VK objavila mišljenje o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti

Kulturna baština pripada državi

Venecijanska komisija objavila je juče Mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica, naglašavajući da se radi o dokumentu koji obezbjeđuje novi pravni okvir „za ostvarivanje prava na slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja koje uzima u obzir postojeće I istorijske uslove u zemlji danas predstavlja neophodnost“.Objavljeno: 25. 06. 2019 - 07:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

U dokumentu na 25 strana ukazuje se da Vladin dokument „donosi značajne pozitivne promjene postojećeg, zastarjelog zakonodavstva“ i da je usklađen sa međunarodnim okvirima.

Ovo tijelo Savjeta Evrope pozdravilo je ,,istinske napore crnogorskih vlasti da zamijene Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977, novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti“.

Dva su osnovna razloga za takav stav Komisije. Prvo, kako ističu, moderna država Crna Gora, nakon nezavisnosti 2006. i prema Ustavu usvojenom u oktobru 2007. godine, djeluje u uslovima koji se fundamentalno razlikuju od pravnih, političkih i socijalnih uslova u vrijeme SFRJ. Osim toga, ,,od usvajanja Zakona iz 1977. godine značajno su se razvili međunarodni standardi u oblasti slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja“, što govori o neophodnosti donošenja novog zakonskog okvira.

REGISTRACIJA

Venecijanska komisija preporučila je crnogorskim vlastima da u Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja I pravnom položaju vjerskih zajednica, pored ostalog, mora biti precizirano da „registracija vlasničkih prava države treba da se izvrši tek nakon donošenja pravosnažne (upravne ili sudske) odluke“. To znači da član 63 stav 2 „treba izmijeniti I navesti da će organ javne uprave nadležan za poslove katastra registrovati zahtjev države za upis vlasničkih prava“.

U Venecijanskoj komisiji takođe naglašavaju da „nacrt zakona mora jasno navesti da promjena vlasništva nad vjerskom imovinom neće automatski uticati na ranije postojeće pravo korišćenja te imovine“, te da država u svakom slučaju ima pravo da nametne stroge uslove korišćenja imovine, kako bi zaštitila svoje kulturno blago, kao i da dodjeljivanje svih predmeta specijalizovanom sudu bi moglo povećati efikasnost I konzistentnost.

Ističu i da zakon „treba da obezbijedi ključne standarde dokazivanja koji će se primjenjivati u upravnim i sudskim postupcima kako bi se dokazala imovinska prava“.

(opširnije u Pobjedi)

 

Komentari: 2

GRAĐANSKI

25. 06. 2019 - 08:25

Srbalji, Kosovo ste izgubili uz skoro apsolutnu podršku međunarodne zajednice da ga na civilizovani način i samo jednijem potpisom g-dina Ahtisarija - "preuzmu" Albanci. To moćne evropske države učinješe, zarad toga što ste preko onoga nesretnjega Crnogorca Jovićevića (Gavrila Principa) i njegovoga pucnja u suštini otpočeli propast Austro-Ugarske. Daklen, navrh 100-njak godinah uslijedila je kazna za taj (s vaše bande režirani) čin - osveta uplivne Austrije. To leži u osnovi. I to ste skupo platili. Ovo sad (istom navrh 100 godinah) civilizovano i jedino pravično vrtanje našijeh svetinjah (i blaga crnogorske kulture) u pośed države Crne Gore je najmanja moguća cijena (iako za vas previsoka) da "platite" (iako se ljucki životi (preko 1o tisućah) platiti ne mogu (zato vi je najmanja moguća cijena, tj. džabe) za sve one okupatorske prevare a zlikovačke užasne zločine i nesojski genocid i - ovaj sadašnji kulturocid! Tako je to kad je neko dosljedno evropsko zastiđe!
GRAĐANSKI

25. 06. 2019 - 10:06

Ukratko: na civilizovan način i u skladu sa evropskim normativima - vrtanje svega onoga što su nam krvavijem putom i na sramni način "tamo oni" oteli.
Novi komentar