Okončana rasprava u Skupštini

Opozicija neće podržati predlog članova Sudskog savjeta

Poslanici su završili raspravu o predlogu članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika, koju je parlamentu dostavio Odbor za politički sistem. O kandidatima za čiji je izbor potrebna dvotrećinska većina u prvom ili tri petine poslanika u drugom krugu parlament će glasati sjutra. Opozicija je najavila da predloženim kandidatima neće dati podršku. Poslanici su završili i raspravu i o predlogu liste za imenovanje članova Savjeta RTCG-a.
Objavljeno: 19. 06. 2019 - 20:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Rasprava o izboru četiri kandidata za Sudski savjet iz reda uglednih pravnika u parlamentu pokazala je da su stavovi poslanika vlasti i opozicije na suprotnim stranama.

"Nemojte zarad sitnih političkih poena i prikazivanja Crne Gore kao nedemokratske države, gdje ima političkog uticaja na jednu granu vlasti, da zarad toga, sve ono što je dobro minimizaramo", poručio je Željko Aprcović iz DPS-a.

"Danas veće šanse ima da Milivoje Katnić bude izabran za papu nego ovi članovi za Sudski savjet", kazao je poslanikl DF-a Milan Knežević.

"Liberalna partija će dati svoj skromni doprinos i podržati izbor četri člana Sudskog savjeta, ali mislim da će to u ovom trenutku biti besmisleno", kazao je poslanik LP-a Andrija Popović.

Jer je za izbor članova Sudskog savjeta potrebna dvotrećinska većina u prvom ili tri petine poslanika u drugom krugu. Tokom rasprave, poslanici uspjeli su jedino da se usaglase da se rješenje novonastale situacije i deblokada Sudskog savjeta može postići samo dijalogom.

"Ovo je otvoren poziv da već iduće sedmice sjednemo i počnemo da razgovaramo. Budite sigurni da smo spremni da saslušamo sve predloge i da u perspektivi sistemski uredimo ta rješenja", naveo je Nikola Rakočević iz DPS-a.

"Ako je mjera kompromisa da u bilo kojoj vrsti dijaloga sačuvamo dominaciju Demokratske partije socijalista na nerealnim osnovama, onda ne dolazi u obzir", kazao je Predrag Bulatović iz DF-a.

"Ukoliko ne bude tehnične vlade koja će nadgledati promjene izbornog zakonodavstva, a u smislu fer i slobodnih izbora, neće biti učešća opozicije u izborima naredne godine", poručio je Aleksandar Damjanović iz Posebnog kluba poslanika.

"Dogovor da, ali ucjenjivanje ne", odgovrio je poslanik DPS-a Predrag Sekulić.

Poslanici su završili raspravu i o predlogu liste za imenovanje članova Savjeta RTCG -a.

"Članovi Administrativnog odbora i Skupština u potpunosti su ispoštovali sve zakonske norme u pogledu utvrđivanja jedinstvene liste kandidata za članove Savjeta RTCG-a, sviđalo se to nekom ili ne", istakao je poslanik DPS-a Luiđ Škrelja.

"Mi moramo da promijenimo ovo. Ne mogu NVO koje se štancuju svakodnevno da podržavaju nekoga ako nemaju projekte iz oblasti ljudskih prava", kazala je Branka Bošnjak iz DF-a.

"Ako neko ima bolji koncept odabira članova Savjeta RTCG bilo bi dobro da i u ovoj plenarnoj raspravi pokrenemo tu priču", kazao je Nikola Rakočević iz DPS-a. Skupština će se o izboru kandidata za Sudski i Savjet RTCG-A izjasniti sjutra.


 

Komentari: 3

Poslanik

19. 06. 2019 - 21:04

Za trenutak me obradova ova Damjanoviceva izjava jer bi to znacilo da bi se kurtalisali ove bezvrijedne opozicije i otvorila se vrata da se kandiduju drugi ljudi, makar manje destruktivni, vulgarni i degutantni. Ali se onda sjetih, a dje ce oni naci posao ako nijesu u parlamentu? Velika vecina nidje. Znaci, po obicaju, foliraju.
Politiko

20. 06. 2019 - 05:55

Opozicija se ponaša kao razmaženo derište. Ne valja im sudstvo ali neće da glasa za nove ljude koji bi mogli da donesu promjene.
Мирослав Ђукић

20. 06. 2019 - 08:57

Нови људи? А да изаберу неке који нису дпс кадрови? У правосуђу сви знају ко је заиста непристрасан и стручан. Што би опозиција подржала дпс кадрове, а да их нико ништа не пита кад их предлаже?
Novi komentar