Počela predizborna kampanja

DPS već diktira teme, opozicija ne zna ni hoće li na izbore

Opozicija, koja je u rukama imala ozbiljno političko oružje oličeno u aferi Koverta ali i ogromnom socijalnom nezadovoljstvu gradjana, što su u jednom trenutku pokazali protesti kada je na podgoričkim ulicama izašlo više hiljada ljudi, dozvolila je da joj DPS ponovo nametne teme koje im najviše odgovaraju – ovog puta crkve i indentiteta. Dok DPS podiže patrijsku infrastrukturu, opozicija ne zna ni hoće li na izbore i medjusobno se optužuje i svadja.
Objavljeno: 27. 06. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Demokrate istrajavaju na bojkotuju parlamenta i pored ozbiljnjih upozorenja iz Evropske unije nemaju namjeru da učestvuju u njegovom radu dok su u Kotoru i Budvi su skoncentisani na svadje sa svojim koalicionim partnerima. DF i SDP učestvuju u radu Skupštine sporadično, a zajednički rad na izbornom zakonodavsvu u ovom trenutku nije ni na vidiku.

Sa druge strane, Demokratska partija socijalista je uveliko pokrenula patrijsku infrastrukturu a čelnici Milo Djukanović i Duško Marković obilaze „svaki kamen“ Crne Gore. Uoči kongresa, ali i uoči izbora koji će se održati naredne godine, uveliko rade i na kadrovskim promjenama, odnosno podmladjivanju stranke, takozvanoj „tihoj promjeni kadrova“.

Politički analitičar i advokat Sergej Sekulović za Portal Analitika kaže da DPS ide u susret svom partijskom kongresu kao organizovana partija sa moćnom infrastrukturom i za očekivati je da taj kongres bude ozbiljno pripremljen. „To podrazumijeva i odredjene promjene na lokalnom nivou i odredjenim rukovodećim nivoima. Sigurno je da se te kongreske aktivnosti idu na ruku predizbornoj kampanji tako da služe i podizanju čitave infrastruure u susret predstojećim izborima“, objašnjava on.

2909sergejsekulovic

 

DPS je, dodaje on, već nametnuo teme koje će biti ključne u kampanji.„DPS u susret predstojećim izborima već nameće teme koje će da budu dominantne – mogli bi to okarakterisati kao politiku kontinuiteta. Oni se već predstavljaju kao garant državnosti i unutrašnje stabilnosti ali i spoljnopolitičkih prioriteta. U tom smislu novi momenat je zaokruživanje nacionalnog i kulturnog identiteta i pitanje crkve. To su teme  na koje će DPS bazirati svoju kampanju i lagano priprema društvo na to“, kazao je on.

Direktor Gradjanske alijanske Boris Raonić ističe da DPS u susret izborima već kreira javni diskurs spram svojih potreba, sprema nove kadrove, intezivira terenski rad.

„Sa druge strane u opoziciji nema ni naznaka nekog plana, čak su dominatna međusobna optuživanja i svađe. Ne postoji jasan plan kako ostvariti dijalog sa DPS-om po pitanju izborne legislative i modela kontrole državnih institucija u toku kampanje. Novi politički savez oko Aleksandra Damjanovića pokušava da kreira neki drugačiji pristup, koji eventualno može biti poveznica izmedju suprostavljenih strana“, naveo je on za Portal Analitika.

On dodaje da posebno zabrinjava što obje strane, skoro da nemaju jasnu idelošku profilaciju.

„Populizam je dobio zabrinjavajuće obrise, suštinski problemi gradjana su van primarnih tema partija. Naredni izbri će, dakle, prema svemu što sad vidimo, podsjetiti mnoge na veliku misao Vinstino Čerčila koji je rekao da je problem sa političkih samoubistvom taj što se nakon njega živi da bi se zažalilo“, kazao je on.

2109borisraonic1

I Sergej Sekulović je mišljenja da u ovom trenutku opozicija nema odgovor na teme koje diktira DPS.

„Dio odgovara se može tražiti u činjenici da su politički heretogeni. Mi jesmo u odredjenom političkom vakumu u kome se traže odgovori na odredjena pitanja a to je da li će postojati dvotrećinska većina za izborno zakonodavstvo, da li će izbore bojkotovati ili neće i to jeste sigurno otežavajući faktor da se konsoliduju vezano za terenski rad. Medjutim, ono što opoziciji niko ne brani je da već sada radi na jačanju svojih političkih jasnih platformi sa kojima će ići pred gradjane a paralelno sa tim da radi na terenu,“, kaže on.

On dodaje da je sa pozicije vlasti lakše pokrenuti čitavi mehanizam, ali i navodi da opoziciju to ne opravdava. „Dakle u tom nekom organizacionom, patrijskom smislu DPS u ovom trenutku jeste u prednosti“, kaže on.

