Za istraživanje veštačke inteligencije

Oksfordu donacija od 150 miliona dolara

Osnivač i prvi čovjek moćne američke privatne ulagačke grupacije Blackstone Siven Švarcman doniraće 150 miliona dolara britanskom univerzitetu Oksford za izgradnju centra za humanističke nauke u sklopu kojeg će biti smešten institut za proučavanje etike veštačke inteligencije.
Objavljeno: 19. 06. 2019 - 15:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Švarcman centar trebalo bi da ima programe od istorije do muzike, a u sklopu tog centra biće smješten institut za etiku u vještačkoj inteligenciji.

"Gotovo hiljadu godina studije humanističkih nauka na Oksfordu su jezgru zapadne civilizacije i učenja. Moramo da osiguramo da se njegovi uvidi i načela mogu prilagoditi današnjem dinamičnom svijetu", rekao je Švarcman u saopštenju.

Oko četvrtina studenata na Oksfordu studira humanističke nauke, uključujući savremene jezike, teologiju, filozofiju i engleski. Iz tog univerziteta kažu kako će centar razmatrati uticaj vještačke inteligencije, koja bi mogla predstavljati izazov u poimanju toga šta znači biti čovjek te promijeniti aspekte naših života.

Novi objekti koji se finansiraju donacijom uključuju koncertnu dvoranu od 500 mjesta i slušaonicu s 250 sjedećih mjesta.

Švarcman je takođe donirao američkim univerzitetima, uključujući 350 miliona dolara Institutu za tehnologiju u Masačusetsu i 150 miliona dolara Jejlu. Na kineskom univerzitetu Cinghua 2013. je osnovao međunarodni stipendijski program vrijedan 575 miliona dolara.

Komentari: 0

Novi komentar