"EKIP NetTest"

EKIP pustio u rad novi sistem za mjerenje kvaliteta pristupa internetu

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) je pustila u rad sistem za mjerenje i analizu kvaliteta usluge pristupa Internetu “EKIP NetTest”. 
Objavljeno: 20. 06. 2019 - 10:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sistem EKIP NetTest omogućava mjerenje parametara kvaliteta usluge pristupa Internetu u fiksnim i mobilnim mrežama u Crnoj Gori. EKIP NetTest je dostupan za:

  • sve moderne web pretraživače na adresi https://nettest.ekip.me;
  • mobilne uređaje sa operativnim sistemom Android (verzija 6.0 ili novije) i iOS (verzija 10 ili novije). Mobilne aplikacije se mogu preuzeti sa Google Play-a za Android OS i App Store-a za Apple iOS.

Sa više od 80 parametara koji se mjere, ovo je vjerovatno najkompletniji mjerni alat dostupan na tržištu. Sistem je u potpunosti u skladu s BEREC (Tijelo evropskih regulatora za elektronske komunikacije) izvještajem iz 2014. godine, koji preporučuje parametre kvaliteta za kvalitet Internet konekcije.

Mjerni server je smješten u Tački za razmjenu Internet saobraćaja (MIXP) u Crnoj Gori, kako bi korisnici svih operatora bili u jednakoj poziciji kada mjere parametre kvaliteta usluge pristupa Internetu, tj. kako bi se dobijeni rezultati mjerenja mogli upoređivati.

Pomoću EKIP NetTest-a korisnici mogu da testiraju parametre kvaliteta internet konekcije:

  • Brzina download-a (preuzimanja podataka - mjerenje od servera ka korisniku),
  • Brzina upload-a (slanja podataka - mjerenje od korisnika ka serveru),
  • ping (kašnjenje),
  • gubitak paketa,
  • transparentnost i kvalitet konekcije i
  • snaga signala (u zavisnosti od uređaja i operativnog sistema).

Korišćenje mobilne aplikacije može dovesti do prenosa velike količine podataka. U 3G mreži količina podataka koja se prenese prilikom izvođenja jednog testa iznosi 5MB - 10MB, dok u 4G mreži količina podataka koja se prenese prilikom izvođenja jednog testa iznosi preko 100MB.

Osim uobičajenih parametara, kao što su upload i download brzina, sistem obavlja više od 70 jedinstvenih testova čiji je cilj da procjeni kvalitet Internet konekcije i provjeri da li se operatori drže principa mrežne neutralnosti. Sistem EKIP NetTest, takođe, omogućava detaljni grafički i statistički prikaz rezultata mjerenja.

EKIP će ovaj  sistem koristiti i za praćenje implementacije obaveza operatora mobilnih usluga, u pogledu dinamike i obima pokrivanja stanovništva Crne Gore signalom mobilnih mreža u skladu sa odobrenjima za korišdenje radio-frekvencija.

Korisnici sistem EKIP NetTest mogu da iskoriste za testiranje kvaliteta konekcije na internet. Ako su izmjereni parametri kvaliteta pristupa internetu ispod ugovorenog kvaliteta, određenog korisničkim ugovorom, korisnik može da iskoristi rezultate mjerenja i uputi prigovor operatoru, a u slučaju da nije zadovoljan reakcijom operatora može uputiti žalbu Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost uz dostavljanje dobijenih rezultata sa sistema EKIP NetTest.

Komentari: 0

Novi komentar