Na sastanku Evropske narodne partije

Merkel žestoko napadnuta u Evropskom parlamentu

Njemački list Velt objavio je da je Angela Merkel žestoko napadnuta na sinoćnjem sastanku čelnika Evropske narodne partije u Briselu, uoči početka samita EU.
Objavljeno: 01. 07. 2019 - 08:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako navodi ovaj list, Merkelova je “izolovana”, prenose agencije.

Ansa prenosi da njemački Velt, pozivajući se na neimenovani izvor, piše da je više lidera EPP, među kojima i bugarski premijer Bojko Borisov, optužilo Merkelovu za nedovoljno poštuje interese EPP, kao i da na samitu G20 u japanskom gradu Osaki nije učinila dovoljno za Manfreda Vebera.

Njemački konzervativac je važio za glavnog kandidata za predsjednika Evropske komisije, ali je nakon Osake u prvi plan isplivao holandski socijaldemokrata Frans Timermans.

Briselski sajt Politiko.eu izvijestio je o “pobuni” u EPP protiv predloga da Frans Timermans postane novi predsjednik Evropske komisije, a sve to uoči vanrednog samita EU čiji je početak, sinoć kasnio upravo zbog dužeg trajanja sastanka lidera EPP.

Politiko navodi da sporazum sa dvodnevnog samita G20, završenog juče u Osaki, sada izgleda “poput slijepe ulice”.

Navodi se i da su lideri EU koji su stizali na samit sinoć ukazivali na to da je u EPP, kojoj pripadaju i demohrišćani Merkelove, došlo do pobune.

Hina je prenijela da je Merkelova prva izašla sa sastanka lidera EPP.

Prema izjavi koju je generalni sekretar njemačkih demohrišćana Paul Zjemjak dao javnom servisu ARD, on izgleda da nije spreman da se odrekne Manfreda Vebera kao vodećeg kandidata za predsjednika Evropske komisije.

“On ima najveći blok iza sebe… zbog toga Manfred Veber treba da postane predsjednik Evropske komisije. Bilo šta drugo bilo bi nezamislivo”, kazao je Zjemjak.

Prema informacijama Politika dobijenim od tri neimenovane diplomate, dogovor večeras najverovatnije neće biti postignut, a jedan od njih je čak prenio da se priča o održavanju novog samita EU, potencijalni datum je 15. jul.

Komentari: 1

Mirni

01. 07. 2019 - 16:57

Balkanci su tamo da uce kako se vodi politika, a ne da oni daju smjernice
Novi komentar