STAV -Boban Batrićević

Zatočnici izmaštane istorije

Još je prije nekoliko decenija Hobsbaum primijetio da određena vrsta istorijskog narativa može imati opijumsko djejstvo na svoje konzumente. I istina je da to makovo mlijeko - istorijska neistina upakovana u naučnu formu - mirođisana patetikom, istorijskim “pravom” i kultom žrtve može izazvati spektakularne halucinacije.
Objavljeno: 26. 06. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tako simplifikovana i banalizovana slika prošlosti i pored svih radara istorijske profesije veoma lako i u velikim količinama nalazi mjesto na tržištu. Oni koji u ovom slučaju proizvode i stavljaju u promet takvu istoriju nijesu ništa drugo do obični dileri koji zavodeći korisnike, zapravo zarađuju i zadovoljavaju svoje, što bi Žižek rekao – superegopolitičke motive.

BEZOČNO MIJEŠANJE

Prethodnih je dana bilo puno riječi o istoriji. Vlada Srbije bezobzirno se i bezočno umiješala u unutrašnja pitanja Vlade Crne Gore, držeći pritom Crnogorcima čas istorije. Srpske istorije. Tačnije – svoje verzije srpske istorije.

Tu verziju srpskeistorije, taj fantastični scenario za rat i velikodržavni zigurat ozidan imperijalnom opekom od gline sa svih srpskih zemalja, sjajno je kritički profiltrirao možda i ponajbolji savremeni srpski književnik Svetisav Basara u svojoj zbirci eseja – Atlas pseudomitologije.

Basara se u tim tekstovima rva s mitovima koji koče Srbiju da izađe iz političke zaostalosti – pomeđu ostalogato su: mit o Kosovu, mit o Svetosavlju, mit o Vuku Karadžiću i mit o vječnoj zavjeri protiv Srba. I zbilja je čudno kako tako velika nacija kakvi su Srbi, koja je iznjedrila toliko vrsnih naučnika i umjetnika, može proizvesti toliko lošu i štetnu verziju svoje istorije – verziju koja joj je na vratu posadila žednog vampira koji već vijek siše njene najbolje sokove.

Zbog te verzije porođene su teške nacionalne frustracije, a Srbija se polako vraća u granice koje je imala taman prije nego su njeniideolozi osmislili pandržavni i vaskolikosrpski program ujedinjenja “srpskih” zemalja.

„SRPSKA“ ZEMLJA

Selakovićeva definicija Crne Gore kao “klasične srpske zemlje” najbolji je prikaz zaludnosti i neracionalnosti te vizije i te politike. Iako valjda ni sam ne bi znao definistati što to znači “klasična srpska zemlja”(da li se radi o nekoj srpskoj Atlantidi iz antičkih vremena ili o nekoj stilskoj akrobaciji?), Selaković ipak, kao one nepismene vidarke iz narodne pjesme ponavlja bajalicu naučenu iz psudomitološke filozofije vaskolikosti srpstva.

nikolaselakovicNego, da ta verzija nije opijumska i da se od nje ne zarađuje, sigurno bi se nakon raspada Jugoslavije i ratova sa Slovenijom, Bosnom, Hrvatskom i Kosovom, preselila na marginu. Međutim, na srpsku i regionalnu žalost ona je nadživjela i Slobodana Miloševića i Ratka Mladića i Radovana Karadžića, i ne samo nadživjela, već posljednjih dana pokazala nevjerovatnu žilavost, budući da su se srpski zvaničnici, mediji i intelektualci smjenjivali kao na mađijskom recitalu i ponavljali iste magične riječi o srpskosti Crne Gore.

Prateći njihove izjave, čovjek može pomisliti da oni nijesu svjesni onoga što izgovaraju, da su u stanju transa, da je njihova tijela zaposio zloduh koji progovara umjesto njih. I u pravu je Biling kad kaže:

„Što više tvrdimo da pamtimo prošlost - ili što više neka grupa tvrdi da poznaje svoju istoriju – to će se taj konstruisani opis bolje održati. Krajnji rezultat je individualno ili kolektivno zaboravljanje postignuto uz pomoć pamćenja učvršćenog u često ponavljanoj priči.“

Ta izmišljena i konstruisana prošlost po kojoj je svaki pedalj đe je zagazio neki Nemanjić tokom srednjovjekovlja oplemenjeno i svetorodno srpsko, pravoslavno tlo, funkcionalizovana u političkoj varijanti, a omeđena navedenim mitovima, postala je univerzalna filozofija u kojoj zakoni pandržavne logike (naizgled) perfektno funkcionišu budući da ne poznaju limite vremena i prostora.

