Da se ne oduzima imovina bez sudske odluke

Venecijanci dali pozitivno mišljenje i niz preporuka

Venecijanska komisija objavila je danas na svom sajtu mišljenje o Predlogu zakona o slobodi vjeropisvijesti u kojem pozdravljaju namjeru  Vlade da ovu oblast urede na moderan način i dala niz preporuka kako bi se unaprijedilo to zakonsko rješenje.
Objavljeno: 24. 06. 2019 - 18:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kada je riječ o vjerskoj imovini, u Mišljenju se navodi da razumiju zabrinutost crnogorske vlasti povodom imovine za koju postoji sumnja da je 90- ih godina prošlog vijeka nasilno registrovana na vjerske zajednice a koje može biti dio kulturne baštine Crne Gore.

„Tim prije što je država - prema članu 78 Ustava –dužna  je da štiti prirodno i kulturno nasljeđe zemlje.Venecijanska komisija pozdravlja u tom pogledu da se rješenja predložena u ovom nacrtu zakona oslanjaju na dugogodišnja pravna načela crnogorskog pravnog poretka i ne temelje se na ad hoc pravilima, specifičnim za ovu situaciju", ističe se u zaključku Mišljenja.  

Venecijanska komija je u zaključcima je dala niz preporuka medju kojima i da upis prava na državno vlasništvo treba da se vrši samo nakon konačne (administrativne) sudske odluke.

Venecijanska komisija preporučuje i da se u Nacrt zakona treba jasno navede da je promjena u vlasništvu nad vjerskom imovinom neće automatski uticati na već postojeće pravo na korišćenje takve imovine.

Takođe, država ima pravo na nametanje strogih uslova za korišćenje imovine kako bi se štitilo kulturno nasleđe, navodi se u zaključcima.

U Mišljenju se pozdravlja činjenica da Nacrt zakona jasno predviđa da registracija vjerskih zajednica nije obavezna i da nije uslov za uživanje prava na slobodu vjeroispovesti.

Osim toga, kako je navedeno u Mišljenju, potrebno je imati prilično liberalan pristup uslovima registracije za vjerske zajednice: čak i vrlo male zajednice sa samo tri člana, uključujući strance sa stalnim prebivalištem u Crnoj Gori, imaju pravo da se registruju u Crnoj Gori.

Nacrt zakona poštuje autonomiju vjerskih zajednica da odluče o njihovim imenima i simbolima.

"Isto važi i za propise nacrta zakona o pravu vjerskih zajednica, bilo registrovanih ili neregistrovanih, na vjersku nastavu i osnivanje vjerskih škola pod određenim uslovima. Kada je posrijedi proces pripreme nacrta zakona, u mišljenju se naglašava potreba da vlasti sprovedu inkluzivne i efikasne konsultacije sa javnošću, uključujući i predstavnike vjerskih zajednica", navedeno je  u zaključcima.

Venecijanska komisija je preporučila i da se obave sveobuhvatne i efikasne konsultacije sa javnošću, uključujući i predstavnike vjerskih zajednica, što je važan uslov da se postigne što je moguće širi konsenzus o ovom pitanju.

Takođe, preporučeno je da se o ovim pitanju konsultuje Ombudsman.

U Mišljenju Venecijanske komisije se naglašava da nije bio zadatak da se ispituje  drugo zakonodavstvo koje će biti primjenjivano u primjeni zakona ako bude usvojen u Skupštini Crne Gore.

Komentari: 20

Objektivni

24. 06. 2019 - 18:20

Znači Amfi na šalter u MUP kao i ostali , ili ne postoji u CG. Bravo .
Sovereign

24. 06. 2019 - 19:01

Који си ти ...."U Mišljenju se pozdravlja činjenica da Nacrt zakona jasno predviđa da registracija vjerskih zajednica nije obavezna i da nije uslov za uživanje prava na slobodu vjeroispovesti."
Drazen

24. 06. 2019 - 19:31

Da ali to se odnosi na običnu registraciju, niko ne mora da se registruje ali ako hoće da dobije pravo na korišćnje crkvi, a o tome opet odlučuje drzava, onda mora da preda zahtjev i da joj korišćenje bude odobreno ili ne od strane države jer je ona vlasnik !!!
Tommy_h

24. 06. 2019 - 18:28

Zakon o slobodi vjeroispovjesti je potpuno razumljiv, jedino Srbija daje sebi za pravo da preispituje odluke Cg.
Marelica

24. 06. 2019 - 18:29

Drzava CG je ucestvovala u izgradnji hrama ispred kojeg je bio organizovan skup! CG je uvijek vodila racuna o svetinjama, nikad ih ne bi ugrozila, kao sto to predstavlja SPC.
Hram

