Bogdanović-Šćekić

Počinju aktivnosti za novi Centar za kulturu u Beranama

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravio je danas u posjeti Opštini Berane. Tokom boravka u tom gradu, on se sastao sa predsjednikom Opštine Berane Dragoslavom Šćekićem i predstavnicima institucija kulture iz tog grada. 
Objavljeno: 01. 07. 2019 - 18:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Programi i projekti iz oblasti kulture u Beranama su brojni, a Ministarstvo kulture je – kako je saopšteno – samo ove godine u njih uložilo više od 100 hiljada eura. Kako je naglasio ministar Bogdanović, taj trend podrške biće nastavljen i ubuduće, tim prije jer je Ministarstvo prepoznalo izuzetan potencijal, kako, kada je u pitanju rad lokalnih ustanova, tako i drugih tradicionalnih programa. 

Sagovornici su ocijenili da je najznačajnija aktivnost za budući razvoj kulture u Beranama gradnja novog Centra za kulturu.

"Ministarstvo kulture će već u ovoj godini otpočeti sa aktivnostima na izradi projektne dokumentacije za izgradnju novog Centra za kulturu. Vjerujem da će to biti novi impuls razvoju kulture u Beranama, čime ćemo, u partnerstvu sa lokalnom upravom, afirmisati sve one izdašne stvaralačke potencijale kojim raspolažu beranski umjetnici - istakao je Ministar Bogdanović.

Dosad uloženo ne govori samo o spremnosti Vlade Crne Gore da podrži kulturu u ovom gradu, već i o činjenici da ovdje imamo mnogo aktivnih programa i projekata. U prvom redu, želim pomenuti Polimski muzej, kao jednu od institucija koje vidimo među nosiocima budućeg razvoja kulture na sjeveru države. No, i ostali programi i projekti, u prvom redu oni iza kojih stoji lokalni Centar za kulturu ili festivali nalik „Thunderfestu“ – garantuju da u Beranama imamo dobre ideje i održive projekte koji u potpunosti zaslužuju punu podršku države. 

Valorizacija lokaliteta Jasikovac ocijenjena je kao važan preduslov za razvoj kulturnog turizma u Beranama. U tom smislu, Ministarstvo kulture i Opština Berane će već sledeće godine realizovati infrastrukturne radove vrijedne gotovo 300 hiljada eura, kako bi ovaj lokalitet zavrijedio dodatnu pažnju na kulturnoj mapi Crne Gore.
Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić govorio je detaljnije o planovima iz oblasti kulture koji se tiču predstojećeg perioda, pri čemu je naglašeno kako Vlada Crne Gore prepoznaje taj grad kao izuzetno značajan, kada je u pitanju razvoj kulture na sjeveru. S tim u vezi, ministar Bogdanović uputio je poseban poziv beranskim stvaraocima da se prijave sa svojim idejama na drugi konkurs u okviru programa „Kreativna Crna Gora“, čije raspisivanje slijedi u narednom periodu. Kako je istakao, jedan od fokusa drugog konkursa upravo će biti na sjeveru države. 

 

Komentari: 0

Novi komentar