Obavljena primopredaja

Zapisi princeze Ksenije od danas u vlasništvu Crne Gore

U Ministarstvu kulture danas je obavljena primopredaja šest svezaka iz Zbirke dnevnika princeze Ksenije Petrović. Na taj način, Crna Gora sada ima u vlasništvu svih 25 dnevnika, odnosno sve autentične zapise crnogorske princeze iz te Zbirke, saopšteno je iz Ministarstva kulture.
Objavljeno: 20. 06. 2019 - 15:16 Promjenite veličinu teksta: A A A
Zapisi princeze Ksenije od danas u vlasnistvu Crne Gore
Foto: gov.me/B. Cupic

Fragmente Zbirke danas je ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću predao David Margason, izvršni direktor kompanije „Adriatic Marinas“ u čijem je vlasništvu šest svezaka bilo od 2011. godine.

Preostalih 19 dnevnika te je godine ruski princ Nikolaj Romanov predao Ministarstvu kulture.

Zahvaljujući pomenutoj kompaniji na ustupanju preostalih djelova dnevnika, ministar Bogdanović kazao je kako je Crna Gora od danas bogatija za nova saznanja, zapisana rukom crnogorske princeze, čija ličnost, život i posebnost, kroz ove dnevnike, daju mogućnost rasvjetljavanja nekih događaja i iskustava porodice Petrović.

Zahvaljujući ovoj donaciji, Crna Gora će iz ugla crnogorske princeze saznati o jednom turbulentnom vremenu vlastite istorije od 1905. do 1928. godine, od kada datiraju ovi jedinstveni rukopisi.

2006dnevniciprincezeksenije

“Dakle, vrijednost ove Zbirke je od izuzetnog kulturno-istorijskog značaja za Crnu Goru”, naglasio je Bogdanović.

Predajući materijal, izvršni direktor “Adriatic Marinas” David Margason istakao je kako je ta kompanija prepoznala istorijski značaj dnevnika, te da je iz tog razloga donijela odluku da oni budu ustupljeni Ministarstvu kulture i dostupni crnogorskoj javnosti.

Kompletiranjem Zbirke, država Crna Gora dobila je dnevnike princeze Ksenije iz 1911, 1912, 1913, 1914, 1915. i 1916. godine.

“Ministarstvo kulture nedavno je, u saradnji sa predstavnicima kompanije „Adriatic Marinas“, preduzelo mjere u cilju ustupanja preostalih šest dnevnika. Dogovor je brzo postignut, te će sada cjelokupna Zbirka biti čuvana i predstavljena na jednom mjestu – i to u Muzeju kralja Nikole”, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Komentari: 3

Zitu

20. 06. 2019 - 15:45

Pohranite ih u muzej cetinjski. Pa da noge odma dobiju
RAŠO

20. 06. 2019 - 18:09

Ako ih ne objavite nemaju nikakve svrhe. Uzalud stei ih dobili.
Rašo,,nemoj se prevariti

20. 06. 2019 - 21:10

Princeza Ksenija je opskurna ličnost i o njoj je najbolje ništa ne znati. Ličnost nabijena negativom svih vrsta.
Novi komentar