O mišljenju VK

Džomić: Bili smo u pravu, nema preknjižavanja crkvene imovine

Nakon današnjeg objavljivanja mišljenja VK o Vladinom prijedlogu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske SPC protojerej-stavrofor Velibor Džomić kazao je za Radio Svetigoru da se pokazalo da su netačna uvjeravanja predstavnika crnogorske vlasti da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje o prijedlogu tog zakona.
Objavljeno: 24. 06. 2019 - 21:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

„U vezi odredbe o crkvenoj imovini pokazalo se da smo istinu zborili kada smo rekli da nema saglasnosti VK za jednostrano preknjižavanje imovine crkava i vjerskih zajednica. Dakle, to nije prošlo, nije dobilo pozitivno mišljenje. A ono što je jako važno, mogućnost, dakle, koja stoji pred državom kao subjektom prava, postojala je i do sada. Ništa novo u odnosu na ono što već danas pa i decenijama svaki subjekt, pa i država kao subjekt prava ima, a to je dostupnost sudskim organima. Nema one ideje da se jednostrano preknjižava imovina na osnovu popisa organa uprave nadležnog za imovinu i da katastar postupa po tome. Naprotiv: svako može da podnese zahtjev, i ja mogu danas da podnesem zahtjev da je vaš stan moj, ali to ne znači ostvarivanje prava po tom zahtjevu“, rekao je on.

Podsjetio je da je upravo to bila intencija člana 62 i 63 ovog Vladinog predloga zakona.

„Ta intencija nije dobila prolaz. To je moguće, samo nakon završene upravno-sudske procedure, upravno-pravne procedure, u slučajevima kada negdje nije završen državni premjer. A tamo gdje su okončani postupci, gdje je sve završeno, gdje već decenijama i godinama postoje pravosnažna rješenja, tamo isključivo putem sudske odluke… I to znači da onaj koji tuži, u ovom slučaju ako bi to bila država, mora da dokaže svoje pravo da je bila vlasnik crkvene imovine. A to je, vjerujte mi, odgovorno tvrdim – nemoguće“, kazao je Džomić.

Dodao je da se iz prvog čitanja ovog mišljenja vidi da, sve i kada bi se desilo da u nekom pojedinačnom slučaju država bude uknjižena kao vlasnik neke seoske crkve, ona nema pravo da utiče na status korisnika da ona određuje „ko će u kakvu crkvu da ide“.

„Venecijanska komisija je u tome izričita. To su, dakle, postupci koji su apsolutno nepotrebni i štetni“, naglasio je on.

Džomić je rekao da i on smatra da ono što jeste kulturno nasljeđe Crne Gore treba da bude štićeno, te da je Zakonom o zaštiti kulturnih dobara ono već zaštićeno.

„Crna Gora treba da dobije jedan moderan zakon koji će biti poštovan od svih, koji će biti prepoznat kao zakon o slobodi a ne kao zakon o pravnom nasilju ili bilo kakvoj drugoj vrsti nasilja, što ne dao Bog nikom“, kategoričan je Džomić.

On je najavio da će obiman tekst mišljenja, koje u sebi sadrži i mnogo drugih tema, u Pravnom savjetu Mitropolije SPC biti podrobno analiziran narednih dana.

„Daćemo i javno saopštenje, jednu pravnu analizu o tome. I mi i dalje, naravno, ostajemo otvoreni za ono što jeste stručan dijalog, što jesu pravna pravila i civilizacijska dostignuća, za ono što jeste opšte dobro ovoga naroda i ove zemlje. Samo tako se može doći do pravoga rješenja. Ovo je pokazalo da jedan pravni akt ima mnogo veliki značaj u društvu kao što je crnogorsko, da može da izazove ogromne probleme. Nadamo se da to nikom nije cilj i želja“, zaključio je Džomić.

