Reagovanje na izjavu Đukanovića

MCP: CPC nikada nije bila autokefalna

Nakon što je predsjednik Milo Đukanović u intrervju TV N1 kazao da Sprska pravoslavna crkva čuva infrastrukturu velike Srbije, te da žele da zadrže ono što su oteli, reagovala je Mitropolija crnogorsko-primorska.
Objavljeno: 20. 06. 2019 - 16:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tvrde da MCP  nije protiv donošenja novog zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali jeste i biće protiv, kako kažu, jednostranih aktivnosti crnogorskih vlasti po ovom pitanju.

“Zna predsjednik Đukanović da je zakon, ovakav kakav je sad, usmjeren protiv Pravoslavne Crkve. To je javna tajna i ni on to ne krije u intervjuu, povodom koga reagujemo. On, s druge strane, ne zna i nisu ga dobro savjetovali oni koji su ga slagali, pa on to ponovio, da Crkva u Crnoj Gori, koju pogrešno naziva ”CPC”, nikad nije bila autokefalna, niti je ukinuta ukazom regenta Aleksandra Кarađorđevića”, poručuju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Ta manipulacija se , kako dodaju, toliko odomaćila da se koristi kao poštapalica, a radi se o brutalnoj neistini.

“Regent Aleksandar je samo, kao tadašnji suveren Кraljevstva SHS, prihvatio odluku svih arhijereja (uključujući, na prvom mjestu, one arhijereje iz Crne Gore, odlukom Svetog Sinoda u Кraljevini Crnoj Gori) koji su svojom voljom, bez glasa protiv, obnovili Pećku Patrijaršiju – pod imenom Srpska Patrijaršija, što je sa oduševljenjem prihvaćeno i od sveštenstva i od vjernog naroda u Crnoj Gori i crkveni život je nastavljen u punom kontinuitetu. Čak je i Vlada  u egzilu u ”Glasu Crnogorca” pozdravila obnovu Patrijaršije, samo zamjerivši što je njeno sjedište u Beogradu, a ne u Pećkoj Patrijaršiji, gdje je kralj Nikola 1913. godine postavio za prvog Pećkog mitropolita, poslije ukidanja Patrijaršije (1766), Gavrila Dožića”, navode oni.

Zaludna je, kažu, nada predsjednika da će Carigradska Patrijaršija priznati autokefalnost Crkve u Crnoj Gori.

“Кome da je prizna? Čovjeku koji je raščinjen od Sinoda iste te Patrijaršije? To, prije i iznad svega, ne bi smjela da bude briga predsjednika sekularne države, koji je uz to javno deklarisani nekršteni ateista. Ako su za njega pitanja vjere ”trice i kučine”, bilo bi pristojno da se makar ne petlja u njih. Ima pravo da iznese svoje mišljenje, koliko god bilo pogrešno i neutemeljeno, ali nema pravo da koristi institucionalne državne mehanizme da se obračunava s Crkvom i da je upodobljava sebi i svojoj ideologiji ili pravi nove ”crkve”. Patrijarh Irinej, kao i mitropolit Amfilohije, ali i svi vjerni, kao slobodni ljudi i građani, s druge strane, imaju pravo da se odrede prema potezima vlasti, ali oni svakako nemaju nikakve institucionalne mehanizme, kojima bi mogli da utiču na uređenje državnog poretka, biranje predsjednika ili Vlade. Drugim riječima, onaj koji ima vlast i silu države bi morao da se uzdrži od napada na ljude koji ništa od toga nemaju, a koriste samo – riječ. To bi bilo čojski i crnogorski”, poručuju iz MCP.

Uostalom, dalje navode iz MCP, trebalo bi predsjednik da se odluči – da li je Mitropolija učinila zločin prema Crnoj Gori ili ona ima, kako sam veli u pismu blaženopočivšem patrijarhu Pavlu, ”značaj za Crnu Goru i istorijsku ulogu u borbi za slobodu crnogorskog, srpskog i ostalih balkanskih naroda”.

