Udruženje psihologa

Uznemireni smo zbog napada na doktorku Pavličić

Udruženje psihologa saopštilo je danas da je uznemireno zbog napada na doktorku Nevenku Pavličić.
Objavljeno: 24. 06. 2019 - 14:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Veoma smo uznemireni što je naša koleginica, dr Nevenka Pavličić, psihološkinja, zajedno sa saradnicama, napadnuta na radnom mjestu, u Kliničkom centru Crne Gore, gdje sve one obezbjeđuju različite preventivne usluge, podršku, liječenja i tretman, ocijenjeno je iz Udruženja psihologa.

U saopštenju se navodi da zaposleni u sistemu zdravstvene zaštite širom svijeta svakodnevno se suočavaju s nasiljem na svojim radnim mjestima.

„Nažalost, i u Crnoj Gori su oni koji brinu o zdravlju svih nas sve češće i sami žrtve nasilja na radnom mjestu Kada se nasilje dešava u zdravstvenoj ustanovi, kao ključnom mjestu zaštite zdravlja, tretmana i liječenja oboljenja, onda to pokreće ozbiljna pitanja o uslovima rada i o nivou sigurnosti svih onih koji nam obezbjeđuju zdravlje. Veoma smo uznemireni što je naša koleginica, dr Nevenka Pavličić, psihološkinja, zajedno sa saradnicama, napadnuta na radnom mjestu, u Kliničkom centru Crne Gore, gdje sve one obezbjeđuju različite preventivne usluge, podršku, liječenja i tretman“, dodaje se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Ovim neželjenim povodom, skreću pažnju ne samo na status psihološke djelatnosti u Crnoj Gori već i na potrebu da se naša struka bolje prepoznaje i priznaje, te da se njenim profesionalcima kontinuirano obezbjeđuju i unapređuju uslovi za kvalitetan rad, zajedno sa adekvatnom zaštitom na radnom mjestu.

„Psiholozi, posebno oni koji rade u sistemima koji se neposredno bave ljudima i njihovom dobrobiti (u zdravstvu, vaspitanju i obrazovanju), svakodnevno ulažu velike napore da sprečavaju nasilje i pomažu onima koji su ga doživjeli, u bilo kojem obliku. Ovog puta, očigledno je da je i njima samima potrebna snažnija i odlučnija pomoć i podrška sistema i ustanove u kojoj rade“, konstatuje se u saopštenju.

Zbog toga, kako se dodaje, želimo da pružimo podršku našoj koleginici, ali i da naglasimo značaj preventivnog i blagovremenog djelovanja na uzroke nasilja, kao i adekvatnih oblika podrške kada se nasilje već desi.

Udruženje psihologa Crne Gore, nastaviće da radi na prevenciji nasilja, tretmanu onih koji su žrtve, ali i akteri i svjedoci nasilja, u granicima svojih stručnih nadležnosti i prema najvišim standardima. Odgovornost je na svakom od nas. Ne boriti se protiv nasilja, znači biti saučesnik u nasilju.

Podsjetimo, doktorka Pavličić napadnuta je prije tri dana na radnom mjestu, a muškarac koji je napao je priveden.

Komentari: 2

Veritas

24. 06. 2019 - 16:18

Ocete li pustit komentar ili moramo pisat hvalosojeve o doktorima, kako su oni humani i mnogo fini, a narod je nepismena stoka. E, pa cudi me da je bas kod psiholoskinje doslo do incidenta a ona je obucena i naucena da zna kako postupati s ljudima razlicitih profila. Izgleda da je odje i znanje malo zakazalo.....ili je pacijent neurancunljiv pa je iz cista mira napao, nicim izazvan.
Sovereign

24. 06. 2019 - 19:05

Надалеко чувени подгорички доктори...
Novi komentar