Komentari: 24

Tiki

24. 06. 2019 - 21:28

Zar ovog nijesu proćerali.
kkkkk

24. 06. 2019 - 21:53

a jedini je ranko smio da ga oćera, ovi ne smiju ni sad kad džima i ekipa iz srb i cg im kruže oko kuća.
Sveti duh

24. 06. 2019 - 22:29

Mislim da govori istinu
@ Svetom duhu - Petar Aleksć

25. 06. 2019 - 06:01

Ne shvataš debele jade i svu grozotu ovog nepočinstva nezabilježenog u istoriji CG. A moraš shvatiti da to čine u očaju! Elem, CG ima javni dug od preko 3 milijarde i sto miliona. I on progresivno raste. I dolazi vrijeme vraćanja kredita. Kako i odakle? Kredit za kredit!!!! Katastrofa! Kao Grčka?? A oni u ambisu su morali se odreći luke Pirej - sada i solunske. Pa njemci grade autostradu od Soluna do EU. Naravno, preko Srbije. A CG? Ona ima još uvijek neotuđenu imovinu u vlasništvu SPC, po nekoj gruboj procijeni - veću od milijarde!!!! Eto zgode - pa ti vidi sada!
Sveti duh

25. 06. 2019 - 20:23

E moj Aleksiću sa Cetinja vjerujem. Pa viđi ovako, naše crkve su naše crkve. A ja sam Crnogorac. Naše crkve u Riječkoj nahiji niko dirati neće bez veljega đavola, ni Amfi ni Milo ni bilo ko. To su naše crkve, seoske građene od strane naših predaka. O kakvoj SPC ti pišeš?! E moj Aleksiću. Crkva je tijelo Hristovo a tebe interesuje samo materijalno, objekti crkava
Realno

24. 06. 2019 - 21:37

Mislim da Dzomic govori istinu, iako nama Crnogorcima to ne ide u prilog, treba postovati misljenje savremene civilizovane Evrope, i prihvatiti stanje kakvo jeste. Niko nama Crnogorcima nije kriv sto volimo tudjine.
Nadrealno

24. 06. 2019 - 22:00

Mi Srbi smo takvi da nam je tuđe milije. Gde god da dođemo odmah proglašavamo da je naša teritorija. Držimo se i one stare paraole "tuđe hoćemo svoje ne damo."
Objektivni

24. 06. 2019 - 22:19

Ne govori istinu i on to zna. Sudskim putem se vrati imovina. Ali to ne znaci da se odmah iz nje ukloni SPC . Nego polako.
Sveti duh

24. 06. 2019 - 22:30

Možda ti voliš ali onda nijesi Crnogorac
Kod "Boba"

24. 06. 2019 - 22:58

Kako onda samo predstavnik Srbije bješe glasao protiv ovakvog stava?! Valjda se nije prvo konsultovao sa Džomom Diplomom?! Imate li pojašnjenje za ovolike disonance između srba i srba?
Kako da ne

24. 06. 2019 - 23:22

Prvo ti nijesi crnogorac jer crnogorbi ne vole tuđe, to je običaj kod srbijanaca a odskora i posrbijančenih crnogoraca. Vama crbima zapad čas valja čas ne valja. Država treba da povrati ono što je njeno a sad se vodi na sektu spc,
Sremac

24. 06. 2019 - 22:06

Neka im ostane sve, samo Cetinje i Ostrog da se dodeli CPC. To donese para kao sve ostalo yajedno.
Ne

24. 06. 2019 - 23:29

radi se o novcu, kad su Crnogorci bili škrti, radi se o okupaciji, otuđenju i rovarenju protiv građana i države Crna Gora! Sve što su oteli ima da vrate građanima suverene države Crna Gora! Vakat je!
@ Sremac

25. 06. 2019 - 10:32

U redu bi bilo za Cetinje (ono je Ivanova zadužbina - a i pola Cetinja inače nije slovenski narod - prezimena im nisu na ić ili vić), ali Ostrog godišnje donosi oko 12 miliona keša i na to im je zinulo d..pe - kakva vjera, kakva tradicija, kakva istorija, kakav identitet - ništa od toga. Pare u dzep i mirna Bosna!!!!
Peśo

24. 06. 2019 - 22:18

Džomoću, na zahtjeva države i na osnovu hronologije upisa, ako nemaš dokaza o vlasništvu, na prvom ročištu kod katastra izgubićete pravo vlasništva, bez sudske odluke... Znaš ti to dobro.... Ako si se upisao nezakonito ide neko iz katastra na krivično gonjenje, a i vi snjim...
Miko

