Apelacioni potvrdio rješenje Višeg suda

Evo zašto je odbijen zahtjev za izručenje Sinđelića Hrvatskoj

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je rješenje podgoričkog Višeg suda, kojim se odbija zahtjev za izručenje Hrvatskoj Saše Sinđelića, po molbi hrvatskog Ministarstva pravosuđa.
Objavljeno: 20. 06. 2019 - 14:49 Promjenite veličinu teksta: A A A
Evo zasto je odbijen zahtjev za izrucenje Sindelica Hrvatskoj
Foto: Pobjeda

Hrvatska je, podsjetimo, tražila izručenje Sinđelića radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 21 godinu na koju je osuđen presudom Županijskog suda u Vukovaru zbog teškog ubistva i teške krađe.

U postupku odlučivanja Apelacioni sud je, kako je navedeno na njihovom sajtu, zatražio mišljenje od Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT), koje je reklo da smatra da treba potvrditi rješenje Višeg suda.

„Ovaj sud je imajući u vidu prvostepeno rješenje Višeg suda i izjašnjenje VDT-a, potvrdio rješenje Višeg suda kojim je odbio kao neosnovan zahtjev za izručenje Hrvatskoj, državljanina Srbije Saše Sinđelića, radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 21 godinu na koju je osuđen presudom Županijskog suda u Vukovaru zbog izvršenja krivičnog djela protiv života i tijela - teško ubistvo i krivičnog djela protiv imovine - teška krađa.

U konkretnoj situaciji i pored preduzetih radnji sudije za istragu usmjerene u pravcu obezbjeđenja prisustva lica koje se potražuje Saše Sinđelića, on je ostao nedostupan, te sa tog razloga nije mogao biti ni saslušan na okolnosti zbog kojih se potražuje od nadležnih organa Hrvatske, niti mu je mogao biti određen ekstradicioni pritvor, već se na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja koje proizilazi iz spisa predmeta utvrđuje da se Saša Sinđelić nalazi u Srbiji, čiji je državljanin i gdje ima prijavljeno prebivalište i boravište. Kako se u konkretnoj situaciji Sinđelić u vrijeme donošenja prvostepene i drugostepene odluke nije nalazio u Crnoj Gori, niti se moglo obezbijediti njegovo prisustvo, niti su se mogle preduzeti sve potrebne radnje koje predstavljaju preduslov za eventualno izručenje lica koje se potražuje, to je u konkretnom i po nalaženju ovog suda, pravilno postupio prvostepeni sud kada je odbio kao neosnovan zahtjev za izručenje Hrvatskoj Sinđelića“, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Komentari: 2

Zoran V. Raičević

20. 06. 2019 - 16:57

Sud je malo pogriješio u obrazloženju. Imao je jednostavniju varijantu: Mogao je napisati da je Crna Gora Srbija, pa iz tog razloga se ne može izručiti, jer je zahtjev upućen na pogrešnu adresu!
to je jedna vamilija

20. 06. 2019 - 21:33

Ma oni lazu neubjedljivo .Te jeste azil te nije, dosao ,nije . Ako je u CG a ne izruce ga Hrvatskoj znas koji minus im slijedi i blokada integracija proeuropskih? Svakoga Srbina sa potjernice su isporucili a je nos pomolio preko granice i to ekspresno bez ikakve procedure
Novi komentar