“Priče za kuhinju” : Proza lišena pamfletske retorike

“Priče za kuhinju” naziv je prve zbirke pripovijetki koju će uskoro objaviti podgorički autor Miloš Prelević.
Objavljeno: 26. 06. 2019 - 12:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nakon informacija koje su zasad dostupne javnosti, djeluje kako je knjiga po mnogo čemu osobena, od samog naslova do toga da će biti publikovana kao pomalo zaboravljeni format - samizdat.

Autor ističe kako njegova prva knjiga, uprkos nazivu, “nije narodni kuvar” i da su radnje pripovijetki, doživljavali ih realnim ili ne, zasnovane na situacijama u kojima se može naći svako od nas.

Odlučio sam da užem krugu ljudi, onom koji i dalje čita, predstavim dio napisanog tokom nekoliko proteklih godina. Naizgled, u fokusu su pojedinci zlosrećnih životopisa, koji nastoje da se odupru daljem sunovratu. Ali, mislim kako ću čitaocima ponuditi nešto znatno slojevitije, pošto se kroz tekstove prepliće sijaset okolnosti i perspektiva - od ličnih do socijalnih, odnosno onoga što su refleksije funkcionisanja društva. Ključni protagonisti su, u najkraćem, zbunjene lutke na koncima koje bez mnogo milosti vuče sadašnjica. Sve su pripovijetke smještene u Crnoj Gori, od gradova i četvrti u koje svakodnevno zalazimo, pa do mjesta koja polako iščezavaju i sa najdetaljnijih topografskih mapa - kaže on.

Iako se već duže svakodnevno bavi poslovima koji se, kako ističe, oslanjaju na riječi, prozu je počeo da piše prije nekoliko godina. Na pitanje zbog čega njegovu zbirku nije objavila neka izdavačka kuća, objašnjava da to nije ni želio.

Težio sam da ponudim priče koje će biti besplatne i smatrao sam da bi potraga za izdavačem uz taj uslov bila suvišna. Ne bih imao ni vremena za tu potragu, niti da pregovaram sa izdavačima. Po završetku štampe, obavijestiću zainteresovane čitaoce gdje mogu preuzeti besplatan primjerak, a svakako razmišljam o tome da knjiga, zbog limitiranog tiraža, bude dostupna i u elektronskoj formi - najavljuje Prelević.

Priče su, kako stoji u prikazima, i gorke i duhovite, i distancirane i saosjećajne.

Ovo su priče ljudi van socijalnog radara, oneobičenih ili zaboravljenih zanimanja i interesovanja koji nerijetko jure ka propasti u pokušaju da se trgnu i život učine boljim. Ima nečeg sizifovskog u njima, gdje svoj balast guraju uz planinu, čiji vrh ni mi, uslovno rečeno, prilagođeniji, ne vidimo. I tu se upravo krije subverzivnost teksta. Suptilna kritika svih sistema u proteklih 30 godina kojima je zajedničko što drugačije ljude odstranjuju van svog tijela, zaboravljaju i ostavljaju da se pretvaraju u sopstvene sjenke. Prelević ne upada u pomodnu zamku pamfletske retorike, već nas inteligentno tjera da se prisjetimo stvari za koje smo mislili da više ne postoje, da ne funkcionišu, da su davno umrle i, na kraju krajeva, da nisu vjerovatne. Nepretenciozno i meko, kakva je uostalom i cijela zbirka - navodi dramaturškinja Jelena Todorović.

Život junaka, kako stoji u kritici, uglavnom odlikuje stanje tihe prisutnosti.

Iako je u svakoj priči vjerodostojno oslikano konkretno društvo, sistem i vrijeme, kompleksnost koju one sa sobom nose posve nadilazi te okvire. Dakle, riječ je o običnim ljudima, koji pored učmalih svakodnevnih i uspavanih rutina duboko promišljaju sopstveno postojanje i smisao. Izgubljeni, oni se ne trude da se pronađu, već preispituju da li vrijedi tragati - kaže dramaturškinja Marija Mihaljević.

Kako je precizirao autor, zbirka će biti objavljena tokom jula, a info stranica na internetu dostupna je pod nazivom “Priče za kuhinju”- https://www.facebook.com/pricezakuhinju

Komentari: 1

prof.

28. 07. 2019 - 16:55

Knjiga još nije izašla i već se proglašava genijalnom. Čim je terazijska...Tako se vrednuje kod nas. Sve što je objavljeno van CG dobro je i najbolje. Zato nam gostuju svesrpski stvaraoci od H.Novog do Bara. Niđe domaćeg stvaraoca, pjevača, muzičara. Nama ne pomažu ni psihijatri. Domaće ne valja, zgazi ga, popljuj. Tu se do.bijaju poeni
Novi komentar