Kako prepoznati bolest i kako je liječiti

DR ALIGRUDIĆ: Osteoporoza, tiha ali opasna bolest

Jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca u svijetu oboli od osteoporoze. Simptomi osteoporoze se kod 60% oboljelih uopšte ne manifestuju, i ono što je alarmantno je da se ova bolest dijagnostikuje tek nakon preloma i prvih fraktura. Najčešće prve frakture se javljaju na rukama (lakatna kost) ili u području grudnog pršljena, dok u teže ubrajamo lom butne kosti i prelom kuka.
Objavljeno: 28. 06. 2019 - 12:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zbog svega navedenog ovo oboljenje je nazvano „tihom epidemijom“, jer slabljenje kostiju i gubitak koštane mase prolazi gotovo neopaženo, a posljedice su vrlo opasne. O tome kako prepoznati prve znake i kako liječiti osteoporozu razgovarali smo sa dr Svetlanom Aligrudić, internistom reumatologom.

ANALITIKA: Doktorko Aligrudić, lako bi u najkraćem opisali oboljenje osteoporoza?

DR ALIGRUDIĆ: Osteoporoza je oboljenje u kojem se smanjuje gustina i kvalitet kostiju, što dovodi do povećanog rizika od preloma. Osteoporoza ,,tihi kradljivac kosti,, može imati ozbiljne zdravstvene posljedice i značajan su uzrok ranog morbiditeta i mortaliteta.

ANALITIKA: Kolika je učestalost ovog oboljenja?

DR ALIGRUDIĆ: Posljednjih decenija incidencija osteoporoze u stalnom porastu iz više razloga-produžen životni vijek,upotreba ljekova (posebno glukorortikoidi), ginekološke operacije, loše životne navike (pušenje,konzumacija alkohola,nedostastak fizičke aktivnosti), oboljenja štinjače, reumatološka oboljenja. Procjenjuje se da jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca u svijetu oboli od osteoporoze.

ANALITIKA: Koji su najčešći faktori rizika za nastanak osteoporoze?

DR ALIGRUDIĆ: Faktori rizika za osteoporozu su rana menopauza (prije 45 god) ,hronična oboljenja (pojačan rad štitne žljezde, insulin zavisni diabetes, reumatoidni artritis...), upotreba ljekova (kortikosteroidi,heparin,metotrexat), nedovoljan unos vitamina D i kalcijuma,povećan unos alkohola, starosna dob, odnosno takozvana senilna osteoporoza.

svetlana-aligrudic3

ANALITIKA: Bolest za prvi simptom najčešće ima prelom. Zašto nemamo izraženu simptomatologiju?

DR ALIGRUDIĆ: Bolest je obično asimptomatska, a kada se jave simptomi oboljenje je već uznapredovalo i najčešće posljedica preloma. Nekad prvi simpotom bude bol u kičmenom stubu koji se pojačava pri kretanju. Osteoporotični prelomi su najčešće kičmenog stuba,kuka ili podlaktice. Bol je nekad prisutan i bez radiografskih znakova preloma kad je posljedica ponavljanih mikrofraktura sa prekidom većeg broja koštanih gredica. Posljedično nastaju deformiteti, formiranje gibusa, smenjenje tjelesne visine.....

ANALITIKA: Kako živjeti sa osteoporozom?

DR ALIGRUDIĆ: Osteoporoza je hronično oboljenje pa i stil života treba prilagoditi. Liječenje je dugotrajno, individualno, potreban je dovoljan unos vitamina C i D. Dobrim terapijskim izborom možemo bolest držati pod kontrolom i što je najvažnije spriječitu prelom.

ANALITIKA: Koje su mjere prevencije moguće?

DR ALIGRUDIĆ: Prevencija osteoporoze počinje u ranom djetinstvu ,kada dolazi do formiranja čvrstine kosti i sprovodi se tokom života. Potrebno je izbjegavati sjedalni način života, pojačati fizičku aktivnost prilagodjenu dobu, umjereno izlaganje suncu(stvaranje vitamina D), izbjegavanje alkohola i gaziranih pića,ne pušiti....Da ne bi došlo do osteoporoze treba liječiti osnovnu bolest (oboljenje endokrinih žljezda, reumatološka obolejnja), racionalna i pravilna upotreba ljekova, posebno steroida i citostatika. Kada dodje do osteoporoze i preloma treba koristiti pomagala,,,zaštitne jastučiče,,midere,prilagoditi stambeni prostor.

 

 

Komentari: 0

Novi komentar