“Treba dodati da je nepošteno priču o Pravoslavnoj Crkvi početi od 1918. godine i prećutati da je na njenoj današnjoj teritoriji Crne Gore Sveti Sava prije osam vijekova osnovao četiri episkopije, koje i danas imaju svoju ovdašnju jurisdikciju. Još je manje tačan zaključak koji predsjednik izvlači iz navodne autokefalnosti ”CPC” – da je njena imovina bila državna. U Srbiji je, za razliku od Crne Gore od kraja devetnaestog vijeka, postojala Pravoslavna Crkva, koja je bila autokefalna tomosom dobijenim od Vaseljenske Patrijaršije (1879) i, gle čuda, njena imovina nije u vlasništvu države bila ni tada, niti je to sada (iako neki ponavljaju neistinu da je crkvena imovina i u Srbiji u svojini države). To što su postojala određena ograničenja u raspolaganju imovinom, budući da je Pravoslavna Crkva bila državna vjera, a država hrišćanska, ne znači da je država bila vlasnik te imovine”, navode oni u saopštenju.

Prema njihovim riječima, upravo da bi sačuvala istorijski crkveni identitet u Crnoj Gori, Crkva je dužna da se odupre onima koji ga mijenjaju i žele da podvlaste Crkvu svjim novim sekularnim ideologijama i novom identitetu.

“Treba li Mitropolija i svi drugi da se odreknu svoga utemeljitelja na ovim prostorima – Svetoga Save, da bi bila podobna? Treba li da se odrekne Svetoga Vasilija Ostroškoga, kojeg je rukopoložio srpski Pećki patrijarh ili Svetoga Petra Cetinjskog, kojeg je rukopoložio srpski Кarlovački patrijarh? Da prezre pismo mitropolita Save Petrovića, koji piše Moskovskom mitropolitu Platonu ”ot vsjeh arhiereov slaveno-serbskih” ili ono mladoga arhimandrita Petra Petrovića, potonjeg Svetoga Petra Cetinjskog, upućeno austrijskom dvoru, u kojem on, guvernadur Ivan Radonjić i serdar Ivan Petrović vele da žele da ”Mitropolit crnogorski zavisi od Pećkoga patrijarha u Srbiji”, pa dodaju da će ga slati u Кarlovce na rukopoloženje, ali samo ”dotle dokle Turci budu vladali Srbijom, te ne možemo da ga slobodno pošaljemo u Peć.” Da izbrišemo iz pamćenja ”Odu Nemanji” mitropolita Vasilija Petrovića i natpis na njegovom grobu u Petrogradu – ”Patrijaraškoga srpskoga trona egzarh” ili da, neki bezumnici danas u Crnoj Gori, brišemo iz crkvenog kalendara Svetoga Savu, njegovog oca Simeona i Svetog Stefana Dečanskog, koje su gospodari Zete Crnojevići pečatali u prvim štampanim kalendarima Crne Gore?”, navode oni.

Dodaju kako bi, podobni , valjda, bili i na liniji predsjednikovog viđenja crnogorskog identiteta, kada bi prezreli riječi predsjednika Vlade Кraljevine Crne Gore dr Lazara Tomanovića, izrečene prilikom proglašenja Crne Gore za kraljevinu (1910): ”Povrh toga, Mitropolija cetinjska jedina je Svetosavska Episkopska stolica, koje je bez prekidanja do danas sačuvana…”

“Još more je ovakvih primjera kojih bi Crkva morala da se odrekne da bi postala onakva kakvu je predsjednik zamislio – sluškinja ideoloških interesa njegove partije i njegovih istomišljenika. Neće Crkva biti sluškinja ni Crne Gore ni Srbije, ni srpstva ni crnogorstva, niti bilo kakve ideologije ni bilo kojeg velikodržavnog projekta niti čuvati nečiju ”infrastrukturu” – jer više ne bi bila Crkva. Ali ne može da zaboravi šta su oni najbolji u njenoj istoriji govorili i činili i da im, po svojim moćima, podražava, riječima i djelima, u odbrani svetinja i svoga dvijehiljadegodišnjeg bića”, ističu.

Pominje predsjednik da se 90-tih godina neko neovlašćeno knjižio kao vlasnik crkvene imovine – aludirajući na Mitropoliju i ostale episkopije Srpske Patrijaršije u Crnoj Gori – te veli da je to otimanje vrijedne imovine  i zločin prema Crnoj Gori. Opet promašaj. Predsjednik ne govori istinu po tom pitanju. Кako je to Crkva mogla da otme svoju imovinu? Кo je žrtva tog zločina kojeg pominje predsjednik? Žalosno je to što govori i čini predsjednik po ovom pitanju. Uostalom, nismo baš svi toliko kratkog pamćenja. Bjehu li on i njegova partija u to vrijeme nosioci istih ovih državnih ovlašćenja koja i sada imaju? U ovom govoru predsjednika još se jedna nedosljednost primjećuje. Nakon privatizacije svega i svačega, pa i imovine oduzete od Crkve i vjerskih zajednica poslije Drugog svjetskog rata, čime je država priznala da nije u stanju da adekvatno gazduje svojim resursima i imovinom, planira se nacionalizacija – ni manje ni više – nego ostataka crkvene imovine, pa i više od toga – njenih hramova! Došli bi, a neće Bog dati, u situaciju da je sve privatno vlasništvo u ovoj sekularnoj državi osim ”državnih” vjerskih objekata. Šta će državi vjerski objekti? Šta će da radi s njima? Zašto ih oduzima, ako ne planira da ih drugome daje? Prepoznata je namjera predsjednika i svih onih koji učestvuju u ovoj nečasnoj raboti. Ta namjera ide iznad njihovih ideoloških očeva, koji su bili razumniji po ovom pitanju i nisu oduzimali vjerske objekte. Svrstavaju se  u još žešće gonitelje Crkve, nego što su bili oni prije njih.