MITOLOGIJA

Zgušnjavanjem i ubrzavanjem istorijskog vremena nanovo, remitologizuje se slika i dobija poželjna predstava. Po tom scenariju, veoma lako, savremenici, ili čak iste osobe mogu postati Sv. Petar Cetinjski i Amfilohije; Nikolaj Velimirović u čas postaje filosemita, a Dragoljub Mihailović heroj. Srpski političari, ali i mediji te favorizovana slika prošlosti u sistemu obrazovanja sabijeni u takav okvir nekako podśećaju na amaterske igrače karambola. Oćete onom glavnom kuglom da osvojite poen – cak - udarate u špondu Kosovo, kugla vam se ili vraća ili udara u drugu špondu – ugroženost i zavjera protiv Srbije.

I tako u nedogled,vječno vraćanje istog,sve bez rezultata, jer je srpska galaksija omeđena mitovima koje je opisao Basara. I zaista, nama iz Crne Gore takva slika ne bi predstavljala problem da nijesmo u komšiluku i da nemamo duboke veze sa Srbijom. No te duboke veze očas uz pomoć verzije istorije koju promovišu zvanična srpska istoriografija, srpska crkva, akdemija nauka i vlada, postanu bezgrešno začeće srpske Crne Gore, “klasične srpske zemlje”.

0306mitropolitamfilohijeGlavni zarobljenik i promoter psudomitološke predstave srpske istorije u Crnoj Gori jeste Amfilohije Radović. Već trideset godina izmišlja kultove, svečeve i procesije koji se ovđe nikad nijesu slavili; farba ikonopise i freskopise, podučava istoriju. Njegova istorija izvire iz pomenutih mitova, s tim što joj je on udario svojevrsnu glazuru. Čisto etikete radi – crnogorskoprimorske etikete - srpske crkve. Kao ono čuveno: Kosovo je srce Crne Gore! Odveć je napisano sjajnih tekstova i analiza koje demontiraju Amfilohijevu sliku istorije, mada to nije tema ovoga teksta, tako da nećemo zalaziti u povijesne lavirinte čovjeka kojemu Njegoš ima odlike svjetitelja i koji u istoj rečenici slavi kralja Nikolu I i njegovo svrgavanje 1918. godine. Sabijen dominantno u mitovima o Kosovu i Svetosavlju, opterećen mračnim antikomunizmom i antievropejstvom, Amfilohije se počeo zaplitati u svojim ambicijama.

Njegova vidna želja da bude patrijarh, arhipastir srpskoga naroda, analogna je željama srpske nacionalističke i velikodržavne ideologije o dominaciji na Balkanu. No kako vrijeme pokazuje, način na koji su pokušali ostvariti svoje ambicije nije se pokazao kao dobar. Iako imaju puno zagovornika i pristalica, i srpska velikodržavna politika i Amfilohije plaćaju ceh istoriji.

ZABLUDA

Da su se na vrijeme oslobodili neracionalnih bauljanja i nametanja identiteta drugima, moguće je da bi Srbija danas bila znatno veća, naprednija, da kažemo i poželjnija i prihvatljivija za neku vrstu unije, a moguće je da bi i Amfilohije postao patrijarh. Možda ne srpske, ali zasigurno crnogorske crkve. U jednom zasebnom vremenskom toku, nezavisnom od ovog našeg, Amfilohije je nakon neuspješne kandidature za patrijarha SPC poslije Pavlove smrti shvatio zabludu u kojoj je bio, odrekao se velikodržavnih grjehova i krenuo u obnovu crnogorske crkve. Da je tako uradio, zasigurno bi svojim autoritetom izmirio pravoslavce u Crnoj Gori i postao simbol ljubavi. A najvažnije od svega za njega – postao bi patrijarh. U našem vremenskom kontinuumu pak, Amfilohije je u činu mitropolita od Kupidona ukrao strijelu, umočio njen vrh u neki drevni mesopotamijski otrov i zasuo svaki kutak Crne Gore.

