Premijer na poslovnom forumu u Bakuu

Marković: Najstabilnija smo država Zapadnog Balkana i sigurna investiciona destinacija

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je danas u Bakuu na Poslovnom forumu Azerbejdžan – Crna Gora da je naša zemlja najstabilnija država regiona Zapadnog Balkana, zemlja visokog ekonomskog rasta i izdašnih ulaganja u infrastrukturu što je uz članstvo u NATO-u preporučuje azerbejdžanskim investitorima.
Objavljeno: 25. 06. 2019 - 10:28 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Stabilnost je preduslov ekonomskog prosperiteta, a izvjesnost riječ koja je jednako važna i u politici i u ekonomiji. Crna Gora je danas najstabilnija zemlja u regionu Zapadnog Balkana i u ovom dijelu Evrope. To nas čini ekonomski i politički pouzdanim partnerom. … Članstvo u NATO-u bio je signal investitorima da je Crna Gora destinacija koja u domenu bezbjednosti dijeli najviše standarde i vrijednosti partnerskih država potvrđujući sigurnost za već povoljan investicioni ambijent. Već u prvoj godini nakon učlanjenja vidjeli smo značajan porast investitora i broja turista iz zemalja NATO-a“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković obraćajući se Poslovnom forumu koji je okupio desetine crnogorskih i azerbejdžanskih privrednika.

Predsjednik Marković je rekao da crnogorska ekonomija već tri godine zaredom bilježi jednu od najvećih stopa rasta u Evropi, više od 4,7 odsto  na godišnjem nivou, te da je samo za dvije posljednje godine povećan broj zaposlenih za gotovo 8 odsto, da u Crnoj Gori posluju investitori iz više od 110 država, da su u našoj zemlji prisutni najprestižniji svjetski turistički brendovi i da Crna Gora ima najveću stopu stranih direktnih investicija po glavi stanovnika u regionu, sa ukupno uloženih 6,5 milijardi eura u periodu od 2006. do 2018. godine.

„U oblasti turizma Crna Gora se u posljednjih 15 godina, kroz projekte kao što su Porto Montenegro i Luštica, te valorizacijom prirodnih ljepota i potencijala, pozicionirala kao jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija. Trend se nastavlja kroz crnogorsko – azerbejdžansko partnerstvo i projekat Porto Novi koji sobom nosi novi nivo prestiža, otvaranjem jedinog hotela u Evropi u okviru brenda „One & Only”. Projekat Porto Novi se realizuje shodno planovima, a sa inicijalnih 260 miliona eura, ulaganja se kreću ka dodatno planiranih 970 miliona, što ga svrstava u sam vrh stranih investicija u Crnoj Gori. … U oblasti energetike, izgradnjom podvodnog kabla za prenos električne energije koji spaja crnogorsku sa italijanskom obalom, Crna Gora se pozicionirala kao regionalno energetsko čvorište. Za zemlju skromnih demografskih brojki, ovo ima veliki značaj. I u oblasti energetike Crna Gora i Azerbejdžan imaju konkretne aktivnosti. Projekat Transjadranskog gasovoda (TAP), koji, zajedno sa krakom Jadransko – Jonskog gasovoda (IAP – dužine 94 kilometra kroz Crnu Goru), ne samo da će označiti strateško povezivanje naše dvije države i osnažiti energetske izvore Crne Gore, veće će i učvrstiti poziciju Crne Gore kao energetskog čvorišta“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Marković je rekao da je državni prioritet sada razvoj Sjevernog regiona, koji nudi velike šanse investitorima, te da država ulaže do sada najveći novac u gradnju i obnovu saobraćajne infrastrukture.
„Jezik privrede je univerzalan. To je jezik u čijem su osnovu obostrana korist i razvoj kao uslov opšteg napretka. Kada na njemu razgovaraju prijateljski narodi i kulture, kao što je to u slučaju Crne Gore i Azerbejdžana, možemo da očekujemo dalju perspektivu i blagostanje za naše građane“, zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković na Poslovnom forumu Azerbejdžan – Crna Gora.
 

Komentari: 11

Nick

25. 06. 2019 - 11:15

Pogledajte temu dana na vasem sajtu.. "Sve vise mladih bjezi iz Crne Gore glavom bez obzira
Dragan

25. 06. 2019 - 11:46

Kako to - bježe, kad na dnevniku RTCG-e, smo svako veče, bar u dvije stvari primjer i najbolji u Regionu i Evropi. Biće da si ti nešto pogrešno shvatio.
Pa što je problem?

25. 06. 2019 - 11:44

"Najstabilnija smo država Zapadnog Balkana i sigurna investiciona destinacija", kaže premijer, a UN izvještaj kaže da smo jedina država u Evropi kaja je zabilježila pad stranih investicija. Ja znam ko je upravu, nije teško pogoditi. A o stabilnosti, vama na procjenu /klan ovi, klan oni, mafijaški obračuni, nacionalne podjele nikad izraženije, ala nova Bosna ili Kosovo/.
Pa problem je

25. 06. 2019 - 17:30

Nijesmo mi ka Vučić da svake neđelje otvaramo po jednu fabriku.Mi otvorimo jednu u pet godina pa čekamo da proradi,ako proradi da vidimo kakav je gazda kaveljer,pa onda umrežavanje interesa mafije(nemoj da pomisliš svašta to je sinonim za vladinu inspekciju)i političkih grupacija na čelu sa GLAVNIM ...td i td
!?

25. 06. 2019 - 12:24

Administrator neće uporno da objavi bilo koju malo jaču kritiku na račun vlasti. Vi iz Analitike mi li ličite na Gavrila iz "Tri karte za Holivud", jednostavne "nećete da znate ništa što ne treba da znate", hahaaaaaa. Gdje smo mi pošli...
!?

25. 06. 2019 - 14:00

Ipak ste objavili komentar "pod Dragan", pa se izvinjavam Administratoru.
Seli gori

25. 06. 2019 - 12:35

a baba se češlja, i češlja, i češlja...
Laži...

25. 06. 2019 - 12:48

Neka to no je i turista više za 8% nego lani u ovo vrijeme... Ahahaha
Ko ne vjeruje očina mu...

25. 06. 2019 - 13:50

ja sam 8% posto mlađi nego prošle godine.
Danac

25. 06. 2019 - 21:25

Zamislite potencijalnog investitora koji čuje da postoji mogucnost da se nacionalizuje crkvena imovina. Ako je normalan pobjeći će glavom bez obzira.
Velje brdo

21. 11. 2019 - 10:04

Evo 30 srbalji su remetilacki faktor na balkanu sve sto vise rnjaju sve im je gore
Novi komentar