Ko stoji iza nove afere (VIDEO)

Da li se ponovo zaoštravaju odnosi između Rusije i Crne Gore?

Portal In4s objavio je tri prisluškivana razgovora koje je, navodno, tokom 2005. godine imao tadašnji ambasador zajedničke države Srbije i Crne Gore u Moskvi, Milan Roćen
Objavljeno: 24. 06. 2019 - 19:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

Šef dopisništva ruskog lista Komersant za Balkan, Genadij Sisojev, ocjenjuje kako do sada nijesmo čuli ništa kompromitujuće i dodaje kako sve ukazuje da iza ove afere - stoji neko drugi, a ne Rusi.

Prisluškivani razgovori vođeni su, očigledno, iz amabasade u Moskvi, ali više činjenica jasno pokazuje da afera nije kreirana u Rusiji, kaže sagovornik Prve.

Na to, najprije, ukazuje sadržaj razgovora - priča se o konstruktivnoj ulozi Rusije oko referenduma iz 2006, a zvaničnoj Moskvi ne odgovara da se to objavljuje.

Evo što za Prvu kaže o ciljevima zbog kojih bi mogla biti kreirana nova afera:

Šef dopisništva ruskog lista Komersant za Balkan kaže da je siguran da nijesu Rusi u pitanju.

- Drugo, mnogo bitnije, u transkriptima razgovora na ruskom piše - ne može da se razabrere. Bilo ko da je "skidao" razgovor a Rus je, to mu je maternji jezik, razumio bi što se govori. Zato sam siguran da nijesu Rusi - kazao je Sisojev.

On dodaje kako je prvi cilj ove afere očigledan - da neko želi da se opet zaoštre odnose Moskve i Podgorice.

Podsjeća, kako u posljednje dvije godine nije bilo teških riječi ni sa jedne strane.

Prema nekim informacijama postoji spremnost obje strane da se krene u normalizaciju odnosa, pa je jedan od ciljeva da se to spriječi i to uoči špica turističke sezone jer, zna se što znači dolazak ruskih turista u CG.

Drugi pravac na koji ukazuje sagovornik Prve su odnosi Beograda i Podgorice u jeku rasparave o statusu SPC.

- Prije par dana predsjednik Vučić rekao je kako je vrijeme da obje strane spuste loptu. Odmah potom pojavljuju se ovi razgovori. Razlog bi mogao biti želja nekoga da spriječi predsjednika Vučića i rukovodstva obje zemlje da spuste loptu - ocijenio je Sisojev.

Novinar s dugogodišnjim iskustvom koje podrazumijeva i praćenje afera ovog tipa, ne isključuje da će kreatori pokušati da stvari zaoštre.

Nakon, kako ocjenjuje serije potpuno benignih razgovora, koji više govore u prilog nego protiv onih koji su prisluškivani, moglo bi se dogoditi da se pojavi i montirani audio-materijal u kojem bi se iz više razgovora pokušao napraviti novi sadržaj - s ciljem da se izazove šteta.

Komentari: 8

Zna se ko stoji iza ovoga

24. 06. 2019 - 20:22

Ne treba biti MI6 da se ovo razumije.
Ko?!!!!

25. 06. 2019 - 00:16

Samo su dvije službre, tada 2005, mogle da snimaju telefonske razgovore na relaciji Moskva-Podgorica. Prva je ruska tajna služba, bilo koja od njih. Druga, koja je tada bila locirana Podgorici i imala trehničke mogućnosti da snima pomenute razgovore - je KOS. I djeci je jasno kod koga su sada ti snimci. Rusija ne bi smjela da objavljuje razgoovre, mada ih je snimala. To bi dovelo do toga da ih sve svjetske službe gledaju sa podozrenjem (postoje neka nepisana pravila), jer razgovora ne objavljuje ni jedna služba, mada ih ima. Takav presedan bi mogao "da povuče nogu i prema Ruisiji". Đoko Orlandić
Predator

25. 06. 2019 - 06:24

Barem je sedam sluzbi pokrivalo objekte. Dvije iz okruzenja.
Freeman

25. 06. 2019 - 08:59

Samo hoću da konstatujem ,da su izgleda snimljeni svi bitni razgovori i dogovori i samo je pitanje kada će biti objavljeni.Niko nije siguran.
Ljubitelj Tutusa

25. 06. 2019 - 09:53

Mislis da je to svrha ovog srpskog uratka?
=

25. 06. 2019 - 09:47

Sram daje voćstvo Rusije-nekadašnji hrabri i pošteni ruski narod ponizili da se stidi pred cijelim svijetom
L Dabanović

25. 06. 2019 - 09:58

Što čine vođe Rusije od Rusa-kad su im Turci sa rajom otrcana Srbina bili neprijatelji-zvali Crnogorce u pomoć.A sad im Turci i Srbi otrcana srpstva prijatelji a Crnogorci neprijatelji.
milo radus

25. 06. 2019 - 12:43

"u sve se mijesa" - vec provjeren "zacin" zvani; IN4S !
Novi komentar