Berkuljan podnio krivičnu prijavu protiv lica iz Ministarstva kulture i Slavka Burzanovića

Krivičnu prijavu je danas Berkuljan podnio protiv lica iz Ministarsta kulture Crne Gore koje je sačinilo takozvani „IZVJEŠTAJ O REALIZACIJI ZAKLJUČAKA VLADE CRNE GORE /br. 07-3983 od 28. decembra 2017. godine, 07-3394 od 6. jula 2018. godine i 07-6163 od 17. januara 2019. godine“, odnosno takozvanu „skraćenu verziju“ podnesenu na usvajanje Vladi Crne Gore 27.06.2019. godine, rađenu na osnovu  „IZVJEŠTAJA O RADU Državne komisije za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije javne ustanove Narodni muzej Crne Gore za period od 14. februara –10. juna 2019. godine”, kojeg potpisuje dr. Radomir Jurić, jer su iz tzv „skraćene verzije“ (verzije Ministarstva kulture) izostavljeni svi bitni podaci u vezi sa davno utvrđenim i ponovo potvrđenim masovnim manjkovima u Narodnom muzeju Crne Gore, zabilježenim kako u dokumentaciji ranijih direktora Narodnog muzeja, tako i u Jurićevom izvještaju na osnovu Izjašnjenja odgovornih lica iz revizionih komisija Istorijskog muzeja i Arhivsko-bibliotečkog odjeljenja.
Objavljeno: 02. 07. 2019 - 13:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako navodi Berkuljan u krivičnoj prijavi radi se o preko 5000 originalnih dokumenata, zatim nekoliko stotina do par hiljada jedinica registraturne građe, i raznom ličnom i teškom naoružanju, koje je, prema policijskom dosjeu bivšeg šefa cetinjske kriminalistike Đoka Maslovarića, samo dijelom obuhvaćeno (8 od 31 komada ukradenog i preinačenog naoružanja). Jurićev izvještaj je objavljen tek pošto je „skraćena verzija“ predstavljena Vladi u formi gdje se govori o svemu ostalom, ali ne i o sadržaju Izjašnjenja i navedenim manjkovima, što upućuje na namjeru da se oni prećute. Na taj način je stvorena kriva slika o ukupnom broju i vrsti nedostajućih muzejskih predmeta i dokumenata, a javnost i Vlada u datom trenutku su uskraćeni su za validne činjenice, navodi on u krivičnoj prijavi. 

Aleksandar Berkuljan je takođe na osnovu člana 416, stav 1. KZ Crne Gore podnio krivičnu prijavu i protiv Slavka Burzanovića iz Podgorice, člana Državne Komisije, zbog štetne, zlonamjerne, netačne i krajnje neutemeljene tvrdnje izrečene na konferenciji za štampu u Ministarstvu kulture 01.07.2019. godine, koja je prenešena u crnogorskim medijima, kao i u prilogu TV Vijesti čiji snimak dostavljam, da „sve informacije koje cirkulišu u javnosti o nedostatku predmeta nijesu osnovane“. Time se praktično tvrdi da su sve dosadašnje radnje po pitanju prijavljivanja i dokazivanja muzejskih manjkova laž. 

-" S obzirom na činjenicu da su manjkove muzejskih predmeta i dokumenata po osnovu kojih je nastala osnovna krivična prijava konstatovale komisije za Revalorizaciju 2013. i reviziju Biljarde 2009. a ne ja, kao i da se "informacije koje cirkulišu", poput priloga o nedostajućim topovima, koji  je prije nekoliko dana objavljen na Portalu analitika, ili u novinarskom tekstu u subotnjoj Pobjedi, zasnivaju na podacima u vezi s Istorijskim muzejom, koji su potvrđeni u Jurićevom Izvještaju okačenom na sajtu Ministarstva kulture, Burzanovićeva izjava predstavlja neistinu, ciljanu zloupotrebu „autoriteta“ člana DK i manipulaciju javnošću i činjenicama o stanju muzejskih fondova, čime je nanijeta direktna šteta javnosti, mojem ugledu i kredibilitetu, ali i i čitavom procesu revizije muzejskog materjala. 
Takav postupak istovremeno navodi na sumnju u prave namjere članova DK kao državnog radnog tijela, posebno zbog činjenice, da niko od prisutnih članova Državne komisije, počev od njenog predsjednika Radomira Jurića, nije odreagovao na neistinite i neutemeljene Burzanovićeve tvrdnje, iako su po službenoj dužnosti morali znati makar šta su sami napisali i objavili na sajtu Ministarstva kulture. " - navodi Berkuljan u krivičnoj prijavi. 
 

 

 

Komentari: 8

Trojanski konj

02. 07. 2019 - 13:41

istoričar Burzanović iz Istorijskog instituta.
Ja stem nem’ veze

02. 07. 2019 - 14:55

Nemo’ da mi ko takne Dajkovica!
Neka de

02. 07. 2019 - 17:12

A ko bi ono dira keve ti?
Molim?

02. 07. 2019 - 15:10

Da li dobro razumijem? Oni naveli hiljade predmeta u svom izvještaju a javno pričaju bajke? Baš mi je bila malo čudna ona atmosfera ludih i zbunjenih na konferenciji za štampu. Ovo je zaista zemlja čuda i čudaka. Neko bi morao da podnese ostavku, mislim, kad bismo mi bili nekakav normalan narod. Ovako ...
Ct

02. 07. 2019 - 23:46

Što kaže zet? Ima li tazbina udjela u otudjivanju eksponata?
nikola

03. 07. 2019 - 06:14

E moj Berkuljanu oni ce to proglasiti DRZAVNOM TAJNOM kao i svaki lopovluk
Tajnovidac

03. 07. 2019 - 14:15

Oni mogu da proglase tajnom svoju pricu, ali ne i dokumenta koja su kod Berkuljana. Video sam emisiju na RTCG i nije bas da je on jedini koji vidi ovu bruku. Mene samo interesuje kako Vlada prihvata da je Bogdanovic moluje.
Da se zna!

03. 07. 2019 - 11:45

Ko je iz ministarstva tuzen? Imenom o prezimenom da javnost zna ko je falsifikovao izvjestaj.
Novi komentar