Komisija predstavila izvještaj, Berkuljan najavio krivičnu prijavu

Treći polugodišnji izvještaj Državne komisije za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije Narodnog muzeja predstavljen je na danas održanoj pres konferenciji u Ministarstvu kulture.
Objavljeno: 01. 07. 2019 - 15:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nakon pres konferencije novinarima se obratio muzejski tehničar u Narodnom muzeju Crne Gore Aleksandar Berkuljan koji je, između ostalog, najavio podnošenje krivične prijave zbog, kako je rekao, netačno prezentovanih podataka, prenosi Cetinjski list. 

Riječ je, o kako je saopšteno, izvještaju koji se odnosi na Umjetnički i Etnografski muzej, međutim konkretni podaci o nestalim i eventualno pronađenim predmetima tokom revizije, nijesu saopšteni.

Izvještaj se, prema riječima predsjednika Državne komisije Radomira Jurića, odnosi na period od 14. februara do 10. juna ove godine, a u njega su, kako je kazao, uključeni i izvještaji koje ova komisija dobija na mjesečnom nivou i koji mogu, a ne moraju biti dio njega.

"Ja sam maloprije rekao određene stvari, da je u izvještaj uključeno i ono što nije trebalo biti, jer te komisije nijesu završile taj svoj proces i one će ga završiti do 26. jula, odnosno nakon toga imaju tri mjeseca da to naprave. Sada razgovaramo samo o izvještajima Umjetničkog i Etnografskog muzeja. U izvještaju vam piše da nedostaje 106 predmeta u Etnografskom muzeju i 25 predmeta u Umjetničkom muzeju", kazao je Jurić.

Zadatak komisije, prema riječima njenog člana Slavka Burzanovića, nije bio da se broji i utvrđuje prisustvo svih muzealija, već, kako je kazao, da se metodom slučajnog uzorka utvrdi da li se predmeti, muzealije i dokumenti koji se pominju i o kojima govore izvještaji revizionih komisija, nalaze u depoima muzeja ili njihovim izložbenim prostorima.

"Mi smo utvrđivali da li se predmeti, za koje se u izvještaju revizionih komisija tvrdi da postoje u jednom i drugom muzeju, nalaze na svom mjestu. Rekao sam da smo u jednom muzeju pregledali 47, u drugom 38, dakle to je metoda slučajnog uzorka, vrijedi dodati da smo posebnu pažnju poklanjali nekim od predmeta za koje se u javnosti tvrdilo da nedostaju, da ih prosto nema i to je dobra vijest, neki od tih predmeta postoje.

Među ovima koje smo mi tražili postoje, dakle sve informacije koje cirkulišu u javnosti o nedostatku predmeta nijesu osnovane", dodao je Burzanović.

Međutim, na pitanje novinara o kojim se konkretno predmetima radi, za koje tvrdi da nijesu tačne informacije da su nestali, Burzanović je odgovorio da se oni nalaze u izvještaju, te da se on može, kako je kazao, ”novinarima dostaviti u nekom razumnom roku”.

"U izvještaju koji je napravila radna grupa postoji spisak tih predmeta, a postoje i drugi predmeti. Ne bih se sad usudio da pojedinačno navodim da ne bih neki pogriješio, ali možemo vam dostaviti u nekom razumnom roku spisak nekih od tih predmeta", kazao je Burzanović.

Nakon pres konferencije novinarima se obratio muzejski tehničar u Narodnom muzeju Crne Gore Aleksandar Berkuljan koji je kazao da mu nije bilo dozvoljeno da prisustvuje tom događaju.

On je kazao da je dobio obrazloženje da se ne nalazi na spisku novinara ali, kako je dodao, na spisku nije ni cijela ekipa Narodnog muzeja koja je prisustvovala pomenutoj konferenciji.

"Htio sam da postavim pitanje gospodinu Juriću i članovima Državne komisije koliki je nivo korektnosti, makar što se tiče izjašnjenja koje su dali iz Istorijskog muzeja, arhivsko – bibliotečkog odjeljenja na moj zahtjev.

Znači, to je onaj set podataka koje je neko namjerno izbrisao iz onog skraćenog izvještaja koji je predstavljen Vladi Crne Gore. Znači izjašnjenja, moj upit i tako dalje, nalaze se u Jurićevom izvještaju, recimo htio sam da postavim zašto su se iz Istorijskog muzeja izjasnili o samo osam pištolja, kad je Maslovarić tražio preko 30 komada naoružanja, što ukradenog, što sa prepravljenim brojevima koje je neko podmetnuo na mjesto onoga što je nekad bilo inventarisano.

Plus neka pitanja u vezi sa Umjetničkim muzejem, kao recimo neke slike koje su poklonjene nijesu inventarisane, nijesu nigdje zavedene, one jesu bile zavedene, poklonjene su ali nijesu konstatovane kao manjkovi. Znači, ima tu još million nedoumica, htio sam da postavim neka pitanja koja se tiču kompletnosti izvještaja Etnografskog muzeja, jer u dokumentaciji koja je njima dostavljena i koja je korišćena i iz koje je crpljeno i ovo što je sad prezentovano notiran je i manjak numizmatike, makar 14 – 15 komada, pa se pitam zašto i to nije ušlo u taj izvještaj o manjkovima, znači toga ima mnogo", kazao je Berkuljan.

On je najavio podnošenje krivične prijave zbog razlike u izvještaju koji je prezentovan Vladi Crne Gore i, kako je kazao, onom koji je danas predstavljen novinarima i koji se nalazi na zvaničnom sajtu ministarstva.

"Znači, izostavljanje bitnih činjenica iz službenih spisa i službenih akata ovoga tipa po meni predstavlja zloupotrebu, zbog čega će to imati određene pravne konsekvence", poručio je Berkuljan.

Na današnjoj pres konferenciji govorile su i članice Državne komisije Valentina Vujović i Milena Krivokapić, kao i direktor Direktorata za kulturnu baštinu Aleksandar Dajković.

 

Komentari: 4

Bruka

01. 07. 2019 - 16:13

Potpuno mi je besmisleno da provjeru stanja vrse tzv metodama slucajnog uzorka jer time nista tacno utvdili nijesu. Ajde sve i da uzme da im je taj slucajni uzorak 5000 predmeta, i na tih 5000 fali 130, a narodni muzej ima stotine hiljada predmeta, onda mozemo zamislit kolko fali
Slusajte

01. 07. 2019 - 16:49

Kolko god predmeta da fali, ne valja to nista zemljaci, jer ne bi trebalo da fali nista. No znamo svi da neki od njih na ovaj nacin pokusavaju sebe da odbrane jer godinama nijesu glavu podigli i okrenuli sevput zbirki dok su drugi eksponate iz depoa premijestali u svoje dnevne boravke. I jedni i drugi su u blato do koljena
Nocni cuvar

01. 07. 2019 - 23:52

Rekoh sebi hajde procitaj to sto je na sajtu Ministarstva, cisto radi licnog informisanja. Kad tamo stvarno svasta, odslika Milunovica, Brezanina i Djurica do hiljada dokumenata i raznog oruzja. I topovi isto tako. Pise i za neke cetiri hiljade predmeta iz osamdesetih. Pa sto pricaju o. 130 samo? Misle li da smo svi na glavu pali?
Mija

02. 07. 2019 - 09:06

Nisu spisobni da utvrde koliko predmeta! Jer to nikad nije bilo ni popisano Kako treba! A Cetinjani obijaju po svijetu ostavie sa siframawi laserima a ne ovo!
Novi komentar