakonitosti, proporcionalnosti, neophodnosti u demokratskom društvu, ukoliko bi došlo do konkretnog spora pred sudom", zaključuje Nebojša Vučinić.

 

 

Komentari: 11

RAŠO

19. 06. 2019 - 13:59

I srbske, u Srbiji su kako reče Vučić državno vlasništvo, date na korišćenje crkvi. Izgleda samo ove naše oće da su srbske i da sa njima gazduju Srbi. Ene može.
53408

19. 06. 2019 - 14:01

Hoce li i dzamije, sinagoge i katolicki objekti isto u drzavno vlasnistvo?
Objektivni

19. 06. 2019 - 15:20

Hoce .
Freeman

19. 06. 2019 - 14:26

I on bi da bude član Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika ?!.Zašto njegove nekretnine nijesu državno vlasništvo koje on može da koristi ?.
Objektivni

19. 06. 2019 - 15:21

Zato sto niko iz Srbije nije dolazio da mu pravi kucu. Mozda su fizicki radili Crnotravci ali su bili placeni kao ostali . Je li ti sad jasno zasto ??
Мирослав Ђукић

19. 06. 2019 - 15:00

Е, мој професоре...
Profesor prof.

19. 06. 2019 - 15:08

Zasto je u Francuskoj tako? Pa bila je revolucija, napoleon je izvrsio reorganizaciju crkve, mnogi svesetenici su ubijeni ili protjerani, odizimao je imovinu, od crkava pravio magacine i zdrade za smjestaj, unistavao je sve sto ima veze sa kraljevinom a crkva je bila uz kralja. Pa Noter Dam je bio magacin za oruzje i konjusarnica za vrijeme revolucije. Nije ovo 1789. E zato ne moze se porediti 18 vijek i 21 vijek.
Herceg Novi

19. 06. 2019 - 16:19

Crkve u Crnoj Gori su bile CRNOGORSKE do 1918. godine i to nema veze sa ovom pricom. SRBI treba da shvate da ne otimamo nicije nego vracamo NASE! Pritom ja bih naplatio SPC koriscenje nasih svetinja 100 godina, ko zna koliko miliona eura je izneseno iz Crne Gore od prodaje suvenira, svetih vodica, ulja, svijeca i sl... Takodje naplatiti sakacenje nasih vjerskih objekata i iznosenje svetih predmeta iz nase zemlje. Crna Gora treba da trazi odstetu za sve ove godine!
Pravnik

19. 06. 2019 - 16:21

Treba pojacati kontrolu po granicama, kad Amfilohije shvati da nama nazad ima da iznese iz Crne Gore svaki vrijedni komad iz nasih svetinja. Nemojte da dozvolite da nas opet prevare.
Dovoljno!

19. 06. 2019 - 16:42

Ka da je bitna ta sitnica, da je u preostalih 270 država, crkve pripadaju Crkvi. U pravu ste vi i gdje je tu logika da crkve i manastiri pripadaju Crkvi. Nelogično, još ako se tome pridoda su srpske-oduzeti i dati državi. Pošto u upravi i onako ima viška zaposlenih, obuče ih za popove i vuk sit i ovce na broju. E svašta čovjek danas pročitati može.
Nema otimačine!

19. 06. 2019 - 17:21

Demokratski Montenegro neće dozvoliti četničko-svetosavskoj kliki da bilo šta otme Crnoj Gori! Crkve su vlasništvo Republike Montenegro, a Vlasima, posrbljenim Crnogorcima niko neće braniti da idu u crkve I da se mole!
Novi komentar