Netačni navodi MCP SPC da je Vlada planirala "jednostrano preknjižavanje crkava"

Venecijanska komisija u svoje mišljenje uvrstila pravno obrazloženje Vlade CG

Venecijanska komisija je danas na svom sajtu objavila Mišljenje na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti koje je usvojeno na plenarnoj sjednici Komisije u petak, 21. juna 2019, u Veneciji.
Objavljeno: 24. 06. 2019 - 18:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vlada Crne Gore, kao što je već saopšteno, mišljenje Venecijanske komisije smatra veoma pozitivnim, jer je sa najviše evropske stručne adrese nedvosmisleno potvrđeno pravo Crne Gore da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i da obezbijedi da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države.

Nijesu tačni navodi Mitropolije crnogorsko-primorske da je Vlada planirala „jednostrano preknjižavanje crkava“ i da je Venecijanska komisija svojim mišljenjem navodno osujetila tu namjeru Vlade, jer odredbe Predloga zakona o državnoj imovini nije podržala „na način na koji je željela, predlagala i očekivala vlada“.

Istina je upravo suprotna – Venecijanska komisija je u svoje finalno mišljenje uvrstila upravo obrazloženje zakonske procedure za utvrđivanje imovinskih prava koje je članovima Venecijanske komisije zvanično dostavila Vlada Crne Gore nekoliko dana prije održavanja plenarne sjednice. 

Da je upravo formulacija iz obrazloženja Vlade prihvaćena i integralno uvrštena u Mišljenje Venecijanske komisije mogu da potvrde svi članovi Venecijanske komisije kojima je Vladino obrazloženje dostavljeno. Dakle, Vlada ima puno razloga da bude zadovoljna ovom preporukom Venecijanske komisije, jer je formulaciju preporuke sama predložila, a članovi Venecijanske komisije je gotovo jednoglasno prihvatili.

Zbog toga, želimo još jednom da razuvjerimo predstavnike MCP i sve one koje je agresivna kampanja protiv Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti navela na pogrešan zaključak – nema i ne može biti govora o bilo kakvoj namjeri Vlade da jednostrano preknjižava ili oduzima crkve – ako postoji bilo kakav imovinski spor u pogledu vjerskih objekata, on će biti rješavan primjenom važećih zakona, kao i u slučaju svih drugih imovinskih sporova.

Vlada je spremna da uvaži preporuke iz Mišljenja Venecijanske komisija i ne smeta joj ni najmanje ako ga i Mitropolija crnogorsko-primorska sada doživljava kao poželjno i prihvatljivo. Naprotiv, veoma je dobro da upravo stručno mišljenje tijela koje je najviši evropski autoritet za pitanja demokratije i ljudskih prava bude tačka približavanja stavova o ovom važnom društvenom pitanju.

Vjerujemo da objava ovog važnog dokumenta treba da označi prekid javne kampanje koja se vodi protiv Predloga zakona i povratak na argumentovani stručni dijalog u cilju donošenja dobrog i pravednog zakona u korist svih građana Crne Gore, zaključuju iz Vlade CG.

Komentari: 10

Zoran V. Raičević

24. 06. 2019 - 18:22

Samo Bog zna kakav će Zakon na kraju biti, vjerovatno slično kao i sa usvojenim Rezolucijom o 1918., sa kojom se samo konstatovalo kakvo je stanje inače ono što se i znalo!
Vasojevic

24. 06. 2019 - 19:05

Drzava će morati u sudskom postupku da dokaze da ima vlastinstvo.Dakle, supšrotno od onog sto je Vlada pokusala prije venecijnaca da saopsti.Misljenje po Vladu je negativno, jer teret dokazivanja je na drzavu.
Niksic

24. 06. 2019 - 19:33

Nije nego bas obrmuto. Drzavno je drzavno ako nemas papir da je tvoje.
Peśo

25. 06. 2019 - 00:37

Tačno tako... Država ne dokažuje vlasništvo, nego korisnik, ako nijesu legalni upisi. Ali znajte da ima crkvi koje su upisane na Amfilohija... Raazni su vlasnici vjerskih objekata koji predstavljaju SPC.. SIgurno će i to izaći u javnost...
CiNick

24. 06. 2019 - 19:52

Greška teška. Zakonom o vjers.zajednicama Vlada daje šansu popovima SPC da se iz lupežanja izvuku nekažnjeno. Ako im nije na volju tu je podtojeći krivicn zakon po kojemu odgovorni u Katastar moraju pokazat dokumentaciju po osnovu koje su upisali SPC i njezine popove kao titulare državne imovine. Ako se utvrdi da dokumenata nema (a znamo da nema), pod udar zakona dolaze i "titulari", jer su sudionici kriminalne rabote i ne gine im Spuž. Titular imovine u katastarske knjige može se promijenit dostavljanjem ugovora o kupoprodaji, darovnoga ugovora ili sudskoga riješenja o nasljeđivanju. Što SPC ima od rečenoga? NIŠTA. Onda? Pravac Spuž!
Sveti duh

24. 06. 2019 - 22:34

A što ima država? 0! Nema dokaz u smislu zakona koji je neko "bistar" dopunio mišljenjem onako kako ne treba. Dakle ponovo prevara ovoga puta je Marković izigrao Mila. Milo je na potezu!
cg bluz

25. 06. 2019 - 00:38

Ponistenjem Podgoricke skupstine ponistavaju se sva prava Srbijanaca proistekla iz te Skupstine. Da je srece, bilo bi tako. Znam samo jedno, ako Crnogorci ovaj put ne vrate svoje bogomolje nista vise nece biti isto. Crnogorci su izgubili strpljenje, nije ni cudo. Crnogorska omladina vise nema takta niti volje da bude na margini u rodjenoj drzavi. Pitanja se redjaju: Za koga smo obnovili samostalnost drzave, ako se u njoj ne uvazava njen tvoracki narod, Crnogorci. Niko i ne sankcionise one koji nas, Crnogorce, negira, koji nas nazivaju Srbima, volovima, kop.ladima...dakle, bagrom, nikogovicima... E, sad je dosta!
@ ZA VASOJEVSKOG

24. 06. 2019 - 20:08

HA HA HAH RAZBIO SI IH VASOJEVSK.VLADA CE MORATI DA DOKAZUJE A NE SPC.BLAGO TI U PAMET
danilo s.

25. 06. 2019 - 10:35

Ako je tako, neka vlada krene do Cetinjskog manastira i tuže SPC za podnošenje falsifikovanih dokumenata i učešće u pljački državne imovine. To je bar lako dokazati. Možda neki od ovih popovskih "stručnjaka" završi tamo dje su odavno trebali?
Kkkk

24. 06. 2019 - 19:40

Ništa ovo dok ne vidimo u praksi, do sad je praksa bila država protiv CPC i Crnogoraca a riječima obećanja i obećanja pred izbore. Dijela, oćemo.
Novi komentar