Što sadrži crnogorski a što srpski zakoni i Ustavi

Kad im je odgovaralo SPC u Srbiji nije bio problem da dokazuje vlasništvo i vrati imovinu (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva iskoristila je u Srbiji mogućnost iz Zakona o restituciji crkvene imovine i vratila najveći dio imovine koju su joj nakon Drugog svjetskog rata oduzele komunističke vlasti. Da bi to uradila morala je da dokazuje vlasništvo. 
Objavljeno: 21. 06. 2019 - 20:41 Promjenite veličinu teksta: A A A
To im nije bio problem u Srbiji, ali sada jeste u Crnoj Gori, sudeći po primjedbama koje iz te institucije dolaze. Prva Tv je uporedila srpske i crnogorski predlog zakona u vezi sa tim.

Dokazivanje vlasništva i prema srpskom Zakonu o restituciji crkvene imovine i prema crnogorskom predlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti predviđeno je po upravnom postupku. Isto je, poređenja radi, propisano i zakonima u Bosni, Sloveniji i Hrvatskoj. SPC u svim tim državama postupa prema njima.

Srpski zakon preciznije je definisao postupak dokazivanja, ali ostaje nejasno zašto iz SPC već sada tvrde kako će im imovina u Crnoj Gori, kako kažu, biti otimana kad će se postupak dokazivanja - potrebna dokumentacija rokovi, znati tek nakon donošenja zakona.

Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti u članu 60 predvidja da se podzakonski propisi za sprovođenje ovog zakona donesu se u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Kada se diretno uporede krovni zakoni dvije države vidi se kako oba propisuju da vjerske zajednice treba da se registruju i da to čine kod države, te da tako postaju pravni subjekti sa obavezma koje iz toga proističu - na primjer da plaćaju porez.

Tako je srpskim zakonom, članom 9 predvidjeno da crkve i vjerske zajednice koje su registrovane u skladu sa ovim zakonom imaju svojstvo pravnog lica.

Članom 17 je propisano da Ministarstvo nadležno za poslove vjera vodi Registar crkava i vjerskih zajednica. Član 18 pripisuje da vjerska zajednica stiče svojstvo pravnog lica upisom u registar vjerskih zajednica koji vodi Ministarstvo. Registar se sastoji od baze podataka i zbirke dokumenata. Sadržaj i način vođenja Registra, kao javne evidencije, propisuje Ministarstvo.

Zanimljivo je pogledati i kako sam Ustav Srpske pravoslavne crkve tretira pravni status imovine.

Tako član 249. Ustav SPC propisuje da nepokretna crkvena dobra moraju imati zakonske isprave o svojini.

Pravno gledano treba podsjetiti i na činjenicu da Ustav Crne Gore nedvosmisleno štiti pravo svojine svakome ko može da dokaže, a to proizlazi i iz međunarodnih pravnih obaveza koje Crna Gora ima.

 

 

Komentari: 14

Јоцо

21. 06. 2019 - 21:06

Двије потпуно различите правне ситуације. Црна Гора сад нема намјеру да врши реституцију одузете имовине нити то предвиђа новим законом, већ планира да одузме саме вјерске објекте - цркве и манастире и осталу имовину. Предмет национализације код комуниста су биле зграде и земљиште које се не користе за вјерску употребу. Србија је, што је и нормално, тражила да се у процесу реституције докаже да је Црква или нека друга вјерска заједница била власник неке имовине да би јој је могла вратити. Знате ви то, али смућујете народ. Ако потражујем нешто од државе, треба ја да докажем да је то било моје. А ако држава потражује од мене - нека она доказује.
vuk

21. 06. 2019 - 22:58

@Јоцо Znači Srpska crkva treba u Crnoj gori da ima veća prava no što ih ima u Srbiji u suprotnom je Srpska crkva ugnjetavana gore no u ustaškoj Hrvackoj što Irinej reče,..da skratim.....
Јоцо

22. 06. 2019 - 00:40

Не треба да има већа - треба да има иста. Не знам како си тај закључак извукао из мог првог коментара. Црна Гора сад не врши реституцију раније национализоване имовине, па да тражи такве доказе, него покушава да узме и оно што комунисти нису узели. Реституција је вршена у свим земља бивше СФРЈ и свим земљама комунистичког блока, осим у Црној Гори. Зашто?
Јоцо

21. 06. 2019 - 21:13

Друго, око регистрације спинујете. Тамо је признат континуитет и по сили закона су поименице уписане све традиционалне вјерске заједнице - СПЦ, РКЦ, ИЗ, ЈЗ и још двије-три протестантске.
Јоцо

21. 06. 2019 - 22:25

ШТА НЕ РЕГИСТРАЦИЈА КАДА ИМАТЕ ПАПИРE? ЗАШТО ФРКA
Јоцо

22. 06. 2019 - 00:42

Нема фрке. Само ред је да признаш нешто што већ постоји. То је урадила Србија и све земље региона и шире. То није урадила Црна Гора. Зашто?
Objektivni

22. 06. 2019 - 03:01

Vi mislite da vi postojite u CG samo zato sto sami sebe tako tretirate. Vi istina ( SPC ) postojite u CG ali od 1921. Da li imate ijedan jedini dokaz da je institucija zvana SPC postojala u drzavi CG prije 1921 g .
Зашто Јоцо

22. 06. 2019 - 11:40

Према вашој теорији, Шпанци, Французи, Британци, Италијани и друге колонијалне силе треба да владају преко 80% света. А ово не може господо из СПЦ !!!!!! Насилно сте ушли у ЦГ.
Objektivni

22. 06. 2019 - 14:22

Joco ćuti i ne odgovara na jednostavno , čak vrlo jednostavno pitanje . Da li je institucija zvana Srpska Pravoslavna Crkva ( SPC ) ikada postojala u Crnoj Gori prije 1921 god. ?????? Kad to pitas Jocu , Joca - tutanj. A raspricao se o Venecijanskoj komisiji. Genije. Kao Pera Kojot. Super genije .
Sveto

21. 06. 2019 - 21:36

Rekoh li vam juče ona prpa Ristova oko AUTOKEFALIJE samo bacanje prasine u oči narodu. NOVAC JE U PITANJU TO NJIH BOLI. Kakav Hrist i Bog njih to na zanima. Novac burazeru, Euri, Dolari, Rublje ..... ......
lolo

21. 06. 2019 - 22:26

Pukli su, mogu samo da probaju da izazovu neku frku ali argumenata nemaju!
Zlire

22. 06. 2019 - 08:00

Zamislite da srbin gravi crkve po Crnoj Gori pa srbin ne bi da givno ispod sebe
Sveti duh

22. 06. 2019 - 10:02

SPC je u hvaćena u krađi imovine i identiteta Crnogoraca. e to je muka za SPC i Srbe, srbijance, posrbice i sl. Ne kradi je Božija zapovijest! Imamo "crno na bijelo" da je srpska crkva ukrala u Crnoj Gori. I to je za vijek i vjekova sramota za vašu crkvu i za sve vas. Nije za džabe bačena anatema na vašu crkvu - to nije crkva nego sekta, Na njenom čelu su ljudi koji kradu! Milo majstore!!!
Realista

25. 06. 2019 - 15:10

Molim vas, samo poslusajte i sve ce vam biti jasno: https://www.youtube.com/watch?v=GW5hRk7q1dE
Novi komentar