Saopštenje

Uprava za dijasporu izabrala projekte koji će biti finansirani

U okviru Javnog konkursa za sufinansiranje programa odnosno projekata u oblastima saradnje sa dijasporom – iseljenicima, koji je objavljen na sajtu Uprave za dijasporu 25. marta 2019. godine, pristigla je ukupno 61 prijava od strane 42 organizacije dijaspore – iseljenika.
Objavljeno: 24. 06. 2019 - 14:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Komisija u sljedećem sastavu: predsjednik Administrativnog odbora i član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore Luiđ Škrelja, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Aleksandar Mitrović, generalni direktor Generalnog direktorata za konzularne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Selim Lika, državni sekretar u Ministarstvu kulture Dražen Blažić, pomoćnik direktora Uprave za dijasporu Ivan Jovović, šefica Odsjeka za statusno – pravna pitanja, finansije i iseljeničke isprave u Upravi za dijasporu Elvira Bekteši i šef Odsjeka za informativne poslove i evidenciju iseljenika u Upravi za dijasporu Zoran Đukanović, sačinila je svoj predlog o raspodjeli 100.000 eura za ukupno 57 projekata.

Komisija za raspodjelu sredstava po Javnom konkursu izvršila je bodovanje programa i projekata na osnovu utvrđenih kriterijuma. Na osnovu utvrđenog broja bodova Komisija je utvrdila rang listu programa odnosno projekata, kao i obrazloženi predlog za dodjelu sredstava za sufinansiranje programa odnosno projekta koji je dostavila Upravi, u zakonski određenom roku. Direktor Uprave za dijasporu u potpunosti je uvažio Predlog Komisije, na osnovu kojeg je donio Odluku o raspodjeli sredstava za sufinansiranje programa odnosno projekata.

Prilikom konačne odluke direktora Uprave za dijasporu na osnovu selekcije projekata koji su od strane stručne komisije preporučeni za podršku, dodatno su sagledani kriterijumi i standardi propisani Zakonom o saradnji Crne Gore sa dijasporom-iseljenicima i Pravilnikom o načinu vrednovanja programa odnosno projekata organizacija dijaspore-iseljenika.

Dodatno su sagledani i kvalitet i održivost projekata, programi i projekti sa precizno definisanim programom i učesnicima, programi i projekti koji doprinose jačanju institucionalne saradnje između naših iseljenika i matične države i projekti od značaja za promociju Crne Gore. Uprava za dijasporu će sufinansirati u 2019. godini ukupno 57 programa odnosno projekata organizacija dijaspore-iseljenika iz oblasti očuvanja državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori, očuvanja kulturnog identiteta, jačanja obrazovne, naučne, kulturne i sportske saradnje, informisanja i povezivanja, zaštite prava i položaja dijaspore – iseljenika i unapređivanja privrednog partnerstva.

Komentari: 5

Miljo Novi Sad

24. 06. 2019 - 15:23

Prvo mi nijesmo u Srbiji nikakvi iseljenici nego crnogorska naconalna manjina koja se bori za svoj opstanak i svoja prava. Drugo Žiri koji je ocjenjivao projekte ne bi se reklo na osnovu izvještaja da je baš najkompetentniji.Kako je moguce da se vrednuje više "ČOBANSKE IGRE"od recimo pozorišne prestave profesionalnog pozorišta sa rtalentovanim crnogorskim rediteljem . Istina je da je ovaj seoski producent ove čobanske igre krstio kao "plemenske igre"što često srpski i mađarski živalj dovodi u zabludu da u tom mjestu žive SIJUKSI ili AJOVEa ne Crnogorci.
ŠTA VREDI MILJO,

24. 06. 2019 - 17:04

ŠTO SI U PRAVU. Oni iz Podgorice su alergični na nacionalne Crnogorce u Beogradu. Kažu da su oni remetilački faktor za međudržavne odnose. Za njih nije poželjno da postoje Crnogorci u Srbiji a Srbi u CG pokušavaju državni udar. To je korektan reciprocitet manjinskih prava. Krajnje šizofreno i štetno po CG!
Sveto

24. 06. 2019 - 19:38

Oni bi najsretniji da vi i mi ne postojimo. Prije su to radili hajkom na Crnogorce sad to rade perfidno, usmjeravanje novca. DPS i opozicija Risto sve isto.
Zašto pripadnicima KOS-a

24. 06. 2019 - 19:02

Pitanje, zašto u Srbiji Uprava za dijasporu finansira nazovi projekte kvazi udurženja kada tamo postoji Nac.Savjet čija je to obaveza.Zašto je potrebno davati pare građana C.Gore, ako su tamo ista opredijeljena budžetskim sredstvima za tu namjenu. Nije mi jasno što to radite za kvazi udruženja po Vojvodini, iako je u redu da te pare date nekolicini kriminalaca sa Gazimestana u Beogradu za razbijanje crnogorske zajednice u Srbiji. Ali da baš sve platite to nije u redu prema građanima Crne Gore. !
ALO

24. 06. 2019 - 20:39

PUSTI KOMENTAR ...ALO
Novi komentar