Posmatrano iz ugla države Crne Gore, otklon od velikosrpske politike skinuo je samar Kosova, Svetosavlja i svjetskih zavjera, otvorio zemlju Evropi i poslije vijeka doveo Crnu Goru u žižu međunarodnih zbivanja. Utemeljena na antifašizmu, građanskom Ustavu, izbjegavanjem etnokratije (jedinstven slučaj u postjugoslovenskoj stvarnosti), Crna Gora prolazi bolan proces modernizacije i emancipacije, koji Srbiju uveliko čeka.

Jedan od razloga za takvo stanje leži u spremnosti kritičkog sagledavanja prošlosti. Da je u Crnoj Gori ostala dominantna slika prošlosti koju danas forisiraju Amfilohije, velikosrpski krugovi u regionu i Crnoj Gori i poneki akademik CANU, ne samo da ne bi bila nezavisna, već bi veoma teško održala unutrašnju stabilnost. O tome da bi nam prozor u svijet i dalje bio Beograd i samo Beograd da i ne govorimo.

 Donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti nastavak je procesa započetog 2006. godine. U njemu možemo viđeti nastojanje države da zaokruži svoj suverenitet i zaštiti svoje kulturno blago.

TALAC

U više ravni on se kosi s velikodržavnom i nacionalističkom politikom nakalemljenoj na pseudomitološkoj svijesti – i zato tolika haranga. Manipulacijama i propagandnim strategijama srpska vlada i srpska crkva pokušavaju osujetiti taj čin. Pošto je prethodnih dana objavljeno više odličnih tekstova (od kojih posebno treba izdvojiti tekstove Aleksandra Radomana, Andreja Nikolaidisa, Vladimira Jovanovića, Dragutina Papovića, Milorada Pustahije i Darka Šukovića) u kojima se činjenicama polemisalo o pitanju crkve u Crnoj Gori, neću ponavljati ono što je svima sem velikosrpskim krugovima jasno – da Crna Gora ne vrši nikakvu otimačinu, ne ugrožava srpski narod niti osniva crkvu. Crna Gora vraća svoje kulturno dobro pod svoje okrilje i radi na obnovi, a ne osnivanju crnogorske crkve.

Crna Gora se jedino suočava s velikodržavnom ideologijom čiji je talac bila više decenija. Bezumno je tvrditi da neko pokušava osnovati privatnu crkvu od koje će zarađivati pošto je do sad sve već privatizovao, budući da Amfilohijeva crkva baš ovđe funkcionišekao privatna korporacija – ima svoje hotele, prodaje osveštanu vodu, ulje, čajeve, kalendare, svijeće, ikone, ima svoje novine, svoj radio i televiziju, svoje plastenike i farme, bogat i pozamašan vozni park, škole, političke partije i svim silama podriva državu u kojoj sve to ima.

Koliko je do sada SPC bila moćna u Crnoj Gori i koliko je ona važan instrument velikosrpske politike i afirmacije nacionalističke interpretacije istorije reći će i ovi podaci – u medijima možemo pronaći brojku da SPC u Srbiji na oko sedam i po miliona stanovnika ima nešto preko 2.000 sveštenika, dok u Crnoj Gori na oko 650.000 stanovnika ima više od 1.000. Je li vam sad jasno zašto se osinjak usplahirio? (Autor je istoričar i predavač na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost)

 

Komentari: 62

Činjenicama na mitologiju

26. 06. 2019 - 02:17

Odličan članak! Pozdrav iz Zagreba, R
Nije problem

26. 06. 2019 - 09:12

sto se osinjak uznemirio no sto smo mi ka bumbari. Niti znamo sto je nase niti ga postujemo sve zbog nekakvog mira u kuci a ose nas izujedase.
Pozdrav i vama

26. 06. 2019 - 13:28

Pozdrav zagrepcanima !
GRAĐANSKI

26. 06. 2019 - 05:43

Odličan tekst! Onome gornjemu (iz teksta) spisku autora odličnijeh tekstovah, objavljenih u potonje vrijeme - doda' bih (neizostavno) i: Slobodana Jovanovića i Novaka Adžića (mnim na njihove tekstove (i) od juče, sa portala "Aktuelno" - koje zanago preporučujem) i Draška Đuranovića.
GRAĐANSKI

26. 06. 2019 - 09:07

Da! Naravno! I sjajni MIROSLAV ĆOSOVIĆ!
Sveto

26. 06. 2019 - 10:53

Da dodam pvodom DNK. Tvrdnje od nekih BG medija da je srpski DNK germenskog porekla. Dali su u tom slučaju i Turci Germani??? Šala na stranu ozbiljno pitanje za kvazi istoričare i biologe.
Iskrenuto