25. 06. 2019 - 00:20

Milo nel odgovara za upise. On je bio na vlasti.
Rašo

24. 06. 2019 - 22:20

Pa nema jednostranog, ali ima sistematskog preknjižavanja imovine. Sve ono što su Srbi izgradili neka ostane njihovo. Sve ono što su uzeli 18-te , biće vraćeno Crnoj Gori. Džomić neka po Srbiji krčmi imovinu, ovu našu će vraćat polako.
xy

24. 06. 2019 - 22:52

Oče Velibore, vi ste mladi pa ne znate, pitajte mitropolita Amfilohija, šta dobije onaj ko je u pravu. Ako je g. Amfilohije zaboravio, evo za svaki slučaj, ja ću vam reći. Dobije k**** da izbije oči. Tako je barem bilo kad sam ja bio mlad. A sad da vam, oče Velibore, kažem, tj. da vas pitam. Da li ste pre desetak minuta 22,30 gledali Rada Brajovića na RTCG. Ako jeste verovatno vam je već zlo, predinfarktno stanje, ako niste, bogami se pripremite, malo bensedina, malo loze ili malo više dobrog crnog vina, u svakom slučaju, nikako nemojte biti nepripremljeni. A za čitaoce, u par rečenica. Negde 70-tih crnogorska policija uhvatila je srpske popove kako prodaju zlato iz Ostroga i uz zlato, vredne relikvije. Tom prilikom je zaplenjenja ruka Jovana Krstitelja i Bogorodica Filermnosa, oboje spremno za prodaju. Posle desetak godina Bajović je pomenute dve relikvije "ustupio na korišćenje MCP, tj. tadašnjem mitropolitu" Znači, Džomiću i ruku Jovana Krstitelja + ćete da vratite Crnoj Gori.
Dobro si se zamaskirao

24. 06. 2019 - 23:23

Cedomire Jovanovicu ti li si?
Materijalno

25. 06. 2019 - 04:38

Imovina je jedino što im je važno. A stara narodna izreka kaže: Bolje popa vezat no se s njim natezat-
L Dabanović

25. 06. 2019 - 04:46

Ajde podaniče otecane duhovne crkve i naroda otrcana srpstv Srbije ne baljezgaj.Sve što je u crnogorsku državu Crnu Goru je NjENO I NjENOG NARODA.Ne može NjIHOVA SVJETOVNA I DUHOVNA VLAST pripadat nijednoj drugoj državi i narodu.Nijesmo mi poput naroda otrcana srpstva i crkve da budemo svačiji pašaluk i milet-inače ne bi se od takvih razlikovali.Brzo će mo se od čavka-koji se kite tuđim perjem-otarasit.Vlast koja je uz pomoć takvih mogla zadovoljavat lične prohtjeve i opstajat više nema budućnosti.
Imovina

25. 06. 2019 - 07:03

Tako je Džomo. Ne mogu nam ništa. Upravni Sud je uvijek na našoj strani.
danilo s.

25. 06. 2019 - 10:28

Bogumi, do sada je bio. Tako da ovo nije ni najmanje smiješno. Od Zakona je mnogo važnije - da li se i kako - primjenjuje? Zato sve ove igre oko Zakona treba ostaviti dok ne budemo vidjelio kako će se ovaj novi Zakon primjenjivati. Vladi ostaje kratko vrijeme da pomogne CPC da postane dovoljno jaka i kredibilna da bi dobila tomos od Vaseljenskog patrijarha.
danilo s.

25. 06. 2019 - 07:33

"Bio sam u pravu" (Džomoć) - Očito, vama je isključivo stalo do toga da vi ("vaše velikoumlje") budete u pravu? Ako ste vi zadovoljni i mi smo. To znači da je odluka VK bila "pravedna"? No, mislim da je za radovanje bilo koga prerano. Tek kada se finalizira tekst Zakona i usvoji u Skupštini CG, onda će biti vrijeme za radovanje jednih, i plakanje drugih. I znaćemo da li je Džomić najpametniji stranac u CG?
Novi komentar