Đukanović: Regionalni stambeni program u potpunosti ispunio očekivanja

Danas je u Nikšiću, obilaskom korisnika prve zgrade izgrađene u okviru Regionalnog stambenog programa obiljažen Dan izbjeglica. Prisutnima se ispred grada domaćina obratio predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović, koji je tom prilikom istakao da su kroz Regionalni stambeni program za Crnu Goru obezbjeđena sredstva za rješavanje stambenog pitanja za brojne porodice koje spadaju u kategoriju raseljenih lica, te da se ovaj projekat uspješno psrovodi u 13 crnogorskih opština.  
Objavljeno: 19. 06. 2019 - 15:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Prvi projekat kroz ovaj program urađen je upravo u Opštini Nikšić i to 2017. godine kada je završena stambena jedinica sa 62 stana. Vrijednost projekta je iznosila  dva miliona 557 hiljada eura, od čega su sredstva granta milion i 987 hiljada eura, a učešće Optine Nikšić  577 hiljada eura. Projekat je realizovan u potpunosti u planiranom roku bez naknadnih radova i sa uštedom od 180 hiljada eura. Izgradnjom ovog objekta riješeno je stambeno pitanje za 62 porodice koje broje 231 člana. Na ovaj način oni su dobili funkcionalani prostor i adekvatne uslove za život“, kazao je Grbović.

Pred Opštinom Nikšić je, kako je kazao Grbović, još jedan izuzetno vrijedan projkat za grad koji se realizuje u okviru ovog programa, a to je rekunstrukcija  postojećih vojnih objekata t.j vojni kompleks Trebjesa za potrebe izgradnje Doma za stara i odrasla invalidna lica.

„Ukupna vrijednost projekta iznosi oko pet miliona i 200 hiljadu od čega su donatorska sredstva dva miliona i 317 hiljada  eura. Tender za izbor izvođača je završen  i brzih dana ćemo ozvaničiti početak radova na ovom objektu čijom realizacijom će naši sugrađani dobiti adekvatan prostor za život“, istakao je Grbović.

Viceguverner Razvojen banke Savjeta Evrope Tomaš Boček kazao je da veliko zadovoljstvo biti danas u Nikšiću i uvjeriti se u uticaje koje je na živote 62 porodice ostvario Regionalni stambeni program. 

„Činjenica da smo upravo danas ovdje uoči Svjetskog dana izbjeglica dokazuje da je ovaj osnovni mandat banke i dalje aktuelan, danas možda više nego ikada. Crnogosrkim vlastima želio bih da zahvalim na tome što su unaprijedili živote četiri stotine veoma ugroženih porodica koji su korisnici programa, isto  tako odao bih priznanje veoma važnoj ulozi koju je Opština Nikšić imala u davanju značanog doprinosa i ulaganjima. Crna Gora je sasvim osposobljena da realizuje i završi Regionalni stambeni program u naredne dvije godine“, kazao je Boček.

Nacionalna koordinatorka Regionalnog stambenog programa iz Ministarstva rada i socijalnog staranja Budimirka Đukanović istakla je i pored humanitarnog karaktera Regionalnog stambenog programa i njegov politčki značaj s obzirom na to da je ovo prvi projekat koji je uspostavljen između četiri države nakon izbijanja sukoba. 

„Ovaj projekat predstavlja svojevrsnu posvećenost četiri vlade u regionu da uz pordršku međunarodnih partnera obezbijede trajna i održiva rješenja za raseljena i interno rasljena lica i zatvore ovo poglavlje u potpunosti“, kazala je Đukanović. 
Glavni donator Regionalnog stambenog programa je EU, a značajne donacije obezbjedila su i Vlade SAD, Njemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske i drugih zemalja, kao i visoki komeserijat UN za izbjeglice i organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi.
 

Komentari: 0

Novi komentar