26. 06. 2019 - 12:24

S obzirom da im je vojska bila napustila Srbiju tri godine (1915 - 1918) vjerovatno su u pravu za germanski gen.
GRAĐANSKI

26. 06. 2019 - 15:45

G-dine Sveto, fala Vi - što odlično pamtite! I - izvanredno prid(od)ajete!
Za ne svet nog

26. 06. 2019 - 20:44

Koliko znam Podgorica je duže bila pod Turcima .Ali činjenice vama ne znače ništa jer vaša sitna i zlobna duša se liječi svojom sopstvenom glupošću...ogavno zar ne?
Ubli

26. 06. 2019 - 06:13

Srpska zemlja je u pravilu od Vojvodine do Sandzaka, Preseva ,a sve ostalo du pokrali.
Danilo

26. 06. 2019 - 07:41

Zaboravili ste da dodate Miroslava Ćosovića, neoprostiva greška.
Hn

26. 06. 2019 - 07:46

Odlican tekst!Po prvi put izmedju ostalog su pomenute i procesije kao dio ovog srpskog folklora a koji nikada nije imao veze sa CG i Crnogorcima.U HN je to pocelo mislim prije 10-15 god.i koliko vidim vec je postao "vjekovni"obicaj srpskog naroda u Boki.Uglavnom ,mislim da je i pogodio i oznacio glavnog ideologa(mada to i nije toliko tesko)svih ovih ujdurmi.Amfilohije...Otrovali su HN sa svih strana.Belavista okupirana.Kako je krenulo moracemo imati i propusnice koje ce SPC izdavati(i naplacivati)da bi mogli proci kroz grad.Utroba da ti se prevrne koliko ima bradonja u mantijama koji se sepure gradom.3,14.
danilo s.

26. 06. 2019 - 08:26

#1 - CG je oduvijek bila izuzetak od ostatka Balkana - ma koliko to zvučalo, na prvi pogled, pretenciozno. Sukob izmedju Srbije i CG jeste, primarno, sukob ideologija i sukob civilizacija. »Srpstvo« je »magijska nacija« (O.Špengler) to jest nacija zasnovana na vjeri (crkvi) – zajednica vjernika. »Crnogorstvo« je nacija nastala prvenstveno kao kultura, kao društvo, - zajednica gradjana (Zbor Crnogoraca) ujedinjenih u borbi za slobodu. Crnogorsku naciju je stvorila vjekovna borba protiv najmoćnijeg neprijateja u Evropi (Otomanske imperije). Zahvaljujući svojevrsnoj geografskoj i političkoj izolovanosti stvarala se autohtona i samostalna crkva, autentična crnogorska kultura i društvo, i crnogorski jezik. Nije ni čudo što velejsrpstvo, (od Vuka i Garašanina) - atakuje na crnogorsku državu, crkvu, osobenost Crnogoraca i naš jezik. Naš identitet se rodio u našoj borbi za slobodu. To je naša sudbina?
Kako se stvarala CG istorija

26. 06. 2019 - 15:50

Primjer br.1 Prolazili Dubrovački trgovci i negdje na granici između Cuca i Ozriniča..napadnu ih iz Cuca Vuliša Kraljević iIlija Banderak sa namjerom da ih opljačkaju..Trgovcima stanu u odbranu neki Ozrinićii tu Ilija Bnderak mučki sa leđa ubije Nikolu Ivanova /pretka čuvenih Nikolića sa Čeva/ i pobježe...e to ti je Danilo CG mentalitet..ubodi i bježi u planinu i poslije se još hvali...da si junak
Svašta

26. 06. 2019 - 16:00

Dug CG svakodnevno raste i već je oko 3000po glavi stanovnika,to ti e moderna država,svakodnevne sačekuše dva zaraćena klana i to ti je moderno?Veliš ne treba se plašiti sukoba a po anketi Vijesti oko60% stanovnika CG najviše vjeruje SPC,svi naši političari žene i krštavaju u SPC..NIJESU USPJELI DA KRSTIONICU MAKNU A NE DAJ BOŽE NEŠTO DRUGO..
danilo s.