24. 06. 2019 - 19:48

nije hram crnogoraca i crne gore.
GRAĐANSKI

25. 06. 2019 - 11:43

Vlada Crne Gore je višekratno - oficijelno - davala pare za izgradnju hrama! Pojedine uplate su iznosile (barem jedanput) i 2.000.000,00 DM (dvameleona njemačkih maraka)! Što ćemo s parama poreskijeh obveznika koji su Crnogorci - a ima nas najviše?!?
Svetlana_TV

24. 06. 2019 - 18:29

Zakon o slobodi vjeroispovjesti i rijeseno crkveno pitanje je karika koja nedostaje da bi se zaokruzio identitet CG kao nezavisne i suverene drzave! To ne predstavlja atak na bilo koga, vec jacanje demokratske CG!
Enesa

24. 06. 2019 - 18:30

SPC se plasi priznanja CPC jer time gubi vazan mehanizam za politicki i duhovni uticaj na CG.
Svašta

24. 06. 2019 - 19:38

Iz ovih komentara sev idi da ništa nijeste razumjeli i da SPC OSTAJE VLASNIK
Drazen

24. 06. 2019 - 20:35

Nije nego ti ne prihvataš istinu druze, kao i SPC i Srbija vječito u lažima i mitovima !!! Ne da nije vlasnistvo SPC nego ima da pita drzavu moze li da koristi Crkve !!! Dozovi se na vrijeme da s eposle gore ne razocaras !!!
Stefo12

24. 06. 2019 - 21:02

Bilo kako bilo ,bice kako je milo rekao da bude ,tako da risto moras trazit dozvolu
Liberal

24. 06. 2019 - 21:03

E ako ja kapiram sta ovi odlucise ubijte me,pa zar je toliko tesko dat crkve crnoj gori ? Kako moze da bude nas manastir u vlasnistvu SPC koja je registrovana u srbiji,pa dje je tu logika zaboga ?
Крсто Ивановић

24. 06. 2019 - 21:34

Јасно је да државна власт не може доказати да су храмови њени, јер их оповргавају бројни документи. Може силом нешто да отима, али и ми ако вјерници имамо право да се томе одупремо. А да ћемо Владу Црне Горе питати гдје ће да се служи литургија, ко ће бити епископи и свештеници, превише је и за њих незајажљиве.
Sveti duh

24. 06. 2019 - 22:27

Krsto toliko koliko je ovo što si napisao istina i toliko koliko ti vjerujuš u to što si napisao toliko ti porodica napredovala. No i ja i ti dobro znamo koliko je ovo što nam je spremljeno pošteno i kakva nam je, nama Crnogorcima čorba spremljena. No budi siguran Krsto da mi tu čorbu nećemo posrkati, no ćete je vi koji ste je kuvali. Već vi nije srećna rabota i ne može vi se srećno završiti. Ajde ti Krsto polako svojim putem, Krsto Ivanoviću, i ne provociraj nas Crnogorce, lijepo te molimo
Rašo

24. 06. 2019 - 22:40

Krsto, krstićeš se ti uskoro u crnogorske hramove , ako si vjernik, a što se tiče odupiranja , odupirao si se ti i mnogi tvoji prijatelji da Crna Gora ne postane suverena, pa vam to odupiranje nije pomoglo, tako će i sada biti. 18-te su tvoji istomišljenici kad su utopili ime Crne Gore u Srbiju i izbrisali je sa karte svijeta imali sa sobom Srbsku vojsku , Francuze i još drugih , ali ta vremena su prošla. Danas imate samo glasovnu podršku Srbske vlasti iz Beograda i domaće izrode. Ni jedni ni drugi ne mogu poljuljati stabilnost i nezavisnost države Crne Gore.
Dzafer

24. 06. 2019 - 22:52

Krsto- a koji to dokumenti? Kako obmanjujete narod nije mi jasno. Da se razumijemo, sto se tice vasih crkava to nama niti u dzep ide niti iz dzepa. Ali nemogu da sutim kad gledam opstu pljacku i lazovinu SPC.
xy

24. 06. 2019 - 23:02

Nema pola sata, Ивановићу kako je Rade Brajović pokazao dokument o primopredaji Bogorodice Filarmose i ruke Jovana Krstitelja na čuvanje Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj. Znači i to ćete da vratite, a ne manastire i crkve. Sve ćete Ивановићу da vratite. Pa neće Amfilohije više po Hercegovini da voza kosti svetog Vasilja Ostroškog. Sram vas bre bilo, nema u Evropi takvog zla kakvo je SPC i oni koji je podržavaju.
murko

24. 06. 2019 - 22:04

Tuziti venecijansku komisiju venecijanskoj komisiji. Sa dobrim advokatom to moze da se istera. Crkve su crnogorske. SPC napolje. EVIVA Montenegro EVIVA CPC.
ProMonte

25. 06. 2019 - 03:49

Venezia rules ... Montenegro on the roll. Congrats !!
Novi komentar