U Prostoru za umjetnost

Izložba radova Ksenije Škerović Kaluđerović u SGM

U Prostoru za umjetnost u upravnoj zgradi Societe Generale banke Montenegro otvorena je izložba radova umjetnice Ksenije Škerović Kaluđerović
Objavljeno: 24. 06. 2019 - 17:04 Promjenite veličinu teksta: A A A

Umjetnica je izložila jedanaest radova, a predmet njenog interesovanja su čovjek i njegova unutrašnja, psihološka stanja.

Švajcarski psihijatar dr Henri Roršah otkrio je test od mastila - test koji pokreće slobodnu asocijaciju. Svaki nepravilan oblik može da pokrene asocijativni proces. Na osnovu onoga što su njegovi pacijenti otkrivali posmatrajući te nepravilne oblike, mrlje, psihijatar je postavljao dijagnozu.

Ovakav način rada zove se Roršah slikarstvo jer svaka mrlja koja se preklopi na platnu postaje predmet slobodne asocijacije, tako otkrivamo da nas podsjeća na neku stvar ili predmet.

Slike koje stvaram govore o meni i mojim unutrašnjim stanjima, dok asocijacije koje vi pronađete ukoliko vam se oko zadrži duže na slici koju posmatrate, govore samo i jedino o vama. Ono na šta vas neka mrlja ili čitava kompozicija podsjeća će postati simbol vas samih. Tako bi ovo bio moj način komunikacije sa vama“ – izjavila je Ksenija na otvaranju izložbe.

BIOGRAFIJA:

Ksenija Škerović Kaluđerović rođena je u Podgorici 1980 god. Srednje stručno obrazovanje stečeno u Umjetničkoj školi ,,Petar Lubarda“ 1999 god,  Akademiju likovnih umjetnosti završila u Trebinju 2006 god.

Na odsjeku za slikarstvo u klasi profesora Marka Musovića. Posjeduje diplomu o položenom ispitu za muzeologa-kustosa muzeja.

Član je Udruženja Likovnih Umjetnika Crne Gore od 2007. god.

Do sada je izlagala na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Samostalne izložbe:

Diplomska izložba  na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju,2006. god.

Muzej grada Perasta -izložba slika pod nazivom ,,Traganje za

Prostorom“ 2007. god.

Galerija Art- Izložba slika crteža i skulptora 2009. god.

Koncept ART GALERIJA izložba slika pod nazivom „SIMBOLI“ 2018. god.

Nagrade:

Jesenje tradicionalne izložba Srednje umjetničke škole ,,PETAR LUBARDA“ 1998. god. i  Decembarskog likovnog salona ,, Galerija ART“ 2008. god.

Projekat Prostor za umjetnost započet je kao akcija Građanske solidarnosti na globalnom nivou Societe Generale Grupe sa ciljem da podrži rad mladih umjetnika.                    

Komentari: 0

Novi komentar