Janović sa ambasadorima

Sport i mladi u fokusu međunarodne saradnje

Ministar sporta i mladih Nikola Janović ugostio je na radnom doručku ambasadore zemalja EU i predstavnike međunarodnih organizacija (OEBS-a i UNICEF-a). Cilj okupljanja predstavnika ambasada EU i međunarodnih organizacija bio je upoznavanje sa politikama u oblasti sporta i mladih. 
Objavljeno: 21. 06. 2019 - 13:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministar je tokom prezentovanja djelatnosti i aktivnosti Ministarstva na čijem je čelu iznio najznačajnije rezultate iz oblasti sportske i omladinske politike.

Kao najvažnije aktivnosti koje je Ministarstvo sporta i mladih sprovelo u dijelu omladinske politike Janović je istakao otvaranje Regionalne kancelarije za mlade (lokalne kancelarije u Podgorici) koja je rezultat Berlinskog procesa.

Prema njegovim riječima, Crna Gora aktivno i odgovorno ispunjava obaveze i doprinosi funkcionisanju ovog regionalnog programa.

Ministar je osim RYCO-a naglasio važnost novog normativnog okvira- usvajanje novog Zakona o mladima, koji je stupio na snagu u maju ove godine; kao i  Program koji će dodatno prepoznati i odgovoriti na potrebe mladih u Crnoj Gori.

ministarstvosporta1

Uspostavljanje mreže omladinskih servisa na cijeloj teritoriji  Crne Gore takođe doprinosi boljem položaju mladih. U dijelu jačanja mobilnosti mladih Ministarstvo je omogućilo besplatnu upotrebu Evropske omladinske kartice.

Kada je u pitanju oblast sporta Janović je naglasio da Ministarstvo i u ovom dijelu ima razloga da bude više nego zadovoljno.

Sport je, kako ministar navodi unaprijeđen kroz nekoliko segmenata: sportsku infrastrukturu; afirmaciju sistema školskog sporta (kroz takmičenja u odbojci, košarci, rukometu i fudbalu za sve uzrasne kategorije u osnovnim školama); te regionalno najveća statusna primanja istaknutih sportista (naknade, premije, stipendije).

Ministar je istakao da ga posebno raduje napredak mlađih selekcija gdje se tokom 2018. i 2019. bilježe odlični rezultati koji su za više od 60 odsto bolji u odnosu na period 2016. i 2017. godine.

Takođe, ukazao je i na podatak da je čak šest reprezentacija u četiri kolektivna sporta izborilo učešće na svjetska i evropska takmičenja, što je ogroman uspjeh za našu zemlju.

Ambasadori su pozdravili inicijativu Ministarstva i iskazali zadovoljstvo prezentovanim rezulltatima, kao i očekivanja u pravcu nastavka saradnje.

Komentari: 0

Novi komentar