Prihvaćeno da bivši izvršni direktor Atlas banke bude svjedok saradnik

Đurđić svjedočio o spornim poslovima u slučaju „Karbon“


Bivši izvršni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić saslušan je u Specijalnom tužilaštvu u svojstvu svjedoka saradnika u slučaju „Karbon“, saznaje Pobjeda. Viši sud je usvojio prijedlog njegove odbrane i dodijelio mu status svjedoka saradnika.


Objavljeno: 25. 06. 2019 - 06:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Đurđić je ispričao po čijem nalogu su obavljani sporni poslovi i kako je došlo do propusta u radu koji su se našli u fokusu istražitelja.

U tom predmetu Duško Knežević je prvookrivljeni, dok su pod istragom i njegovi saradnici Marko Nikolić, Brankica I Biljana Bašović.

Okrivljeni se terete da su za 1,9 miliona eura oštetili firmu „Global karbon“ čiji je osnivač IBM.

Predstavnici Tužilaštva su 25. januara, na konferenciji za medije, predstavili šemu I objasnili kako su IBM i Atlas banka posredstvom „Global karbona“ omogućavali kreditno zaduženje većem broju povezanih osoba i firmi za kupovinu karbona.

Karbon nikad nije kupljen, krediti su završili kao depoziti povezanih pravnih lica u Francuskoj.

Knežević je – davanjem pozajmice od milion eura koja nikada nije vraćena i kolaterala na više od 900.000 eura za kredite povezanih kompanija, oštetio IBM banku.
Prethodno je Đurđić potpisao sporazumno priznanje krivice u slučaju Kaspija. Za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju pristao je na kaznu od šest mjeseci koju bi izdržavao uprostorijama stanovanja i da plati Višem sudu 2.000 eura I 200 eura Kliničkom centru.

Sporazum sa Đurđićem je usvojio Viši sud.

(opširnije u Pobjedi)

 

Komentari: 0

Novi komentar