Jakšić: Beograd se retorikom vraća u doba Miloševića, skreću pažnju sa vlastitog problema - Kosovo

Politički analitičar Boško Jakšić očekuje oštru reakciju srbijanskog šefa diplomatije nakon koje će se, kako je saopštio, u ulozi mirotvorca pojaviti predsjednik Aleksandar Vučić. Jakšić, za Radio Crne Gore, ističe da se tenzijama i zapaljivom retorikom Beograd vraća u doba Miloševića i tako skreće pažnju sa vlastitog problema, a to je Kosovo.
Objavljeno: 20. 06. 2019 - 17:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Očigledno da su odnosi Beograda i Podgorice ušli u jednu fazu koja je ispunjena novim tenzijama i zapaljivom retorikom, ali je gotovo paradoksalno da jedna sekularna država ulazi u probleme sa drugom sekularnom državom, zbog crkvenih pitanja. Dakle moramo da se vratimo na najnoviji povod zaoštravanja odnosa, a to je Prijedlog novog zakona o slobodi vjeroispovjesti. Đukanović je vrlo precizno objasnio da taj prijedlog novog zakona treba da ispravi nepravde koje su se dogodile 1920. koje kažu da je Crnogorska crkva izgubila autokefalnost, ali takvi argumenti se u Beogradu i uopšte do sada nijesu čuli pa je samim tim onemogućena bilo kakva debata, koje na osnovu istorijskih činjenica mogu da se priznaju ili osporavaju", rekao je Jakšić.

Jakšić kaže da je umjesto toga na djelu retorika koja u značajnoj mjeri može da podsjeća na valikosrpsku retoriku u doba Miloševića.

"Zaoštravaju se stvari na crnogorskom frontu, da ga tako nazovem, i svakako neće doprinijeti niti boljem razvoju bilateralnih odnosa o čemu političari značajno govore, ali ni normalitzaciji u širem regionu," rekao je on.

"Da zaključim čini mi se da su ove nervozne reakcije Beograda, ne samo prema Podgorici nego u posljednje vrijeme i prema Skoplju i Sarajevu, rezultat toga što Srbija ne zna kako da riješi problem koji ima sa Kosovom, pa onda to kompenzuje porastom tenzije širom regiona," rekao je Jakšić.

Jakšić je prokomenarisao i poziv crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova ambasadoru Srbije Zoranu Bingulcu.

"To je dio uobičajene diplomatske prakse koja se događa u vremenima poput ovih, kada se traže neka razjašnjenja, ali je pitanje kako će na to reagovati Beograd. Mislim da će ministar inostranih poslova Ivica Dačić veoma ljutito okarakterisati poziv ambasaoru Bingulcu da se pojavi u crnogorskom Ministarstvu vanjskih poslova, a da će se nakon toga predsjednik Aleksandar Vučić pojaviti u ulozi mirotvorca i da će reći da ne treba određene probleme preuveličavati, već da probleme treba rješavati na miroljubiv način, mislim da je to taj scenario," rekao je Jakšić za Radio Crne Gore.

Komentari: 10

Garo

20. 06. 2019 - 18:11

Ajmo, jakšić, biserko, janjić i ostala plaćena nvo bratija
Naravno

20. 06. 2019 - 18:15

A ovo je iz kuhinje Velkog Vodze, jer on i vedri i oblaci u Srbiji i mediji tamo, osim jedna ili dvije, ne smiju da zucnu drugacije!
Vasojevic Crnogorac-Seoca

20. 06. 2019 - 18:34

Tačno! Ne samo zoog nezavistne republike Kosovo, nego srbijance hvata jeza zbog skorog odvajanja republika Vojvodine i Sandžaka, zato srbijanski čelnici i četnička kamarila lakeja i ljotićevskih nacionalista, pokušava da zatucanom srbijanskom narodu skrene pažnju sa pravih problema na demokratski Montenegro! Čitav Svijet , Evropa i NATO jasno znaju da je Srbija genocidna zemlja, tako da će munjevito ućutkati Srbiju i Crnogorske četnike i posrbice u slučaju da Srbija počne bilo kakve akcije protiv Montenegra, Sandžaka i Vojvodine! Za Srbiju je jedini spas da već sada počne pregovore sa Sandžakom i Vojvodinom za njihovu nezavisnost i vraćanja granica Srbije na Beogradski pašaluk!! Naravno da će Crna Gora rado pomoći da se to sve sredi bez rata!!
Bakica

20. 06. 2019 - 19:20

Crnogorac Vasojevic,molim da mi objasnis kuda su granice tog tvog Sandzaka?Da ti ne bude mnogo!
murko

20. 06. 2019 - 22:06

od Boke do Šumadije, u prvoj fazi. Sada Ću dobiti 2 plusa i 3 minusa, dok ne naidje veliki Štumf koji udara stotku iz odma'.
Realno

20. 06. 2019 - 18:44

Srbija polako , ali sigurno tone u Balkansko blato, sa svim susjednim državama ima najgore moguće odnose .
Problem Balkana

20. 06. 2019 - 18:56

Da Kosovo, ali da nije Kosovo , bilo bi nesto drugo. Mislim da su uzroci nemogucnost Srbije da ostvari miran suzivot sa susjedima ali I sire, dublje i sire prirode. Prije CG je bilo Kosovo, Albanija, Makedonija, Hrvatska, Bosna, ... pa u krug
Analiticar

20. 06. 2019 - 21:12

A zasto vi g-dine analiticaru, gostojuci u emisiji M. Marcia, zajedno s Predsjednikom G-dinom Vucicem, nijeste rekli, na opasku Marica, da je nezavisnost Crne Gore samo ‘privremeno resenje’ da to nije u redu, nego ste i vi i Predjednik mirno nastavili dalje. Eto toliko o vasem integritetu i konsekventno o verijednosti vasih analiza.
lolo

20. 06. 2019 - 21:34

Buiograd je posta jedan teski ballast cak I komsijama, donijet zakon zaokruzit drzavnost CG I lijepo im se zafalit pa rec adio I zbogom. PIII!!
Freeman

21. 06. 2019 - 09:55

Svaki dan po jedan komentar g. Jakšića !.Izgleda je se radi o velikoj apanaži .
Novi komentar