SE otkazao posmatračku misiju na izborima u Albaniji

Savjet Evrope (SE) otkazao je posmatračku misiju za lokalne izbore u Albaniji koji bi trebalo da se održe 30. juna, zbog bezbjednosnih prijetnji i nejasnoće u vezi organizovanja izbora, prenosi portal a1on. 

Objavljeno: 26. 06. 2019 - 22:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

Reč je o misiji posmatrača koji su trebali da prate izborni proces 30. juna na kojima albanska opozicija neće učestvovati, a šef albanske države Ilir Meta je prije dvije sedmice donio odluku o njihovom odlaganju zbog duboke političke krize. 

„Odluku (o otkazivanju misije) usvojio je Kongres regionalnih i lokalnih vlasti SE, u skladu sa pravilima, zbog stalne nesigurnosti u vezi organizovanja lokalnih izbora u Albaniji 30. juna i zbog mogućih bezbjednosnih rizika u određenim oblastima“, navodi se u elektronskoj poruci poslatoj medijima. 

SE je usvojio ovu odluku u trenutku najviše polarizacije političke krize u Albaniji, u uslovima kada je opozicija van parlamenta.

Albanska vlada je kategorična u sprovođenju izbora, iako u 35 od ukupno 61 opštinu u toj zemlji, u trci za gradonačelnike učestvuju samo kandidati vladajuće koalicije predvođene Socijalističkom partijom premijera Edija Rame. 

Albanija je članica SE od 13. jula 1995. godine, pa je prihvatila sve obaveze koje treba da poštuje svaka država-članica ove panevropske organizacije. 

Albanska opozicija je napustila državne institucije i nekoliko mjeseci protestuje na ulicama gradova, uz zahtjev za ostavku premijera Edija Rame, formiranje prelazne vlade i raspisivanje opštih izbora. 

Komentari: 0

Novi komentar