26. 06. 2019 - 08:27

# 2 - Sticajem oklolnosti moderna CG je istovremeno i multi-etničko i multi-vjersko društvo. Po definiciji mi ne možemo biti ni etnička, niti vjerska, država – za razliku od Srbije. Ostaje nam - kao model - moderno EU gradjansko društvo. I država prava. I tu kod nas se zato i prelama taj sukob Istok – Zapad. U tom kontekstu je razumljivo – ne i opravdano – ponašanje Amfilohija i SPC. Za njih nema alternative – ili će CG biti »klasična srpska dražava«. ili je neće biti? Samostalna CG je - kao što je bila, svojevremeno, i kneževina CG (knjaz Danilo) - »najveća tragedija za srpstvo« (Garašanin). Zato su nam uništili državu 1918. Zato panika danas u Srbiji po pitanju naše Crkve. I naše imovine. P.S. Crnogorstvo je isuviše duboko u nama da bi ga mogli tako lako izgubiti. Što su bitke bile teže, i neprijatelji opasniji i veći, Crnogorci su bili veći. Zato se ne treba plašiti sukoba. Posebno kada se radi –ponovo, i uvijek, – o našoj slobodi.
Abu khabir muavija

26. 06. 2019 - 10:20

Bravo Danile vazda ti pucala i alal ti tastatura. Ova tvoja poslednja recenica iy drugog komentara me potsjeti na Njegosev stih - Ti si hajduk zasuznjene raje, ja sam hajduk sto robim hajduke, casnija je moja hajducija.
Odlicno

26. 06. 2019 - 15:42

Pravo u centar postovani Danilo!! Odlican komentar!!
Torsades

26. 06. 2019 - 08:34

Batrićević je sve objasnio. Ko neće da vjeruje, njegova stvar !
Pacifista

26. 06. 2019 - 09:10

Odlično Batrićeviću! Milina je čitat ovako naučno potkovane tekstove.
Велимље

26. 06. 2019 - 10:54

Ајде, реци нам, Батрићевићу, који смо ми овдје и ко је са Петровићима правио и бранио Црну Гору. Вјероватно Батрићевићи?!
Anonimus

26. 06. 2019 - 22:06

Kakvo glupo pitanje
xy

26. 06. 2019 - 10:58

G. Batričeviću, svestan sam da je ovo što ću da vam napišem skandalozno, s obzirom na važnost teme kojom se bavite i činjenicu da na to što ste napisali nemam nikakvih primedbi, naprotiv, potpuno podržavam. Ali, za Crnu Goru je podjednako važno, ako ne i važnije, da se kao profesionalac bavite i "izmaštanom istorijom" Crne Gore. Vi i vama slični morate spasiti Crnu Gori tako što ćete ili potvrditi ili demantovati akademika Radonjića i sve što je zaključio na osnovi već objavljenh istorijskih izvora. Ako je akademik Radonjić izveo dobre zaključke, a ja sam apsolutno uveren da jeste, Crna Gora se oslobađa okova srpske porodice Petrović koja je vladala crkvom a ne državom i, što je mnogo, mnogo važnije, Crna Gora zauzima mesto u istoriji Evrope kao najdemokratskija 1000-godišnja republika u kojoj je narod odlučivao preko svojih delegata (glavara). G. Batrićeviću, morate se baviti ovom temom. Crna Gora je biser Evrope već čitav milenijum.
xy

26. 06. 2019 - 11:14

Prosto mi je neverovatno da u Crnoj Gori jedino akademik Radonjić na ovome insistira, a da je, već dosadih i sam sebi, u naporima da nametnem ovu temu Crnogorcima. MOLIM VAS, komentarišite ovaj moj komentar. Napravite pritisak na poštene, profesionalne istoričare da se pozabave Radonjićevim zaključcima. Ako su tačni, Crna Gora je neprikosnoveni biser svetske istorije. Ja vam kao Srbin iz Srbije od sveg srca to želim zato što ste jedini iskreni antifašistički narod na svetu. Duboki naklon Crnogorskom narodu i svim narodima i građanima koji prate ovu liniju.
Za xy

26. 06. 2019 - 12:48

U pravu ste i samom temom dirate u srz visevjekovnog problema. Sv. Petar Cetinjski je jednom prilikom zaprijetio Crmnicanima: Proklecu vas a ovi mu odgovorili - i mi tebe. Raskrstiti sa Velikoplemenskim sukobima (istorijom) nemoguce je u ovom trenutku. Koliko je postenih, profesionalnih istoricara u CG vidjet cemo. Bojim se da nasa pizma ima vise lica i nalicja.
danilo s.

