Dokazano

Šum talasa i miris soli djeluju ljekovito na naš organizam

Još u 18. vijeku škotski doktor Vilijam Bukan podsticao je kupanje u moru jer je smatrao da ljekovito djeluje na naše tijelo. Zato i ne čudi što su danas mnoge bolnice i lječilišta smješteni tik uz more.
Objavljeno: 27. 06. 2019 - 10:15 Promjenite veličinu teksta: A A A
Sum talasa i miris soli djeluju ljekovito na nas organizam
Portal Analitika
FOTO: Portal Analitika

U ne tako dalekoj prošlosti, tim naučnika odlučio je da se pozabavi tematikom uticaja mora i ostalih prirodnih okuženja na ljudski organizam u projektu pod nazivom "Blue Health" (plavo zdravlje).

Otkrili su da zvuci mora stimulišu područje mozga - frontalni korteks, koje je odgovorno za naše emocije i ličnu refleksiju. Šum mora širi samosvijest i blagotvorno djeluje na osjećanja.

Kad smo na plaži, naše tijelo apsorbuje više kiseonika i reguliše nivo serotonina u tijelu - poznatog kao hormon sreće i stvari koja kontroliše anksioznost, a to rezultira osjećajem duševnog mira sličnom onome nakon joge i meditacije.

Stručnjaci kažu da zvuci mora smanjuju nivo hormona stresa kortizola u tijelu. Čak šum talasa upoređuju sa zvukom otkucaja srca koje djeca slušaju u majčinom stomaku, pa ih to u odraslom dobu nesvjesno podsjeća na sigurnost i zaštitu koju su osjećali tokom razvoja u materici.

"Kada pogledamo u more ili smo na obali, zapravo se nalazimo u predivnom, stabilnom okruženju. Osjećamo se sigurno i daleko od mjesta na kojima smo pod nekom vrstom prijetnje, možda od divljih životinja u džungli ili kriminalaca u velikim gradovima. Površina mora koja se na horizontu stapa s nebom u nama budi osjećaj stabilnosti i sigurnosti", objašnjava naučnik Majkl Merzenik sa Univerziteta Kalifornija (UCSF) u San Francisku.

Jedna studija pokazala je da, kada se sunčamo na plaži, toplota utiče na naš endokrini sistem koji je odgovoran za oslobađanje endorfina – iste hemikalije zbog koje se osjećamo srećni svaki put kada uživamo u čokoladi, prenosi "Bright Side".

Komentari: 1

ovca

28. 06. 2019 - 01:31

Pa onda utišajmo muziku da čujemo more
Novi komentar