Šef Biroa rada Podgorica poručio

Rakočević: Zavod za zapošljavanje može pomoći bivšim zatvorenicima

U crnogorskom društvu prisutan je visok stepen diskriminacije prema bivšim zatvorenicima i neophodno je raditi na smanjenju stigme, a Zavod za zapošljavanje (ZZZ) može pomoći osobama koje su odslužile zatvorsku kaznu, rekao je šef Biroa rada Podgorica Aleksandar Rakočević. On kaže da imaju podatak za samo 71 osobu u Crnoj Gori koje su u poslednjih 15 godina odslužile kaznu zatvora, piše Dan.
Objavljeno: 01. 07. 2019 - 08:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

“To nam značajno otežava mogućnost da pratimo statistiku i kretanja, a onda i da pomognemo tim licima”, istakao je Rakočević.

On smatra da bi Zavod mogao brže i efikasnije djelovati ukoliko bi imali potpune informacije o korisnicima, što bi, kako je ocijenio, spriječilo osobe da počine novo krivično djelo i postanu povratnici.

Rakočević dodaje da duža socijalna izolovanost prouzrokuje pad samopouzdanja, motivacije za rad, radne sposobnosti, što onemogućava pozicioniranje na tržištu rada.

“Kategorija koja je najčešće uključena u programe koje sprovodimo predstavljaju ljudi kojima njihovo osnovno zanimanje nije dalo rezultate na tržištu rada. Nezavisno kojoj kategoriji pripadaju, pa i bivši zatvorenici, uključuju se. Naravno, oni neće imati prioritet sam po sebi, ali zbog stanja u kakvom jesu i ukoliko mi to brzo prepoznamo, uključićemo ih u program”, rekao je Rakočević.

On je poručio da nijesu sva krivična djela društveno štetna, odnosno da postoji čitav niz djela koja, nakon procesa rehabilitacije, nijesu štetna za društvo.

Komentari: 0

Novi komentar