Let iznad Zetske ravnice

Pogledajte go pro video sa jednog od dva britanska Jurofajter tajfuna

Zamjenik predsjedavajućeg Doma lordova i državni sekretar za odbranu Britanije Lord Hau boravio je juče u posjeti našoj zemlji, a s njim su stigla i dva borbena aviona tipa Jurofajter tajfun, koji su bili stacionirani na aerodromu "Knjaz Danilo" u Golubovcima. Jurofajter je manevarski, višenamjenski, dvomotorni lovački avion četvrte generacije.

Objavljeno: 26. 06. 2019 - 09:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Isplovljenjem brodova koji učestvuju na ADRION LIVEX 19, započeo je serijal vježbi na moru u koje su se uključili i helikopteri Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore ''Gazela'' i Bell 412 EPI, kao i italijanski HN 90, sa kojima su uvježbavani postupci traganja i spašavanja. 

Svaki brod dobio je određenu zonu za pretraživanje. U dodijeljenom rejonu pretrage sinhronizovana je akcija morskog i vazdušnog pretraživanja, sa Bellom i našim patrolnim brodom „Durmitor“, u cilju spasavanja utopljenika, a prema scenariju vježbe. Helikopter HN 90 korišćen je sa italijanskog broda  F-597 „Antonio Marceglia“, koji učestvuje u vježbi.

Pored toga, uvježbavano je taktičko manevrisanje i razrađivane procedure združenog plovljenja grupom od sedam brodova. Izvedeno je nekoliko osnovnih formacija: radnje manevrisanja pomorskim sastavom, kao i postupci prilikom izvođenja operacija pomorske blokade.

Tokom realizacije ovih vježbi potvrđen je visok nivo interoperabilnosti između pomorskih snaga Adrion inicijative. Sve zemlje učesnice vježbe ADRION LIVEX 19 su članice NATO.

Brodovi koji učestvuju na vježbi ADRION LIVEX 19 su: italijanski F-597 „Antonio Marceglia“, hrvatski OOB-31 ''Omiš'', slovenački VNL-11 ''Triglav'', albanski P-133 ''Lissus'', grčki P-69 ''Kristallidis'' kao i dva broda Mornarice Vojske Crne Gore, P-105 ''Durmitor'' i PR-41 ''Orada''.

 

Komentari: 1

Vrh

26. 06. 2019 - 10:01

Dobrodošli!
Novi komentar