26. 06. 2019 - 13:33

@xy - Pisao sam nekoliko puta na ovu temu. U pravu ste. Posljednja knjiga dr. Radonjića bila je i za mene "otkrovenje". Toliko su nas ubacili u priču o CG dinastije Petrovića, o teokratskoj državi, itd. da je rijetko ko zaista razmišljao o CG kao jednoj od najstarijih demokratija u Evropi. Zbor Crnogoraca kao zakonodavno, sudsko i administratvno tijelo je jedinstvena pojava Evropi tog vremena. Uloga o funkcija guvernadura i njihov veliki značaj za CG je takodje planski suzbijan i izvitoperen. Takodje, ako su Petrovići bili toliko uticajni i važni, kako objasniti pojavu Šćepana malog pored živog vladike Save? Naravno, ne treba umanjivati veliki značaj Petrovića u stvaranju crnogorske države i nacije. Sve je učinjeno da se uklopi u sliku CG kao “klasične srpske države”. Zato je za “srpstvo” proglašenje CG za knjaževinu (svjetovnu državu) bio šok za Garašanina. Dakle, mora se radikalno preispitati dosadašnja zvanična istorija CG. Ne smijemo u budućnost sa lažima prošlosti.
za xy

26. 06. 2019 - 11:51

Profesionalni istoričari danas ne smiju da budu "slobodni strijelci," pišu samo na zadane teme. Čekaju dirigentov znak i onda muziciraju. To je lako provjerljivo. R.Radonjić, bez obzira na sve, volio ga ili ne volio, je poseban. Doduše, godine mu dozvaljavaju da iskoči iz matrice a ima i motiv više, a to je uzdizanje njeguških Radonjića. I kad se (ako se) raskrsti sa veljesrpskom istorijom ostaje jedna ne manje problematična - (velje)plemenska istorija. Čini mi se da ćemo se teže riješiti katunskog nego srpskog veljanja.
danilo s.

26. 06. 2019 - 13:48

Objasnite nam što podrzumjevate pod “katunskim veljanjem”? I vas “svrbi” Cetinje? Zar nijesu Katunjani pritekli u pomoć Brdjanima i spasili ih u bitkama na Krusima i Martinićima, poslije kojih je napisan prvi crnogorsko-brdski ustav “Stega”? Svako ima svoj veliki trenutak u istoriji. Ne sudite o veličini Katunjana po njihovom današnjem položaju, Za to treba zahvaliti 100-godišnjoj dominaciji velejsrpstva. I mržnji Beograda prema Cetinju.
xy

26. 06. 2019 - 16:36

Početkom oktobra 1915. godine, posle trodnevnog forsiranog marša, umorni i gladni, Crnogorci, Lovćenski odred Vojske Kraljevine Crne Gore, izbija na Drinu gde odmah prihvata borbu sa prethodnicana 19. austrougarske divizije. Ovo je citat iz dokumentarne emisije RTS. Ima li neko normalan kome ovo ne ovlaži oči, makar malo. Odred protiv divizije. Povlačeći se i štiteći srpsku vojsku ključna bitka je održana kod Mojkovca. Nema ko za tu bitku nije čuo, ali malo njih zna da je i tu doniniralo ljudstvo iz stare Crne Gore. A kako su vam se braćo Cetinjani Srbijanci odužili, to valjda dobro pamtite.
Svašta

26. 06. 2019 - 21:06

Bjelokapić ne mješaj se u naša posla imaš ti tvoje
vesko

26. 06. 2019 - 21:45

A kako to Radonjic moze da iskoci iz srpstva svojih predaka?Zar nije guvernadur Jovan Radonjic sa Njegusa pred kraj 18 vijeka bio jedan od nekolicine vidjenijih Crnogoraca toga vremena koji se obratio ruskom dvoru za pomoc u obnovi srpske drzave pod zastitom Rusije?Svi vi koji egzaltirano komentarisete ovaj tekst Batricevica imate pretke koji su bili utemeljeni u srpstvu i kosovskom mitu sto ce reci da svi imate problem sami sa sobom i sa sopstvenim identitetom.Da bi se vi pronasli u danasnjici morate da izbrisete proslost svojih predaka.
Svaka čast Bašo!