Strašna je i nedopustiva kleveta predsjednika Đukanovića kojom Srpsku pravoslavnu crkvu označava više kao političku, nego kao vjersku organizaciju. On je kao nevjernik potpuno nekompetentan da to cijeni. Srpska pravoslavna crkva je uvažena i priznata među svim Pravoslavnim Crkvama i važan je dio porodice vaseljenske Crkve. To što on to ne prepoznaje ništa ne oduzima Crkvi, ali glasovito govori o predsjednikovom novom odnosu prema slobodi Crkve.

Neistinita je, takođe, tvrdnja da organizacija Pravoslavne Crkve prati državnu organizaciju i da je sve suprotno tome protivno kanonskom pravu. Uzmimo samo one pomjesne Crkve koje su prve u poretku Pravoslavnih Crkvi: Кonstantinopoljska, Aleksandrijska, Antiohijska, Jerusalimska i Moskovska Patrijaršija – nijedna od njih se ne rasprostire na teritoriji jedne države! Ne postoji li kao priznata Srpska Pravoslavna Crkva i u državama nastalim od bivše Jugoslavije i širom Evrope, Amerike i Australije? Svaka ima svoju istorijsku jurisdikciju na više država. Predsjednik je ili podlegao neznanju onih koji ga o ovome savjetuju (koji su, izgleda, oboljeli od gadne bolesti nacizma ili brozomore) ili svjesno obmanjuje javnost. Šta god da je – savjetujemo mu da se, optužujući Crkvu za politiku ne bavi stvaranje Crkava u Crnoj Gori.

Predsjednik bi morao da čuje glas Crkve i naroda Božijeg i da povuče Predlog zakona i založi se, da se, u ime jedinstva naših predaka, koji su se zajednički borili za slobodu i budućnost Crne Gore, predstavnici državnih vlasti, Crkve i drugih vjerskih zajednica, u istinskom dijalogu dogovore o zakonskom aktu, koji će biti na korist svih crnogorskih građana bez razlike.

Molimo se za Crnu Goru i za napredak svih njenih građana bez razlike i želimo Predsjedniku i svima onima koji ga u ovome podržavaju – da odustanu od svojih pljačkaških nauma i ne sprovode nasilje prema Crkvi i vjeri uopšte, nego da se vrate bogoljublju i bratoljublju.

Komentari: 52

Ustav CG - 1905

20. 06. 2019 - 16:25

Normirano je da je državna vjera istočno-pravoslavna. U članku 40. Ustava stoji: "Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno pravoslavnom Vaseljenskom crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori". Sve ostale priznate vjeroispovjedi (rimo-katolička i islamska) su po Ustavu slobodne i imaju autonomnu unutarnju upravu koja se regulira statutima koje potvrđuje Ministarski savjet.
Lažeš pope

20. 06. 2019 - 17:10

Lažeš pope, kao... Ima ona narodna, ako laže koza ne laže rog. Sa tom tvrdnjom pope kažeš i da Sveti arhijerejski Sinod SPC laže. Naime, pope pogledaj sajt Službeniog glasnika Srbije (dio Arhiva). U Službenim novinama Kraljevine SHS od 03. juna 1922. godine(strana 1 , pod 3 b) piše da je crnogorska crkva bila autokefalna. To zajednički potvrđuju Kraljevska Vlada SHS, Srpski sveti Sinod SPC i Vaseljenska patrijaršija. Naime tu piše da se SPC prisajedinjuje autokefalna Crnogorsko-primorska crkva. Eto dokaza da lažeš ko ....
Lažeš pope.. Dodatak

