Preporuka Jelene Ristelić

Karakter je kičma kulture

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najgore naslove iz svijeta filma, televizije i muzike izdvaja saradnica na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu Jelena Ristelić.
Objavljeno: 29. 06. 2019 - 10:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

ZGRABI

FILM
I dalje ne znam pravi odgovor na pitanje - omiljeni film.Gledam, upoznajem, tražim... Nemam omiljeni filmski pravac ni žanr. Volim slojevite filmove koji se bave snažnim temama i nose još sjajnije ideje. Volim istančan rediteljski ukus i genijalni pristup umjerenosti.
Primjećujem dase u posljednje vrijeme sve više vraćam starijim ostvarenjima, bio to film, muzika, književnost ili bilo što drugo. Volim da pogledam i nove stvari, ali pored današnje hiperprodukcije svega, vrijedi podsjetiti se na kvalitetan sadržaj. Svremena na vrijeme priredim sebi uživanje gledajući ostvarenja Godara, Trifoa, Bergmana, Felinija, Tarkovskog, Bertolučija...
Volim filmove koji poslije prvog gledanja ostaju u glavi danima, a nakon svakog sljedećeg gledanja otkrivaš novi detalj. Jedan od takvih je „Boja nara“ Sergeja Paradžanova. Film p
ripada žanru filmske poezije i sastoji se od nekoliko minijatura kroz koje je prikazan život jermenskog pjesnika Sajat-Nove. Poetično i vizuelno kroz statične slike uz precizan i nijansiran prikaz jermenskog folklora, muzike i poezije stvaraju doživaljaj svoje vrste.
„Farenhajt 451“(Fransoa Trifo, 1966) govori o američkom društvu budućnosti kojem dominira monotoni život i televizijski program, a zabranjeno je čitanje knjiga i kritičko razmišljanje.Izgleda kao proročanstvo koje je danas ništa više nego istina, a mi treba da se zapitamo da li je isuviše kasno da se otrgnemo i vratimo na pravi put?
Još jedan film,donekle sličan „Farenhajtu“u nekoliko tematskih crta je Godarov
naučno-fantastični triler„Alphaville“. Jedna od glavnih tema je mehanizacija društva i odumiranje emocija u totalitarnom sistemu.
Od novijih ostvarenja preporučujem „Green Book“(Piter Fareli, 2018) u kome je kroz šarmantne i duhovitetrenutke prikazana mračna tema - rasizam. Najbolje u filmu je možda naivna, ali esencijalna potreba povratku ljudskosti i prijateljstvu koje ne priznaje razlike.

MUZIKA

Najčešće kad sam kod kuće volim da odvrnem radio, Karolinu ili neki tematski Stingray koji mi u tom trenutku odgovara i uživam u njihovom izboru. Ipak, veoma mi je teško da opišem svoj muzički ukus, valjda jer je ga i dalje nadograđujem, a varira i kroz razne pravce i stilove, a najviše zavisi od toga šta mi u datom trenutku prija. Izbor je ogroman, a ako nijeste znali za ovaj muzički servis, toplo ga preporučujem. Još jedna Stingray radio-stanica je Balkan Retro Hits – muzika kojunećete naći u standardnim eks-Ju plejlistama, pomalo zaboravljena, ali svaki put se iznenadim nekim šlagerom ili zaboravljenim hitom. Na mojojalltime plejlistiuvijek su Leonard Cohen, Engelbert Humperdinck, The Jacksons 5, Kings of Leon, Oscar Benton, Prisley, Bowie,Queen, Annie Lenox, Gregory Porter,Miles Davis, Nick Cave, kompozitori klasične muzike... Trenutno sam i u fazi istraživanja džeza i neke alternativne muzike, što je pomalo i izazovno. Muziku veoma cijenim i smatram da oplemenjuje dušu i stvara nas– u njoj je velika magija.

TV

Izbjegavam da gledam TV, smatram da je to gubljenje vremena, a sadržaj koji možda želimo da vidimo uglavnom je dostupan na internetu.
Uzimajući pojam TV kao formu, a ne kao medij, izdvojiću„Chernobyl“. Iako mlado ostvarenje, smatram da apsolutno zaslužuje titulu remek djela. Mračna i autentična sovjetska atmosfera, bezkompromisne laži, političke malverzacije, neizvjesna napetost i ljudska tragedija stvaraju utisak da se i sami nalazite u radioaktivnom krugu pod konstantnom prijetnjom smrti.
Tu je i „Sherlock“ koji je prošao kroz razne verzije i adaptacije, a meni je najinteresantniji koncept u kojem je Sherlock smješten u 21. vijek – istovremeno poznata priča ali opet dovoljno nov i kvalitetan odskok od već viđenog i prerađenog sadržaja.
Izdvajam i„Breaking Bad“ i sitkome„Friends“ i „Two and Half Men“, a od emisija „Utisak nedelje“.

jelena-ristelic-2

ZAOBIĐI

FILM

Zaobilazim romantične komedije i komercijalne filmove. Protivnik sam hiperprodukcija i nastavaka filmova isključivo zarad profita kroz koje se gubi vrijednost filma i njegove priče – isto važi i za serije. Gledala sam neke kinematografske kataklizme, ali uglavnom volim da znam osnovne informacije prije gledanja filma, tako da je to jedna vrsta preventive pri odabiru.

TV

Izbjegavam rijalitije i ne vidim smisao u gledanju istih. Sociološki eksperiment sa katastrofalnim posljedicama.

MUZIKA

Nikako ne slušam ono što mi ne prija, a prva asocijacija na to je gotovo čitava domaća scena. Ono što nazivamo zabavnom muzikom i turbo-folkom je spoj besmislenog, iritantnog i moralno degradirajućeg. Ako je to najslušanije među većinom, izgubili smo sve kriterijume i sposobnost određivanja kvaliteta.Konfučije smatra karakter kičmom naše kulture, a muziku cvjetanjem karaktera. Dakle, ako je tako, nemamo ni karakter, ni kičmu.

(FOTO: Privatna arhiva)

Komentari: 3

Exporiki

29. 06. 2019 - 13:28

Svaka cast na izboru, ukusu i naravno karakteru...☺
Osvrt

29. 06. 2019 - 18:36

Da ali zasto ne kaze imena filmova koji joj se svidjaju umjesto generalnih stereotipa koji obicno markiraju "osobu rafiniranog ukusa" :) "Izbjegavam komercijalne filmove", "izbjegavam rijalitije ", "izbjegavam ono sto mi ne prija" ha, ha, ha .... "a prva asocijacija je domaca scena",... ma fuj domaca scena .... Citajte djeco, citajte knjige, klasike, ostavite malo "edukaciju" preko mobilnih telefona i socijalne medije.
ili

29. 06. 2019 - 16:06

Kultura je kicma karaktera.
Novi komentar