Predsjednik PKCG ocijenio

Golubović: Neradna nedjelja ne može biti neustavna

Odluka o uvuđenju neradne nedjelje u trgovini ne može biti neustavna, jer je donešena u skladu sa Zakonom o unutrašnoj trgovini. To je u intervjuu Televiziji Crne Gore saopštio predsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG) Vlastimir Golubović.
Objavljeno: 23. 06. 2019 - 15:45 Promjenite veličinu teksta: A A A
Golubovic: Neradna nedjelja ne moze biti neustavna
Foto: PKCG

Podsjetimo, Unija poslodavaca je ranije najavila da će podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti promejena Zakona o unutrašnjoj trgovini.

“Mislim da se tu neće ništa posebno desiti, taj zakon je afirmativan sa stanovišta zaposlenih i njihovih potreba”, poručio je Golubović.

Golubović smatra da neradna nedjelja, ne može dovesti do smanjenja prometa i otpuštanja radnika u trgovini. Podsjeća da i sadašnji Zakon o radu predviđa slobodni dan u sedmici.

“I po tom zakonu neradni dan je bila nedjelja, osim ako procesi rada to ne dozvoljavaju. Ovdje se nije mislilo na procese u trgovini, nego na procese u proizvodnji”, naveo je Golubović.

Podsjetimo Skupština je prošle sedmice usvojila izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je predviđeno da nedjelja bude neradni dan u trgovini, uz određene izuzetke.

Iz Ministarstva ekonomije su ranije pojasnili da će primjena zakona početi tri mjeseca nakon objavljivanja u Službenom listu.

Komentari: 3

iznudjeno resenje

23. 06. 2019 - 18:09

Jos u SFRJ postojali su oni dragstori koji su radili nedeljom po vecim gradovima . Ne znam u Titograd jeli posto on tad bio kasaba a i danas nije daleko . Nije problem rad nedeljom ako se adekvatno plati i daju slobodni dani , Nekima cak dobro dodje da rade nedjelju a da dobiju slobodan dan u toku nedelje da nesto zavrse u opstinii sl. Problem je sto danas radnika niko ne stiti nit se ima kome pozalit no ga gone kao govedo .
Ranko

23. 06. 2019 - 23:57

Najbolje da radimo 365 dana u godini 12 sati dnevno, onda bi poslodavci bili sretni. Iovako mnogi rade 10 do 12 sati dnevno, 6 dana u nedjelji jer nemaju izbora
Rad

24. 06. 2019 - 04:57

Ti si Ranko promašio temu. Radniku treba povećati a ne skratiti mogućnost da radi što se upravo čini sa neradnom neđeljom. Ono što ovaj Golubović kaže je: evo ne treba nam neđelja ali nas ne dirajte za poštovanje zakona. Mi ćemo i dalje da ćeramo radnike da rade bez odmora kad nama pane na pamet i neće biti plaćeni za to. I dalje ćemo im uplaćivati manje u penzijski fond a i na druge načine ćemo izvrgavati zakone koji se tiču rada. Radnici treba da se bore za poštovanje zakona i veću platu a ne za smanjivanje rada.
Novi komentar