20. 06. 2019 - 18:36

Pope, u Sintagmi Vaseljenske patrijaršije iz 1885 piše pod rednim brojme 9. "crnogorska autokefalna crkva", Daće, pope, Vaseljenska ponovo Tomos CPC. Drugo, u svim enklopšedijama piše da je crnogorska crkva autokefalna(brritanska, francuska, češka, crkvene ...). Ako njima n e vjeruiješ("zavjera Vatikana"), pope lako ti je provjeriri u Rusiji. To piše u Ruskoj enciklopediji, Novoj ruskoj enciklopediji, Ruskom rečniku, Novom ruskom rečniku, Vojnoj ruskoj enciklopediji....
Hn

20. 06. 2019 - 21:44

U enciklopediji Prosvete-Bg davno se sjecam da me nesto interesovalo u vezi Mitrofana bana i znam sigurno da je doslovce pisalo:Mitrofan ban poslednji mitropolit CPC.Izdanje nedje 70-ih godina.Cisto da se zna Inace sve tragove ova ba.da hoce da zatre.
Montenegrino 110%

21. 06. 2019 - 13:28

Gde je Amfilohie, nikada ne postoji ništa dobro, on samo sije mržnju u srcima ljudi. U Argentini radi isto, govori samo o politici, ali nikada o Hristu.
Sveto

20. 06. 2019 - 20:07

Narode ne nasjedajte!!! Risto i politikanti Srbije bacaju nam kost zvanu AUTOKEFALNOST da bi nas sa tim pozabavili, Na taj način svrću pažnju sa njima najbolnije tacke ustava A TO JE DA NOVAC OSTAJE U CRNOJ GORI .
Trovaci

20. 06. 2019 - 21:51

Pravo u metu. Borba za novac, kojeg je SPC nikad dovoljno. Posto je Amfi u privatnom zivotu, tkz pukovnik (vojske koje vise nema) treba toj istoj vojsci obezbjediti izlaz na more Adriatika. To se ne moze bez love i trovanja -za koje je Amfi dusu dao. Sikter tamo (kako je rekao Amijev shef Vucic) u Srbiju. Ovo je Crna Gora,kojoj je takvih trovaca preko glave. Svi koji su van Srbije, bolje se osjecaju.
Da,da ...

21. 06. 2019 - 11:38

Evo cijelog naslova. http://www.standard.co.me/index.php/drustvo/item/51829-ruski-patrijarh-1992-odbio-molbu-amfilohija-da-izbrise-cpc-iz-registra-necemo-da-dolivamo-ulje-na-vatru
Ristovo pomjeranje fokusa

20. 06. 2019 - 16:27

Za donosenje ovog zakona, cinjenica da je CPC bila autokefalna nije toliko presudno. Ono sto je kljucno jeste da je crkvena imovina prije 1918-te bila DRZAVNA, i nelegalno je prisvojena od SPC !
nikšićanin

20. 06. 2019 - 16:29

Sve si slagao pope iz Morače.
NK

20. 06. 2019 - 19:28

Eto je i Dubrovnik uvalio u primorsku eparhiju. Kako je Risto krenuo na redu je Peking, Tokio i Teheran.
Odza Veilji

20. 06. 2019 - 16:29

LAŽ! I KRALJ NIKOLA I, PISAO VAM JE DA NE GASITE PEĆKU PATRIJARŠIJU ONDA IZ PARIZA ... I DA NE DIRATE CPC ALI STE GA DETRONIZOVALI ... SAD VIDITE DJE STE ! JAVNA JE TAJNA DA VAM VASELJENSKI PAYRIJARH ĆUTI JER MU YRAZITE NAZAT 1,700,000.00 ZLATNIH FRANAKA ZA ONO STO STE OTKUPILI ILI BOLJE RECENO POTKUPILI PROTIV CPC !
Realista

20. 06. 2019 - 16:31

Ne, ne Amfi te laži si mogao prije 20 godina prodavat danas teško. Ko god oće može da provjeri zahvaljujući našim istoričarima konačno znamo istinu uz originalna dokumenta. https://www.antenam.net/istorija/109849-petorica-clanova-sv-sinoda-crne-gore-nijesu-1918-potpisali-ukidanje-autokefalne-crkve
Nemanja

20. 06. 2019 - 16:34

Meni ostase dvije stvari nejasne: 1- kakvo ukidanje 1766 ako je kontinuitet 800 godina 2- jeli patrijarh isto sto i egzah trona Volio bih da mi neko ovo razjzni.
LUKA P

20. 06. 2019 - 16:54

na popisu pravoslavnih jerarhija petrogradske akademije iz 186-i neke godine između ostalih nalaze se i l-Jerarhija konstantinopoljska A B-za zemlje okupirane od Turske a b-Serbija c.... . . .lX-černoj gori objašnjenje-rimskim brojevima autokefalne, velikim slovima uz tursku saglasnost-samostalne, malim slovima pod jurisdikcijom rimskih brojeva i velikih slova!
Ono sto je kljucno !!!