Nakon što se pokazalo da je Sporazum o budućnosti koji je opozicija potpisala sa Pokretom „Odupri se“ samo mrtvo slovo na papiru, više skoro niko ni ne pominje tehničku vladu. Ona, ako se ne formira makar godinu prije izbora, teško da može ispuniti svoju svrhu.

Tako da dok se opozicija presabira hoće li ili neće na izbore i pod kojim uslovima, najizvjesnije što im se može dogoditi je da na kraju izadju po DPS izbornim pravilima i sa temama koje im je DPS nametnuo. Samo što je DPS već odradio pola posla.

 

 

 

 

 

 

Komentari: 21

Definitivno

27. 06. 2019 - 00:40

Opozicija je antidrzavna, nekonzistentna, opozicione partije su ili unionisti, ili " nesto izmedju". Njihovi lideri vecinom ne dolaze na posao, bjako ili po difoltu optuzuju DPS samo da bi optuzivali, ne nude nista novo a kreativno i korisno, ostrascene su nacionalizmom, retrogradne, okrenute ka Istoku i Srbiji za koju se bore... Kakva je to opozicija? Demagoska, nikakva. DPS opet dobija izbore. Jos ako Crnogorcima vrati crkve, onda ce najvjerovatnije ciniti vlast i bez koalicije ili sa starim koalicionim partnerima. Jedino ako izigra Crnogorce, ide u sigurnu opoziciju.
Hays

27. 06. 2019 - 07:19

Hahhaa, veli ovaj Raonic: politički savez oko Aleksandra Damjanovica, pa ovo je komedija. DPS 40 odsto, DF 18, Demokrate-Crnogorska 16, koalicija SNP, UCG, RP, DAMJANOVIC 4 odsto, SD 4, SDP 3, BS 2, URA 2, Prava cg 2, Demos 1... Pa ta koalicija će se boriti za cenzus.
ABC

27. 06. 2019 - 08:55

Hays, " politicki savez oko Damjanovica" je Dakina inspiracija, jednaka propalom DFu i srbofilskim Demokratama, sa privjescima tipa one tzv. Crnogorske. Nema tu ljeba, nema tu patriota i boraca za bilo sto crnogorsko. SDP, a mozda i URA , imaju POSLJEDNJU SANSU da decidno USMJERE KURS PREMA IDENTITETU I TEMELJIMA Crne Gore. I, jos jedna KVAKA: Svi etnicki Crnogorci ce glas dati DPSu SAMO AKO SE ZAISTA OSTVARI VRACANJE CRNOHORSKIH CRKAVA domicilnoj CPC, i to ne samo deklarativno, no ovaj put DECIDNO i do tancina RIJESENO! Crnogorcima je to VAZNIJE I OD HLJEBA!
96658

27. 06. 2019 - 15:41

mala ispravka. ja sam vjernik nase CPC ali crkve i manastiri ce se vratiti u drzavno vlasnistvo.
ABC

08. 08. 2019 - 11:46

96658, ne ispravljam receno. Da, hramovi kao DRZAVNO VLASNISTVO. A garantuje li ti to da ce CPC uci u SVOJ CETINJSKI MANASTIR, I U SVOJ OSTROG kao njegov nastojnik? Ili ce to biti svacije i nicije? Znam sto pricam? I umijem da projektujem konsekvence i rezultate. ZASTO SE I FIRMALNO NE PONISTI POTPUNO NEZAKONITO UTAPANJE CPC U SRPSKU CRKVU. TO PONISTENJE POVLACI IZ REALNOSTI MELENTIJEV IZNUDJENI TOMOS ZA SRPSKU CRKVU U CRNOJ GORI. Aonda je to osnov za vracanje identiteta prvo CPC, a onda svemu crnogorskom. Mislim da je prof. Mitric u jednom svom clanku objasnio postupak. Samo vracanje hramova DRZAVI bezrezervno podrzavam, ali moramo znati STO TO TACNO ZNACI. Moramo znati prije izbora! Moramo imati UDEOLOGIJU za koju cemo glasati.
Realno

27. 06. 2019 - 07:25

Odlicna i realna analiza, opozicija ce i na ovim izborima da dozivi totalni fijasko, ne moze se protiv svoje drzave, a navijati za tudju, i to je sasvim jasno.
Mikan

27. 06. 2019 - 07:27

Ja kao opozicionar sigurno vise necu izaci na izbore. Niko mi iz opozicije ne pomaze po bilo kome pitanju zasto bi ja vise glasao nih.?
Tesla

27. 06. 2019 - 09:45

@Mikane- pa tu pravis gresku, mada nijesi ti jedini u CG. Valjda glasas za jednu partiju ciji je program TEBI najblizi, koji pruza buducnost zemlje, tvoje porodice, lakseg zivota itd. Ako mislis da ti pomognu sa 20€ ili slicno onda si totalno pogrijesio. A licno ne vidim i slovo pozitivnog u opoziciji.Totalan promasaj i nije vrijedan komentara.
Rašo