26. 06. 2019 - 11:16

Bravo Batriću, svaka čast, evo boca domaće loze za tebe!
A što je ovo svaki put

26. 06. 2019 - 12:05

kad se dotični oglasi dobije komplimenata koliko svi tekstopisci na ovom portalu za cijelu godinu???
niko

27. 06. 2019 - 14:06

Frustriran komentar.
bleble

26. 06. 2019 - 12:30

Izmaštana istorija....Bitka kod Tuđemila...Sukobilo se 40 "vojnika" protiv 30 "vojnika"...i to se zove bitkom i to se slavi kao dan odbrane Cg...Pričajte još o maštanju...
GRAĐANSKI

26. 06. 2019 - 13:07

Ajde nam, znaveni: navedi jednu jedinu bitku, u potonjijeh tisuću godinah, koju su Srbalji dobili, bez pomoći ostalijeh armadah - a koja je (pobjeda) imala viši značaj ot "tamo njihovoga" regionalnoga značaja?!? P.S. "Nomčino", poslije bitke i naše pobjede na Tuđemile, smo (unazad skoro tisuću godinah) postali nezavisna država! Otud tisuću godinah naše državnosti! Đe su ti tadijer bili (tvoji) nesretnjizi Srbalji?! Na Solunski front su (ti) početno uz Engleze i Francuze - trčali za konjskijema repovima posrnule Austrijske armade, koja je bila u povlačenju ili (klasičnoj) bježaniji.
GRAĐANSKI

26. 06. 2019 - 13:54

P.S. Ispravka gr(j)eške: "Momčino" ..."
Bodin

26. 06. 2019 - 16:13

I bitku na Bregalnici su crnogorci dobili.Srpska vojska je krenula da bjezi i kadvsu vidjeli da crnogorci dobijaju bitku vratili su se i to je sad najveca srpska pobjeda u njihovoj vojnoj istoriji.Ima cak arhivski snimak rtcg crni bijeli dje ucesnik bitke crnogorac sve to potvrdjuje.
Svašta

26. 06. 2019 - 21:04

Imaš memoare Mihaila Markovića učitelja iz Popovića /Kosmaj)vodnika3baterije Moravskog -brdskog puka uzmi i lijepo pročitaj da ne bi nastavio da lupaš gluposti...Možda ti se neće dopasti jer je naše opisao kao divlju hordu koju su jedva uspjeli da disciplinuju
Krsto

26. 06. 2019 - 22:12

Pa i u Aprilskom ratu, vojska im se raspala na svim frontovima za 5 dana, a jedino Crnogorci potukli agresore na svom dijelu fronta i čak napredovali ka Skadru.
Svjetitelj

26. 06. 2019 - 13:01

Svjetitelj? Ako je i na crnogorskom, mnogo je.
?

26. 06. 2019 - 13:29

Sto bre?
marks

26. 06. 2019 - 13:25

Jedno je jasno - majica Čea koju nisi skidao jasno upućuje na marksistički put kojim nastavljaš kroz Basaru, Hobsbauma, Žižeka i Bilinga - ista škola, uz svesrdno interpretiranje činjenica kako vjeruješ da bi trebalo da izgledaju. Samo naprijed.
SP

26. 06. 2019 - 14:30

Zašto politički zapad i SAD podržavaju sve nacionalizme u okruženju Srbije, crnogorski, hrvatski, bošnjački, albanski? Šta ime je svima zajedničko? Sve nacije i narodi, pa i američki, imaju svoje mitove i na njima grade identit, Zašto su srpski mitovi stari i više od 800 godina sada problem svima osim Srbima? Kako je to predsednik Crne Gore od srpskog nacionaliste postao crnogorski? Čiji su to interesi?
Kroše

26. 06. 2019 - 15:31

E to je pitanje na koje ti oni neće(ne znaju) odgovorit.
xy

26. 06. 2019 - 16:07

Na to pitanje, zato što je pogrešno postavljeno i sadrži neistinu, nije moguće odgovoriti. Ko to smeta srpskim fašistima da vladaju i mrcvare čitav region. Da nisu bili glupi, kao što su četnici uvek bili, i ondašnji i današnji, imali bi veliku Srbiju. Bili su (SAD i EU) skloni da im daju 1/3 Hrvatske, dali su im pola BiH, nudili Kosovo, dali bi im i Crnu Goru, samo da su debili (mislim na elitu, naravno) uspeli malo da obuzdaju sopstvenu bahatost i zločinački karakter. Neka se samo čitaoci podsete plana Z4 za Krajinu, 80% Bosne koju su oteli i niko ih nije dirao, zločina na Kosovu koji su tolerisani 20 godina, vladanja Crnom Gorom. A kad kažem bahatost i zločinački karakter mislim na model ponašanja Milošević, Karadžić, Mladić, Mandić, Knežević, Bulatović, Amfilogije, Džomić (ovo se odnosi samo na južni četnički krak).
SP i Krose