20. 06. 2019 - 16:35

Ono sto je ovdje kljucno jeste da je SPC drzava u drzavi - srkva koja ne samo sto ne respektuje drzavu Crnu Goru nego aktivno, sistematski, planski radi sto i kako moze na njenom slabljenju i podrivanju. SPC ne priznaje crnogorski narod ali ga prisiljava da mu to bude maticna ili jedina crkva. SPC vrijedja Crnogorce ali ih prisiljava da sa Bogom komuniciraju preko srpskog nacionalizma , preko popova cije vrijednosti personifikuje Arkan. SPC je ne samo crkva srpskog i jedino srpskog naroda nego je militantno nacionalisticka do mjere da glorifikuje ratne zlocince i kao takva ne moze biti crkva crngoorskog naroda niti ima ista zajednicko sa njegovim istorijskim ali i danasnjim vrijednostima
cdm.com

20. 06. 2019 - 17:13

Jedan kuriozitet, ovu poruku gore kao i citat Ustava iz 1905 portal cdm.com je odbio da objavi. Samo toliko. Ko im i zasto to radi, ostavljam vlasnicima. Abu Kabir Muavija, imas li kakav komentar ?
Roki

20. 06. 2019 - 16:36

Neko onda laže pope !. Dva su macina rijesavanja ovog problema : 1. ne dirati im nista,samo im naplacivati poreze na imovinu i Pdv na rad,a zna se da preko 30 miliona naprave prometa. 2. sve vratiti drzavi cije je uvijek i bilo. Ja sam za prvu , pare su bitnoje od ovih srednjovjekovnih gluposti,njima niko normalan i ne vjerujujw- vjerujte u Boga,to ima smisla ,u građevine nikada !
Realno

20. 06. 2019 - 16:38

Amfilohije nemoj da mislis da mi ne znamo da čitamo, znaš ti odlično da je postojala Autokefalna Crnogorska Crkva, ti si jedan manipulator, jer znaš da će ti ljudi koji ne vole da čitaju povjerovati u tvoje naistine.
Pomorac

20. 06. 2019 - 16:43

E OVO VAM JE ISTINA ISTO KAO ONA ZA VINO "VLADIKA" ! " KO SE TOPI ZA PJENU SE HVATA......."
Dvije razlicite inicijative

20. 06. 2019 - 16:45

Ovdje postoje dvije stvari. Jedna je obnova CPC. Siguran sam da ce Vaseljenska Crkva znati ocjeniti je li CPC bila ili ne autokefalna. Drugo I pravno nezavisno jeste vracanje crkvene imovine nelegalno prisvojene nakon 1918 pod okrilje drzave Crne Gore, tj status koji je I bio prije nasilnog brisanja crnogorske drzavnosti
Luča crnogorska

20. 06. 2019 - 16:46

Sve što su saopštili i napisali jeste teška demagogija i na tragu je istorijskih laži i falsifikata koje velikosrpska politika neprekidno plasira kao instrument da poništi crnogorski nacionalni, kulturni i drežavni identitet.. Neka pročitaju Poslanice Sv petra Cetinjskog, ( ako oni to išta razumiju), jer to će teško prijenuti njihovom proosmanlijskom identitetu. CPC jeste Luča i jedan od identitetskih našijeh temelja i svaka država Crna Gora bila bi nesigurna i nepotpuna u sadašnjosti i budućnosti bez svoje Crnogorske pravosl crkve. Pogledajte Crnogorci što nam čine, nemojmo dozvoliti da iko, iko naš više doživi sudbinu Zvicera, Bašovića i drugih vitezova crrnogorskih koji su živote dali za svoju otadžbinu. Da je vječna Crna Gora sa svojom autokefalnom Crnogorskom pravoslavnom crkvom.
Bravo!

