Gejts: Bilo je prirodno da mi pobjedimo

Osnivač Microsofta priznao svoju najveću grešku

Najveća greška koju je Bil Gejts, osnivač Microsofta, napravio bila je davanje Googleu prilike da pokrene Android - standardnu platformu koja ne pripada Appleu.
Objavljeno: 24. 06. 2019 - 11:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je to sam priznao na događaju kompanije Village Global koju podržava.

"U svijetu softvera, posebno kad se radi o platformama, to je tržište u kojem pobjednik odnosi sve", rekao je Gejts na tom događaju.

Otkrio je da je najveća greška ikad bilo loše rukovođenje koje je dovelo do toga da Microsoft ne bude ono što je android.

"Bilo je prirodno da Microsoft u tome pobjedi. Postoji prostor za samo jedan operativni sistem koji nije Appleov i koliko to vrijedi? 400 milijardi koje bi završile kod kompanije M (Microsoft) umjesto kod kompanije G (Google)", kazao je Gejts.

Google je kupio Android Inc. za najmanje 50 miliona dolara i 2007. je najavio novi mobilni sistem koji će omogućiti pristup internetu većem broju ljudi, prenosi Fox Business.

Gejts kaže da je dopuštanje Googleu da se dočepa te prilike s Androidom jedna od najvećih grešaka svih vremena, ali uprkos tome, smatra da je Microsoft vrlo jak.

"Mi smo vodeća kompanija. Da tu nijesmo pogrješili, bili bismo najveća kompanija. Ali dobro", zaključio je.

Inače, Gejts je druga je najbogatija osoba na svijetu, odmah iza Džefa Bezosa, osnivača Amazona, s neto vrijednošću 102,9 milijardi dolara, prema procjeni Forbesa.

Komentari: 0

Novi komentar