Predsjednik gost na radnom ručku ambasadora država članica Evropske unije akreditovanih u Crnoj Gori

Đukanović : Beskompromisno ćemo braniti svoje interese po pitanju crkve

Predsjednik Milo Đukanović izjavio je da povodom Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti da je Crna Gora  odlučna da rješava veoma delikatno pitanje crkve.
Objavljeno: 19. 06. 2019 - 17:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Đukanović koji je na poziv ambasadora Rumunije Ferdinanda Nagija, bio gost na radnom ručku ambasadora država članica Evropske unije (EU) akreditovanih u Crnoj Gori rekao je da prilikom rješavanja pitanja crkve  neće nasjedati na provokacije i uzdržavaće se od daljeg zaoštravanja situacije, ali će beskompromisno braniti svoje interese.

Đukanović je naglasio značaj tajminga sastanka u kontekstu juče usvojenih zaključaka Savjeta za opšte poslove, nedavno održanih izbora za Evropski parlament i objavljenog izvještaja o napretku zemalja Zapadnog Balkana (ZB), kao i diskusija o strateškim kretanjima EU i njenog odnosa prema regionu.

On je ocijenio da su zaključci Savjeta ispod onoga što su bila očekivanja Zapadnog Balkana, napominjući da bi bolje bilo za stabilnost regiona i Evrope i ekonomskog i demokratskog razvoja, da je postignut viši nivo kompromisa.

„Bilans je možda realan izraz onoga kako stanje vidi EU, ali nije u saglasju sa onim kako ga mi iz regiona vidimo, posebno u kontekstu odlaganja odluke o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom“, kazao je Đukanović.

On je dodao da region Zapadni Balkan nikada neće biti stabilan bez integracije, i ne može doživjeti potreban tempo ekonomskog i demokratskog razvoja.

Zato je, prema ocjeni Đukanovića, izuzetno važna buduća umješnost evropske politike, da nađe balans između onoga što su očekivanja prema Balkanu i Evrope kao globalnog igrača.

Savjet opštih poslova Evropske unije nije dao zeleno svjetlo otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ali su ministri obećali da će u drugom polugođu donijeti “jasnu i sadržajnu” odluku.

U pogledu zaštite slobode izražavanja, Đukanović je naglasio da u državno političkom kursu nema nijedne dileme koliko je to važno pitanje i koliki je značaj medija za demokratski razvoj društva. Cilj je da se zakonodavnim i institucionalnim okvirom stvaraju uslovi za punu slobodu i nezavisnost medija i maksimalnu profesionalizaciju, što jedino može biti doprinos demokratizaciji društva, naveo je on.

Komentari: 5

ABC

19. 06. 2019 - 18:57

Tako je, Predsjednice: OVAJ PUT NE SMIJE BITI KOMPROMISA. APSOLUTNO. UZ VAS SMO. VAKAT JE!
Realno

19. 06. 2019 - 20:17

Bravo gospodine Djukanovicu, imate nasu podrsku, treba se osloboditi od osvajaca!
ккккккккккккккккккк

19. 06. 2019 - 23:46

КАКВО БРЕ СОЛОБОЂЕЊЕ, ЗАР НИЈЕ ЦцРНА гОРА ВЈЕЧИТО БИЛА НЕЗАВИОСНА. Како срби могу да окупирају црногорце кад су црногорци јунаци а срби кукавице којима се не зна ни отац ни мајка
Sveti duh

20. 06. 2019 - 16:33

Tebi ne treba druge kazne do da budeš što jesi. Tebe je Bog već kaznio
Komita

19. 06. 2019 - 23:56

Preśedniče svaka vam čast na državničkom ponašanju,mudrosti i tajmingu.Pravo je vrijeme da se Crnoj Gori vrate oteti hramovi.
Novi komentar