20. 06. 2019 - 16:47

Odličan tekst iako ništa novo za iole upoznatim sa istorijom Crne Gore i Mitropolije. Ipak svaka istina se u Crnoj Gori poslednjih 20 godina odbija od ogromne hridi laži i mržnje koju vlast produkuje protiv Srba u ogromnim količinama i koja ovih dana dostiže svoju kulminaciju.
Tesla

20. 06. 2019 - 17:17

@Bravo - za nepismene dovoljna je i izjava Amfilohija. Sta on kaze to je tako. Za ove pismene koji znaju citati (svojim ocima) , ovaj coek, izvinjavam se svima castitim ljudima sto ga tako nazivam, je obican lazov. Ako spisi i istorija jedno govori a on totalno drugo sto i nemoze dokazati sem nekim falsifikatima, ja stvarno neznam kako drugacije da ga nazovem.
Bokser Janko

20. 06. 2019 - 21:51

Vidiš Amfilohije, kako se istorija srba piše u Beograd a ne u Prištinu, London ili Teheran tako se i istorija Crnogoraca može jedino pisati u Podgoricu i na Cetinje a nikako na Vračaru ili Banja Luku... Shvataš li Riki?
Sveto

20. 06. 2019 - 17:01

Dokle lazi i uvrede, da ti vjerujes u Boga i Hrista nebi to radio, no bi se obrnuo svome narodu i svojoj rodnoj grudi. Multinacionalna Crne Gora bila bi mnogo sretnija i naprednija bez tebe Risto i te te tvoje SPC.
...

20. 06. 2019 - 17:03

Nijesam potpuno siguran, ali mislim da je Velibor Dzomic u zivoj istini kod Darka Sukovica pokazao neki domunet/knjigu/registar i licno on procitao da je CPC bila autokefalna. Je li moguce to nekako naci, nema na YouTube_u?
Dosta je tvoga pope Risto

20. 06. 2019 - 17:03

Falsifikat i laži kojima je došao kraj. Crna Gora je suverena drzava, a pop Risto i dalje priča falsifikate i neiste. Dosta je bilo tvoga pope Risto.
ovca

20. 06. 2019 - 17:08

... i bla, bla, bla i truć!
SPC poruka Crnogorcima

20. 06. 2019 - 17:08

Poruka Crnogorcima : “Mi smo srpska i samo srpska crkva. Vi Crnogorci ne postojite kao narod, pa ne mozete imati svoju nacionalnu crkvu. Iako vas ne priznajemo, vrijedjamo , podrivamo vasu drzavu i krsimo joj zakone, vi nemate drugi izbor nego crkvu, kojoj je prije no Hrist personifikacija Arkan, Radovan i Ratko”
Drekalo

20. 06. 2019 - 19:20

Ne razumijem šta je problem da vi kao novostvorena nacija (komunističkim dekretom 45-te u Jajcu) napokon počnete graditi svoje crkve i manastire, a svetosavske svetinje ostavite nama autohtonim Srbima.
Pečičanin

20. 06. 2019 - 22:39

Drekalo, pošto za sebe kažeš da si autohtoni Srbin mora da te pravio neko iz timočke krajune ili pak južne pruge. Toliko o tvom porijeklu nesrećniče.
Mihailo,Bgd

20. 06. 2019 - 17:17

Ne smate Amfilohiju što se pola akt. pol. establišmenta Srbije diglo u odbranu,ne Hrista i vjere Hristove, nego kapitala koji je prisvojila SPC u CG,a smeta mu što Predsjednik CG iam dužnost da uvede pravni red u vjerskim objektima u CG u skladu sa savremnim riješenjima Evrope. Ovdje se istinska vjera i vjernici najmanje pominju . Borba je za profit od otetih duhovnih i kulturnih tekovina CG. Svi izbjegavaju da kažu da je dinastija nemanjića bila osvajačka i da je Zavida tražio "azil" u Zeti. Kao takva osvajači memaju prvo da drže u posjed oteto i da se i dalje ponašaju osvajački. Onda bi trebalo i svo drugi osvajači predhodnih vijekova da traže svoje nekretnine koje su imali u vrijeme okupacije prostora CG.
Rašo

20. 06. 2019 - 17:17

Sram vas i stid bilo što ste se okomili na Crnu Goru. A i sve da nije bila CPC autokefalna, a jeste ovoga puta biće makar se svo svještenstvo SPC pobolo na glavu. Puštite nas već jednom na miru nesoji jedni.
Duka

20. 06. 2019 - 17:24

Ristu ostaje da ceka da jednog dana Rusija bude svjetska sila, do tada ciao bimbi.
Zmija

20. 06. 2019 - 17:34

Perfidan je, lukav... stavio je masku danas. Kako prodje ova inicijativa o zakonu ponovo ce nas smatrat volovima i nakotom a nasrnuce na drzavu jos zesce.
Sjetite se 2015-te