27. 06. 2019 - 07:36

Ako DPS vrati Crkvenu imovinu u vlasništvo države, sugurno dobijaju izbore. Opozicija ako neće na izbore ne mora, neće imati svoje predstavnike u parlamentu, mislim da im to ne ide u prilog , ali to je njihova stvar. Ostaće mo uskraćeni velikosrbskih ideja članova DF, i njihovih antidržavnih i retrogradnih govora.
Sveta zemlja CG

27. 06. 2019 - 09:07

Raso, to ce biti zaista tako. Onog momenta kad se eliminise VELIKA NEPRAVDA PREMA CRNOGORCIMA, tada cemo moci da NAPRAVIMO STUB TEMELJAC CRNE GORE. Ja ovo tvrdim, i znam jer nijesam politicar i "uglednik" na tim polju, vec obican gradjanim koji se susrece s obicnim naridom svakodnevno, i neko sam kome je stalo do NAUCNE ISTINE i CRNOGORSKOG KODA POSTOJANJA. Jednostavno, ovaj put GLAS DOBIJAJU ISKLJUCIVO REALIZATORI crnogorskog identiteta i PRAVDE koja nam je BOLNO USKRACENA. Ljudi u sopstvenoj zemlji stidljivo govore da su Crnogorci!!! Alooooo! Aloooo! Cujete li ovo? E, to moramo ZAUVIJEK posraviti na mjesto! Postavicemo nasim GLASOVIMA.
Sveto

27. 06. 2019 - 14:31

Rašo Bog te čuo. Kad bi se to desilo onda bi opozicioni anti državni i ratno huškački političari lako mogli da izgube imunitet poslanika, završe na sud, takođe iza rešetaka. Nebi bilo loše da multinacionalna Crna Gora počine od mediskog terorizma nad ovim narodom od njih Beograda i Moskve
Tesla

27. 06. 2019 - 10:11

To je ono sto govorim vec od prvog dana bojkota opozicije.ONI moraju na izbore jer ce inace nestati sa politicke bine.Nece imati legitimitet bilo kakvog prigovora na rad vladajucih partija i bice u jos goroj situaciji nego sada. Znaci 3 godine fakticki ne rade nista kao i onih 27 do sada. Kad pogledam sa strane uopste mi nije jasno sta hoce? Da Crnu Goru ukinu ili da je daju na poklon Rusiji ?Oni , ato licno tvrdim, samo love u mutnom zarad licnih interesa.Pa sta reci za politicare koji 30 godina gube izbore, govore neistine, manipulisu narod zarad fotelje!Imali iko od njih i mm dostojanstva da uzme odgovornost za neuradjeno i izgubljeno? Pa pogledajte samo sapunicu u Kotoru, nasta su sve spremni. Za njih ne vaze ovozemaljski zakoni, kako je krenulo jos ce im Amfilohije davati naredjenja i odlucivati o ovozemaljskom zivotu. Najbolje bi bilo da odu do Vucica da ga pitaju sta dalje.KOMEDIJA - e to vam je opozicija, Crnogorski "ZID PLACA"!
marta

27. 06. 2019 - 12:07

Opozicija i ne treba da izlazi na izbore samo da se bruka i onako je više niko ne glasa.
InesBD

27. 06. 2019 - 12:11

Opozicija je propala tako da nema potrebe ni da izlazi na izbore. Jedino sto znaju je da optužuju Dps kao da im je on kriv sto su gradjani shvatili ko su oni zapravo!
Igor88

27. 06. 2019 - 12:12

Zasto bi neko glasao opoziciju koju cine propali politicari koji gledaju samo svoje interese pa niko nije lud.
kamiondzija78

27. 06. 2019 - 12:13

Opozicija polako nestaje sa političke scene pa joj je najlakse da optužuje Dps koji za razliku od njih radi a oni primaju plate a ne znam za sta
Votka88

27. 06. 2019 - 12:14

Raspala se opozicija davno totalno su postali nebitni.
Миро Ћуркин

27. 06. 2019 - 14:12

Опоииција чека наређење из БГ и Москве!!!!
Zigman

27. 06. 2019 - 15:04

Opozicija se ponasa krajnje neozbiljno i bez izbora
Vojnik777

27. 06. 2019 - 15:04

Neozbiljno je ponasanje opozicije
Bravo Analitika

27. 06. 2019 - 19:23

Evo clanak direktno iz Vasojevica. U dobro cas ispruzena ruka prema posrnuloj opoziciji. logicno, treba zadati smrtni udarac drzavi dovodeci njene protivnike na vlast. Vesna, ajde da se pravimo da je opozicija normalna da bi procitali vas clanak sa odobravanjam
Novi komentar