26. 06. 2019 - 16:54

Ostadosmo bez teksta, ubiste nas. Lako je vama sprdati se sa nama kad vam je grobno mjesto na nebesima. Sto se tice mitova grijesite. Svaka nacija ih ima ali samo ih vi ne dozivljavate kao mitove. Ili kako rece tvorac najskuplje reci - samo kama dusevnu bol leci. Ne gledajte preko grane, imate se cime pozabavit.
vesko

26. 06. 2019 - 21:47

Znaju oni dobro da odgovore-pare su motiv!
Bodin

26. 06. 2019 - 16:35

Odgovoricu ti ukratko.Zato sto postoje zaostali umovi koji vjeruju u te gluposti.
Zogović

26. 06. 2019 - 16:55

Sjajan, čak blistavo jasan, precizan i lijep tekst! No, mene je dojmila ubojita završnica: toliki broj popovskih lezilebovića, vjerskih stručnjaka za turizam, pravoslavnih građevinaca (uz ponekog pravog popa, jer su, eto, časni izuzeci i kod njih mogući!) naspram jedva tisućice u vaskojikoj Serbiji?!? Pa, ljudi, to je suština! Suština, koja me je odmah asocirala na istinu da je u vrijeme II svjetskog rata na našem prostoru, u odnosu na broj stanovništva, bilo deset puta više neprijteljskih vojnika nego bilo gdje drugo u okruženju!?! Priznajem, vrlo čudna asocijacija, vrlo čudna... Što vi mislite?
Grbalj

26. 06. 2019 - 17:00

Odličan tekst, ovaj broj od 1000 sveštenika dovoljno govori, to su Amfilohijevi vjerni regruti. Dosta je bilo, sto godina smo čekali da nam se vrate sve svetinje i naša crkva. Vječna je Crna Gora!
Komita46

26. 06. 2019 - 18:12

Lakoa je danas naPadati Amfilohija i njegovu kamarilu, a što ne pomenete autora knjige Amfilohijeva sabrana nedjela, koji je o njemu i o SPC pisao od sredine devedesetih kada je to bilo ravno velikom podvigu?
Nikad robom

26. 06. 2019 - 18:52

Bravo za tekst, mi Stari liberali, pamtimo kao mamuti, pa ne mozemo odmah da zaboravimo ono valjanje po betonu sa Markom Milacicem i paljenje one zastave na Cetinju. Samo naprijed
Lovcen

26. 06. 2019 - 19:05

Doktore Batriceviću svaka čast za ovakav divan tekst.
Vila

26. 06. 2019 - 19:56

doktorirao u Novom Pazaru.
no što

26. 06. 2019 - 19:04

Ovko Srpska crkva stvara istoriju , samo pročitajte članak i normalnome će sve biti jasno.....https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3274981/patrijarh-pavle-predvideo-sta-ce-se-dogoditi-sa-kim-evo-koje-mocne-zemlje-ce-podeliti-balkan-spisi-sa-predvidjanjima-pod-katancem-svakog-meseca-ih-premestaju-na-drugo-tajno-mesto/komentari
rijaliti opanak

26. 06. 2019 - 19:34

Orhan Pamuk: Kad se nešto potiskuje u prošlosti, ono u budućnosti uvijek ispliva
Amfetamin

26. 06. 2019 - 20:24

Odlican tekst!
Anonimus

26. 06. 2019 - 22:04

Bravo za tekst!Konacno jasna i prava analiza
Brailo

26. 06. 2019 - 22:09

Broj sveštenika MCP u CG je oko 200-250. Ne znam odakle podatak da ih je više od 1000. To je čista neistina
Zahvalnost

02. 07. 2019 - 14:44

Iako sa zakasnjenjem, hvala Vam za ovaj tekst, odmor za citanje. I hvala Vam sto nijeste samoljubljivi (odmosi se na navodjenje kolega/novinara, koji pisu/analiziraju/komentarisu istu oblast). Zadovoljstvo je saznanje da svi vi predstavljate ono najzdravije i najžilavije na ovom vazda zloupotrebljavanom (za interese drugih), prostoru. Mnogo uspjeha svima...61649
ja.

10. 07. 2019 - 15:02

stara priča.Nema veće budale,od školovane budale.
Novi komentar