20. 06. 2019 - 17:38

Ovaj zakon je najavljen jos 2015, sjecate li se ? Naisao je na noz kako SPC tako i medija poput Vijesti. Zbog tog zakona i inicijative za ulazak u NATO, Amfilohije je sazvao sve opozicionare Srbe negdje u sept. 2015. Sjecate li se. Sto im je rekao ne znamo ali su tog momenta poceli agresivni nasrtaji na CG koje je predvodio DF , a Rusija se jos agresivnije ukljucila. On je pokrenuo politicki motivisan napad na drzavu 2015 i sasvim sigurno je bio u vezi sa Rusijom.
Achilles

20. 06. 2019 - 18:04

Prpa a rile
GRAĐANSKI

20. 06. 2019 - 18:48

KAKO TI RISTO-ANTIHRISTO PRAVO ZBORIO - TAKO TI GOSPOD BOG I SVETI PETAR CETINJSKI, SVETI VASILIJE OSTROŠKI I OSTALI VELIKI SVECI - POMOGA' I POMOGLI, TEBE, SRBALJIMA, VASKOLIKOMU SRBALJSTVU I TKZ. SRPSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI !!!
danilo s.

20. 06. 2019 - 19:26

#1 - “Neistinita je, takođe, tvrdnja da organizacija Pravoslavne Crkve prati državnu organizaciju i da je sve suprotno tome protivno kanonskom pravu. Uzmimo samo one pomjesne Crkve koje su prve u poretku Pravoslavnih Crkvi: Кonstantinopoljska, Aleksandrijska, Antiohijska, Jerusalimska i Moskovska Patrijaršija – nijedna od njih se ne rasprostire na teritoriji jedne države! ....“ (Mitropolit Amfilohije) Ovo j još jedna nevjerovatna manipulacija Amfilohijeva. Istina je suprotna. Preporučujem (za one koji govore Engleski) tekst o etnofiletizmu sa sajta Vaselljenske patrijaršije. Preveo sam par pasusa koji djelimično osvjetljavaju ovo pitanje. Suština je da su teritorije Crkava - od apostolskih vremena- bile geografski (i politički) - a ne nacionalno odredjene. https://www.patriarchate.org/-/territorial-jurisdiction-according-to-orthodox-canon-law-the-phenomenon-of-ethnophyletism-in-recent-yea-1
Odgovori pasjalukom kako znas

20. 06. 2019 - 19:27

Risto zainati se pa posij 15 krstionica od plastike po obali
danilo s.

20. 06. 2019 - 19:27

#2 - “Način utvrdjivanja teritorije Crkava (regionalnih), još od doba apostola, je bio u skladu sa tadašnjim političkim podjelama… Zajednica vjernika u tim crkvama sastojala se od Hrišćana svih rasa i jezika. Tako, da su patrijahalne Crkve trona Konstantinopolja, Aleksandrije, Antioha, Jerusalema i mitropolija na Kipru, koje su, milošću Božjom sačuvane do današnjih dana – lokalne crkve, u smislu da se one ustabličene na geografski odredjenim teritorijama. One nijesu nacionalne. I zato su i imenovane po (glavnom/prijestonom) gradu, a ne po narodima koji su zajedno živjeli u oblastima na kojima se njihova teritorija prostirala: Grci, na primjer, Egipćani,Sirijci, Araši, Vlasi, Moldavci, Srbi, Bugari i ostalih koji žive u oblastima te crkve." ,,,
danilo s.

20. 06. 2019 - 19:30

#3 - Na taj način, takodje, su odredjene granice mitropolija Ohrida, Peći i Turnova: to jest kao Crkve unutar odredjenih granica. One nijesu formirane ni na osnovu etničke pripadnosti, niti su vjernici bili iste rase ili jezika. Kasniji izrazi: “Latinska, Grčka, Jermenska Crkva” itd., uopšte ne predstavljaju razlike po nacionalnosti, već razlike u crkvenim dogmama. Na isti način Crkve u Grčkoj, Rusiuji, Srbiji, Rumuniji (Vlaškoj), Moldavskoj ili - mnogo nepravilnije - Ruska, Grčka, Srpska, itd. Crkva, označavaju autokefalne, polu-nezavisne, ili polu-slobodne oblasti sa odredjenim granicama – u politički definisanim oblastima, izvan kojih nemaju nikakvih crkvenih (eklezijastičkih) nadležnosti (jurisdikcije). Slijedi da se one ne definišu zbog (po osnovi) nacionalnosti vjernika, već zbog političke situacije, a njihovi vjernici nijesu iste rase i jezika. … “ (kraj prevoda)
Objektivni

20. 06. 2019 - 22:04

Ha једном старом цетињском еванђелју записа владика Да* вило Петровнћ својом руком: Данило владика цетински Негош војводич Српској земли —
danilo s.

20. 06. 2019 - 19:39

#4 - Sada je jasna suština i teritorija Pećke Patrijaršije koju je osnovao (1557), i kasnije ukinuo (1766), turski sultan. Teritorija Pećke patrijaršije je obuhvatala i oblasti današnjeg Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Srbije, Hrvatske, Rumunije i Mađarske. Granice je odedio Sultan. Patrijarsi nijesu bili samo Srbi već I Grci. Po kojem osnovu bi ona onda ta Patrijaršia bila “srpska”? Zato i nije bila nazvana “Srpska Crkva” već “Pećka”, jer nije bila crkva samo Srba već i Bugara, Rumuna, Madžara, Bošnjaka, Dalmatinaca, itd. – ukratko pravoslavnih naroda (millet) koji su živjeli na njenoj teritoriji. Iz sličnih razloga su postojale I imenovane Mitropolija Cetinjska, Karlovačka mitropolija Beogradska, itd. Nijedna nije bila “nacionalna”.
john waine i apache

20. 06. 2019 - 21:38

Ašto ne pročitaš Vartolomejevu izjavu o tome?On je raščinio Miraša...zar ti ne izgleda u najmanju ruku glupa i pomisao da ga hirotoniše?"To što mrziš nas Srbe to je samo tvoja stvar ali ne širi laži i gluposti
Objektivni

20. 06. 2019 - 21:40

Gospon Danilo gradiš u oblacima nema cpc i neće je ni biti
Baba

20. 06. 2019 - 21:40

Ne pope otkad si se ti rodio, ali ce biti- tebi je ionako istekao rok trajanja, tako da mozemo proslaviti l bez tebe. Licno bih voljela da dozivi taj trenutak- znam da bi se "iskreno obradovao".
Alejandro Micunovic Cako

21. 06. 2019 - 11:47

Amfilohie sve što radi je sijati mržnju u srcima ljudi, gdje je prisutan, nema ništa dobro. U Argentini radi isto, govori samo o politici i nikada ne govori o Hristu.
Mir Boziji

21. 06. 2019 - 15:02

Moje skromno vidjenje/misljenje iako nijesam religiozan ali upoznat i sa hriscanskim (pravoslavnim) korijenima. U ovom konkretnom slucaju je problem sto se crkva poistovjecuje sa nacijom opredjeljujuci vjernike nacionalisticki. Znamo sto nam je donio navionalizam (neo i bilo koji drugi). Sa nacionalistickim predznakom (primjer zastave 4c na crkvi u Kotoru) ocigledno ide teritorijalna pretenzija. Tu je ortodoksna pravoslavna crkva napravila ogromnu gresku i neuslugu svojim vjernicima dijeleci ih automatski na nacionalnoj osnovi. U isto vrijeme crkva nije reformisana (za razliku od Katolicke) da prati drustvene tokove, promjene i razvoje. Misljenje sam da bi crkva trebala imati sluha za narod, vjernike i raditi na opstoj slozi za dobrobit svih. Sve podjele idu ka negativnim nepozeljnim posledicama koje treba izbjeci po svaku cijenu. Crkva treba da radi na ujedinjenju pravoslavlja i omoguci reforme prikladne drustvenom i istoriskim statusu.
СЕРБ

22. 06. 2019 - 11:41

Теоретишете о Српској цркви, а узор Вам је одјељена Католичка? Чини се да Вам највише смета српска црквена застава, а не смета Вам шаховница на улазу у Град. Ненормално је да у престоници средњевјековне Србије Котору, на самом улазу у Град виси шаховница. Какве везе има Хрватска или Хрвати са Котором. Прошетајте до Дубровника, затражите да Вам у Архиву дају само један акт дубровачких вијећа од 1272 до краја Републике где се спомиње неки Хрват у Дубровачкој Републици. Боше да узмете даровницу цара Душана којом Котору додјељује Мљет и заттражите да се то острво, као и Корчула, Брач, Хвар и Пељешац врате Диоклији Немањића. Бићете мирнији у души...
Mir Boziji

23. 06. 2019 - 11:16

Duzno pistovanje SERB ali nije str shavatili sustinu!?
Novi komentar